Aikštingas savininkas – ne bėda

Į Rusijos krepšinio komandų elitą „Avtodor“ sugrįžo prieš 2014-2015 m. sezoną. Kaip ir prieš keliolika metų, kuomet „Avtodor“ dar žaidė Eurolygoje, klube viską už vadelių toliau tampo Vladimiras Rodionovas – Gintarą Einikį į Saratovą susigrąžinti norėjęs, tačiau to taip ir nepadaręs emocingas vietos verslininkas.

Nors rusas jau greitai minės savo 70-mečio jubiliejų, V. Rodionovas vis dar toks pat energingas ir neprognozuojamas kaip jaunystėje: „Avtodor“ prezidentui kuo nors neįtikęs žaidėjas ar treneris gali būti atleistas be didesnių skrupulų. Taip nutiko ir praėjusį pavasarį – iš posto buvo išverstas strategas Sergejus Mokinas, o sezoną komanda pabaigė treniruojama paties klubo savininko ir prezidento.

Vasarą „Avtodor“ vairą perimti ryžosi B. Greenbergas – per ilgą savo karjerą įvairiose pasaulio lygose ir šalyse (NCAA, NBA, Venesuela, Izraelis, Turkija) padirbėjęs amerikietis nepabūgo specifinių sąlygų Rusijoje ir kol kas mėgaujasi jam tekusiu iššūkiu.

„Viskas yra neblogai. Dirbau ne vienoje pasaulio šalyje ir, palyginus su JAV, klubų prezidentai visur yra daug spalvingesnės asmenybės nei mano gimtinėje, – kalbėdamas su Krepšinis.lt Vilniaus oro uoste nusijuokė B. Greenbergas. – V. Rodionovas – emocingas vyras, klubo kūrimui skyręs didelę dalį savo gyvenimo. Jis nori „Avtodor“ komandai viso ko geriausio, nori, kad jaunimas tobulėtų. O aš priimu šį iššūkį. Nors man jau 61-eri, iššūkius dar mėgstu.“

Vertindavo A. Sabonį

Lietuviškas krepšinis „Avtodor“ treneriui – tikrai ne naujiena. B. Greenbergas apie mūsų šalį sužinojo gerokai anksčiau nei dauguma amerikiečių – priešpaskutinio XX a. dešimtmečio pabaigoje jis įsidarbino „Trail Blazers“ klubo skautų padalinyje ir pats asmeniškai turėjo užduotį vykti į Europą stebėti Ispanijoje žaidžiančio A. Sabonio.

„Tiesą sakant, apie Lietuvą aš pirmą kartą ir sužinojau dėl A. Sabonio. Kadangi „Trail Blazers“ turėjo teises į Arvydą, man teko ne kartą skristi į Ispaniją ir analizuoti jo žaidimą – vertinti, ar jis jau gali, ar galės praverti NBA duris. Laikui bėgant aš apie lietuvišką krepšinį išgirdau kur kas daugiau, žinau, kas čia vyko, tačiau pirmoji pažintis buvo būtent tada“, – pasakojo krepšinio specialistas.

Anot B. Greenbergo, nėra jokių abejonių, kad padaryti šlovingą karjerą už Atlanto A. Saboniui sutrukdė tik politinės aplinkybės ir sunkios Achilo sausgyslės traumos.

„Aš visiškai sutinku su teiginiu, kad Arvydas turėjo potencialo tapti ilgamečiu NBA „Visų žvaigždžių“ mačų dalyviu. Nors buvo didelių sunkumų, esu laimingas, kad jam vis tiek pavyko išvykti į JAV – netgi žaisdamas ne pilna jėga jis aikštėje buvo didžiulę įtaką darantis žmogus. Nebijočiau pasakymo, kad jis buvo vienas geriausių krepšinį kada nors žaidusių aukštaūgių“, – pažymėjo amerikietis.

Nustebino Venesuela

Susidurti su lietuvišku krepšiniu B. Greenbergui teko ir prieš 2012-ųjų Londono olimpines žaidynes. Tuomet amerikietis dirbo Venesuelos rinktinės trenerių štabe, o olimpinis atrankos turnyras buvo surengtas šios Pietų Amerikos šalies sostinėje Karakase.

„Puikiai pamenu, kaip viskas klostėsi. Pralaimėjome lietuviams, tačiau nugalėjome Nigeriją. Deja, tuomet Nigerija netikėtai įveikė Lietuvą, o mes likome už borto. Atmosfera Karakase buvo įtempta“, – pasakojo amerikietis. – Nors į olimpines žaidynes Venesuela nepateko 2012-aisiais, nedidelis stebuklas įvyko šiemet. Daug kam netikėtai rinktinė laimėjo Amerikos čempionatą ir žais Rio de Žaneire. Pripažinsiu, kad ir man tai tapo maloniu siurprizu – ypač dėl to, kad jų komanda vertėsi be lyderio, NBA žaidžiančio, Greiviso Vasquezo. Pažįstu daugelį Venesuelos rinktinės krepšininkų – tai kovingi, kieti vyrukai, o šis jų pasiekimas pribloškė daugelį.“

Stebisi VTB lyga

Pasak B. Greenbergo, treniruoti „Avtodor“ jis sutiko ne tik dėl žaidimo Europos taurėje, bet ir dėl itin konkurencingo VTB Vieningosios lygos turnyro.

„Galiu pasakyti, kad VTB turnyras – beprotiškai stiprus. Jeigu neskaičiuosime NBA, tai yra viena stipriausių lygų pasaulyje. Europos taurėje sužaidėme dar tik keletą rungtynių, o VTB lygoje jau ryškėja tai, kad kova vyks dėl kiekvienos turnyro lentelės pozicijos. Pavyzdžiui, ten žaidžia komanda „Bisons“ iš Suomijos, kuri neseniai nugalėjo Eurolygoje rungtyniaujantį Krasnodaro „Lokomotiv“. Praėjusį savaitgalį krito ir Maskvos CSKA ekipa, pralaimėjusi „Nižnij Novgorod“ krepšininkams. Apskritai, patys įsitikinome, ką Rusijos komandos Eurolygoje gali padaryti elitiniams ispanų klubams“, – neseną Maskvos srities „Chimki“ pergalę prieš Madrido „Real“ prisiminė B. Greenbergas.

Po praėjusio sezono „Avtodor“ klubas atsisveikino su galingu vidurio puolėju Kirilu Fesenka bei keletą metų aikštėje tikrus šou pasirodymus rengusiu įžaidėju Courtney Fortsonu, pagarsėjusiu ne tik savo talentu, bet ir aikštingu charakteriu. Į savo gretas vasarą rusai pasikvietė Adrijos lygoje pernai „taškų darymo mašina“ pramintą gynėją Malcolmą Armsteadą bei su Sasario „Dinamo“ Italijos čempionu tapusį Jeffą Brooksą.

Kaip ir tikėtasi, šie du krepšininkai kartu su dar dviem amerikiečiais – Jeremy Chappellu ir Travisu Petersonu – Europos taurėje pelno liūto dalį „Avtodor“ taškų. Saratovo komandos potencialą atskleidžia faktas, kad praėjusiame ture ji išvykoje 103:79 sutriuškino Stambulo „Bešiktaš“ ekipą, startinėse sezono rungtynėse Vilniuje skaudžiai pamokiusią „Lietuvos rytą“. Visgi B. Greenbergas tos pergalės nesureikšmino.

„Žinoma, šaunu kad laimėjome, tačiau varžovai tąsyk tikrai nesužaidė geriausio savo mačo. Mes gerai startavome, pataikėme tritaškius, o turkai strigo ir nedemonstravo savo geriausios formos. Pataikėme, išsiveržėme į priekį ir tai padėjo mums nugalėti“, – prisiminė treneris.

Nepykite, atvykome laimėti

Paklaustas, kokį žaidimą propaguoja „Avtodor“, B. Greenbergas neslėpė, kad jam arčiausiai širdies yra greitas krepšinis.

„Mes mėgstame bėgti, mėgstame greitas atakas. Be abejo, žaidėjų tikslas – atlikti kuo daugiau laisvesnių metimų, kas iš esmės yra ir kiekvienos kitos komandos tikslas. Aišku, negalime pamiršti ir gynybos. Retkarčiais mums pavyksta ją surikiuoti, tačiau bėdų dar turime, todėl dirbti yra ties kuo, – sakė amerikietis. – Europos taurėje „Avtodor“ komandai iškeltas tikslas – patekti į kitą etapą. Kad tai pavyktų padaryti, reikia laimėti ir Vilniuje. Nepykite, bet mes to čia ir atvažiavome.“

„Lietuvos ryto“ ir „Avtodor“ tarpusavio mačas sostinės „Siemens“ arenoje prasidės trečiadienį, 19 val. Šiuo metu abi komandos savo sąskaitoje turi po 1 pergalę ir su „Bešiktaš“ ir Salonikų PAOK grupėje dalijasi 2-4 vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)