63 – tiek naudingumo balų T. Beardas surinko 2004 metų sausio 22 dienos rungtynėse Bolonijoje su vietos „Skipper“ (107:117).

206 cm ūgio ir 114 kg svorio aukštaūgis per tą įsimintiną mačą pelnė 35 taškus (11/14 dvitaškiai, 1/3 baudos), atkovojo net 19 (10 puolime), perėmė 2 kamuolius, blokavo 2 varžovų metimus ir išprovokavo 11 jų pražangų.

Arčiausiai prie šio T. Beardo pasiekimo buvo Dejanas Milojevičius ir Jaka Lakovičius, kurių sąskaitose – po 55 naudingumo balus.

Per savo spalvingą karjerą amerikietis atstovavo net 14-ai skirtingų komandų, du kartus tapo naudingiausiu Ispanijos ACB lygos žaidėju (su Madrido „Real“ ir Badalonos „Joventut“), o su profesionaliuoju sportu atsisveikino Puerto Rike (2008 m.) ir Estijoje (2008-2009 m.).

Taip pat T. Beardas niekada neslėpė savo meilės muzikai. Gyvendamas Kaune T. Beardas netgi buvo inicijavęs neilgai gyvavusio muzikos žurnalo „Dub Dub Magazine“ leidybą bei su Linu Adomaičiu ir Simona Jakubėnaite įrašė dainą „I Love U“.

Tačiau ką T. Beardas veikia dabar, sulaukęs 44-erių metų bei paskutinį kartą profesionaliai krepšinį žaidęs dar praėjusiame dešimtmetyje?

Šiuo metu pagrindinė T. Beardo misija yra ugdyti jaunuosius krepšininkus bei padėti jiems žengti pirmuosius žingsnius profesionalios karjeros link. Nuo to laiko, kai T. Beardas grįžo į JAV, jis ne tik sukasi nekilnojamo turto versle, bet ir aktyviai padeda savo gimtojo miesto Ogdeno krepšinio bendruomenei.

Pastaruosius ketverius metus T. Beardas privačiai treniruoja vietinius jaunuosius krepšininkus ir moko juos krepšinio paslapčių, kurias pats sužinojo savo ilgos karjeros metu.

T. Beardo kompanija „Ogden Pride Ballers“ suburia beveik visų vaikų amžiaus grupių komandas bei suteikia joms galimybę dalyvauti Jutos mėgėjų lygose. Daugelis konkurencingų lygų vaikų tėvams gali būti per brangios, tad T. Beardas pasirūpina tuo, kad jo treniruotės būtų kuo įmanoma pigesnės.

Tačiau pamokos, kurių T. Beardas moko vaikus, yra susijusios ne tik su krepšiniu, bet ir su gyvenimu už aikštelės ribų.

„Krepšiniu reikia mėgautis. Daugeliu atveju krepšinis paverčiamas bizniu ir pinigų šaltiniu. Pirmiausia reikia mylėti krepšinį ir jam skirti daug laiko. Jeigu kažką myli, turi tam skirti laiko. Man svarbiausia yra tai, kad jaunieji žaidėjai aikštelėje atiduotų visą save.“

Pasak T. Beardo, vaikų krepšinis Europoje ir JAV skiriasi – Senajame žemyne krepšinio kamuolį į rankas čiumpa būdami vos penkerių metų.

„Žinau, kad čia niekas nenori planuoti vaiko ateities, kai jis yra toks jaunas, tačiau Europoje tai yra daroma“, – kalbėjo buvęs žalgirietis.

Apie T. Beardo asmenybę daug ką pasako ir tai, kad prieš dvi savaites buvęs krepšininkas labai stipriai sirgo už tai, jog būtų pagerintas jo pasiektas visų laikų Boise State koledžo rezultatyvumo rekordas (1944 tšk.).

Kai sužinojo, kad koledžo ketvirtakursiui Anthony Drmičiui iki rekordo pritrūko vos dviejų taškų, T. Beardas nedžiūgavo.

„Esu šiek tiek nusivylęs. Labai norėjau, kad Anthony pavyktų sulaužyti mano rekordą“, – tada kalbėjo aukštaūgis.

Visgi krepšinis nėra vienintelis dalykas, kuriam T. Beardas skiria savo laiką. Iš amerikiečio žmonės pavyzdį ima ir religiniame gyvenime – T. Beardas dirba mokytoju vietinėje Ogdeno baptistų bažnyčioje.

„Pagyvenę šios bendruomenės žmonės turi nenustoti mokyti vaikų. Mūsų mažoje bendruomenėje narkotikai dominuoti tiesiog negali. Manau, kad viskas atvirkščiai yra dėl to, jog mano karta nejaučia atsakomybės ir nemoko jaunesnių kartų.“

Tačiau, kaip aikštelėje, taip ir gyvenime, T. Beardas pasiduoti nesiruošia: „Nėra neteisinga daryti teisingą dalyką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)