Trečiadienio vakarą paskelbta, kad A. Sireika Utenos ekipos daugiau netreniruos. Du sezonus prie „Juventus“ vairo praleidęs 2003 metų Europos čempionas priėmė gimtojo miesto ekipos pasiūlymą.

Į giliausią duobę klubo istorijoje praėjusiame sezone kritę „Šiauliai“ ilgai šaukėsi pagalbos.

Saulės miesto komanda ne tik liko paskutinė Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), bet ir vos išgyveno iki vasaros.

Praėjusį rudenį pasitraukus stambiausiems rėmėjams, klubui ėmė grėsti bankrotas. Augant įsiskolinimams, „Šiaulius“ paliko legionieriai, prakalbta netgi apie galimą LKL licencijos pardavimą.

Vis dėlto Vaido Pauliukėno treniruota ekipa iškentė ir reguliaraus sezono pabaigoje dar sugebėjo pradžiuginti ištikimiausius aistruolius keletu gražių pergalių.

Rekordinius devynis kartus LKL bronzą iškovojęs klubas šią vasarą tikisi atsispirti nuo dugno ir pradėti kurti tvaresnę ateitį.

„Šiaulių“ prezidento Mindaugo Žukausko pasiūlyta išeitis – bendradarbiavimas su Kauno „Žalgiriu“. Iš Lietuvos čempionų šiauliečiai norėtų pasiskolinti jaunų žaidėjų, kurie kol kas gauna per mažai progų pasireikšti elitinėje šalies lygoje, ir, versdamiesi minimaliu biudžetu, per keletą metų išmokėti skolas.

O treniruoti jaunimu paremtą komandą pakviestas Šiaulių miesto garbės pilietis A. Sireika, nors jį išlaikyti siekė ir „Juventus“.

Utenos ekipai A. Sireika vadovavo pastaruosius du sezonus ir su ja pernai LKL užėmė ketvirtą, šiemet – penktą vietas. Be to, „Juventus“ debiutavo FIBA Čempionų lygoje ir sugebėjo prasimušti į atkrintamąsias varžybas.

„Negali žmogus būti dviejose vietose, teks pasirinkti vieną. Utenoje sąlygos buvo labai geros, labai malonu dirbti. Bet Šiauliai – gimtas miestas. Man labai skauda širdį, kad mano gimto miesto komanda atsidūrė paskutinėje vietoje. Taip dar nėra buvę“, – Krepšinis.lt apie iškilusį asmeninį galvosūkį sakė A. Sireika.

Beveik visas jo gyvenimas sukosi apie Šiaulius – čia jis praleido didžiąją krepšininko karjeros dalį, krepšinio mokykloje ugdė vaikus, o „Šiaulių“ klubui dirigavo 1994-2002 ir 2009-2012 metais.

Sentimentus buvusiam savo treneriui pastarosiomis savaitėmis stengėsi sukurstyti ne tik pareigas jam pasiūlęs M. Žukauskas, bet ir kiti šiauliečiai, pavyzdžiui, miesto meras Artūras Visockas, paskelbęs savotišką A. Sireikos sugrąžinimo kampaniją socialiniame tinkle.

Ant vienos svarstyklių lėkštės buvo sukrautos abipusės simpatijos, bet ant kitos liko kur kas labiau apibrėžta klubo padėtis be skolų ir finansinės suirutės perspektyvos.

„Esu sėslus žmogus – jautis pagal horoskopą. Man geriausias miestas – Šiauliai arba Barselona, gražiausia šalis – Lietuva arba Australija.

Bet esmė ne tame, kas geriau treneriui. Esmė – kokios klubo perspektyvos, komandos komplektavimo galimybės. Norisi turėti sudėtį, su kuria būtų galima konkurencingai žaisti. Tokius dalykus reikia išsiaiškinti, negalima aklai pulti“, – teigė A. Sireika.

Tiesa, treneris užsiminė, jog ir „Juventus“ dideliu stabilumu tarpsezonių metu pasigirti negali.

Per dvejus metus Utenoje A. Sireika iš esmės vadovavo dviem skirtingoms komandoms – vienintelis Arminas Urbutis buvo išsaugotas antram sezonui, bet jau pačioje jo pradžioje patyrė sunkią traumą ir į aikštę nebegrįžo.

„Buvo keista, kai pernai visą komandą reikėjo burti nuo nulio. Lyg ir neblogai žaidėme, kovėmės dėl medalių, o vasarą viską reikėjo formuoti iš naujo. Pasirodo, galima ir taip – nieko baisaus neatsitiko. Gražiai pasirodėme Čempionų lygoje – pats nelabai tikėjau, kad taip seksis, juk susitikome labai rimtų varžovų“, – prisiminė A. Sireika.

Dabar „Juventus“ veidas vėl gali smarkiai keistis, mat galiojančią sutartį kitam sezonui turi vienintelis Dovis Bičkauskis.

Bet juk Utenos klubo finansinės galimybės – bet kokiu atveju didesnės nei krizę vos atlaikiusių „Šiaulių“?

„Kodėl, aš taip dar nesakyčiau, – nepritarė A. Sireika. – Į „Šiaulius“ atėję nauji žmonės. Ką jie sugebės surinkti, parodys laikas. Žiūrėkite, Panevėžio „Lietkabelis“ anksčiau irgi niekad nepatekdavo į pajėgiausių ketvertą, o kaip smarkiai viskas pasikeitė vos per vieną sezoną.“

Galiausiai A. Sireika pasiryžo pats pamėginti pakeisti nepriteklių nukamuotą ketvirto pagal dydį šalies miesto krepšinio veidą.

Trečiadienį vakare „Juventus“ klubas padėkojo treneriui už indėlį į pergales ir Utenos miesto krepšinio labui atliktą darbą.

Savo oficialioje svetainėje „Juventus“ paskelbė, kad komandos vadovai dabar intensyviai kibs į naujojo stratego paieškas. Klubas yra numatęs potencialių kandidatų sąrašą, o su kai kuriais iš jų jau yra pradėti pokalbiai. Kadangi šią vasarą žaidėjų rinka bus itin aktyvi ir komandos komplektavimo darbai prasidės anksčiau nei įprasta, vyriausiojo trenerio klausimą tikimasi išspręsti artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)