A. Milaknis yra puikus metikas, galintis vieną po kito į varžovų krepšį pasiųsti taiklius tritaškius ir akimirksniu pakeisti rungtynių eigą. Kai kurie jį mato kaip vienaplanį žaidėją ir tai vertina neigiamai. Bet juk kuomet žaidėjas viename žaidimo aspekte yra toks geras, kad gali savo snaiperio sugebėjimais varžovus užkasti tritaškių lavina, ar neatrodo logiška tokiam krepšininkui suteikti kuo daugiau laisvės tolėliau nuo krepšio?

Kazanės „Uniks“ klube 29-erių lietuvis iš Jevgenijaus Pašutino yra gavęs tik vieną nurodymą – visuomet atakuoti stovint prie trijų taškų linijos. VTB Vieningoje lygoje 195 cm ūgio gynėjas šiame sezone atliko 48 tritaškius metimus ir vos 8 sykius atakavo iš artimesnių distancijų. Ir tikslą pasiekė net 20 jo tolimų bombų, o tai yra labai geras 41,7% taiklumas.

Panašus scenarijus klostėsi ir Europos taurės turnyre – tinklelį skrodė 4 iš 10 iš dviejų taškų zonos paleisti kamuoliai ir 19 iš 41 bandymo buvo sėkmingi atakuojant iš toli (46,3%).

Artūras Milaknis

Kaip žaidėjas gali būti toks žudantis, mesdamas tritaškius? A. Milaknis turi atsakymą: jis visada sugebėdavo realizuoti tokius metimus – tą jis daro nuo pats vaikystės.

„Kai buvau vaikas, buvau geriausias snaiperis aikštėje. Todėl ėmiau koncentruotis tik tam ir stengiausi kuo daugiau atakuoti iš toli. Dabar kaskart prieš ir po treniruočių ar rungtynių dar po valandą lavinu savo metimo techniką“, – paslaptį atskleidė kaunietis.

2015 metų Europos krepšinio čempionatas A. Milakniui buvo debiutas nacionalinėje komandoje. Jono Kazlausko pasitikėjimo sulaukęs snaiperis tą su kaupu atlygino svarbiausiose grupės varžybose – kai treneriui labiausiai reikėjo, gynėjas puikiai išnaudojo gautas minutes. Nors iki tol net dviejuose mačuose jis net nebuvo pakilęs nuo suoliuko ir sužaidė vos 20 minučių, kovojant dėl pirmos vietos D grupėje jis ant parketo lakstė net 33.

Ir savo slaptą ginklą išsitraukęs J. Kazlauskas neprašovė: A. Milaknio tritaškis išlygino rezultatą trečio ketvirčio pabaigoje (44:44) ir suteikė lietuviams pranašumą iki mačo pabaigos likus žaisti 6:39 min. (63:62).

Lietuvos rinktinė sugebėjo po pratęsimo palaužti čekų pasipriešinimą (85:81), o 4 tritaškius iš 8 bandymų įmetęs A. Milaknis prie pergalės prisidėjo 13 taškų. Tai buvo rezultatyviausios jo karjeros nacionalinėje komandoje rungtynės.

Šis mačas padėjo pamatus artėjančioms trims kovoms, kuriose, atrodė, A. Milaknis tapo nepakeičiamu Lietuvos komandos žaidėju. Itin atkakliame mūšyje prieš gruzinus (85:81) jis švystelėjo dar du tolimus metimus.

Pratęsimo pareikalavusiame ketvirtfinalyje su Italija (95:85) gynėjas pataikė 3 iš 5, o pusfinalyje prieš serbus (67:64), kuris atvėrė duris į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, 1 iš 4 tritaškių.

Nors Lietuvos rinktinė ir suklupo kovoje dėl titulo (63:80 nusileista ispanams), A. Milaknis aikštės taip pat nepaliko be tikslaus tolimo metimo (1/2). Galima konstatuoti – jo debiutas rinktinėje buvo neabejotinai sėkmingas.

Tiesa, kaunietis, kaip ir kiti tritaškių ekspertai, įkrenta ir į tam tikras duobeles. Keliose VTB lygos rungtynėse lietuvis iš snaiperio pavirto aikštingu šauliu – tikslą pasiekė vos 2 iš 10 metimų. Bet taiklumas sugrįš – prie to turėtų prisidėti ir trenerio J. Pašutino pasitikėjimas ir tai, kad jam patinka, gyventi Kazanėje.

„Visada maniau, kad tai tipinis Rusijos provincijos miestas, bet dabar aš atradau visai kitą jo pusę. Aš čia esu labai patenkintas. Kazanėje yra viskas, ko reikia: restoranai, parduotuvės. Miestas yra itin gražus, modernus ir patogus. Tuo pat metu čia galima pajusti istoriją“, – apie savo naująją gyvenvietę pasakojo A. Milaknis.

Konkurencija dėl vietos Lietuvos olimpinės rinktinės dvyliktuke bus itin arši, bet J. Kazlauskas pasvers savo galimybes ir žinias apie A. Milaknį. O štai pačiam žaidėjui, jeigu jis vyks į Rio, tai bus jo karjeros viršūnė. O jeigu ne? Nėra jokių garantijų. Todėl gynėjas sugrįš į klubinio krepšinio sceną ir toliau darys tai, kas jam geriausiai sekasi – mėtys tritaškius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)