Latvijos krepšinio federacija kaip reikiant pasistengė, kad sostinės gimtadienio šventės dalyviai užsuktų ir į Rygos areną – nors joje yra 11200 sėdimų vietų, brolišką akistatą išvysti norėjusiems latviams buvo sukurta papildomų vietų, o kai kurie sirgaliai net stovėjo.

Tiek daug žiūrovų nė sykio nesusirinko net ir 2015 metais, kai Rygoje vyko Europos čempionato kovos.

Krepšinio išsiilgę latviai kurtinantį triukšmą kėlė nuo pat pirmųjų akimirkų, o jų palaikymas krepšininkams įpūtė papildomos energijos. Ir nors pirmasis taškų sąskaitą rungtynėse tolimu šūviu atidarė Artūras Milaknis, pamažu įsibėgėję šeimininkai ėmė tolti.

Puolime užbuksavę lietuviai per 6 minučių atkarpą pelnė vos tris taškus, o tuo pasinaudoję Ainaro Bagatskio auklėtiniai susikrovė dviženklę persvarą (22:12). Mūsų komandos gretose iniciatyvos bandė imtis Mindaugas Kuzminskas ir Mantas Kalnietis, tačiau bergždžiai.

Kur kas lengviau kelių link krepšio radę šeimininkai, vedami savo dviejų NBA žaidėjų žaidėjų K. Porzingio ir D. Bertanio prieš ilgąją pertrauką pirmavo net 13 taškų skirtumu.

„Sunku pasakyti, – prasto starto paaiškinti negalėjo D. Adomaitis. – Galbūt ta atmosfera turėjo įtakos – buvo situacijų, kurias sunku paaiškinti. Bet tam ir žaidėme čia, nes žinojome, kokia bus atmosfera.“

Bet panašu, kad iš rūbinės mūsiškiai grįžo jau pripratę prie kurtinančio triukšmo. Štai Kūzia visą pyktį išliejo įspūdingoje atakoje – įveikė komandos draugo „Knicks“ gretose K. Porzingio gynybą ir dviem rankomis galingai įkrovė kamuolį iš viršaus bei dar pasisupo ant lanko.

Po šio epizodo komandas skyrė 7 taškai, o trečiajam ketvirčiui perkopus į antrąją pusę M. Kalnietis pataikė iš toli ir atsilikimą sumažino vos iki keturių. Visgi gyvybės ženklus po poilsio minučių parodę lietuviai netrukus vėl buvo pasiųsti į nokdauną – du tritaškius dūrė Davis, tolimą šūvį pridėjo ir Žanis Peineras (62:49).

Bet principinėje dvikovoje lietuviai lengvai pasiduoti neketino – sukandę dantis bandė vytis, o po Luko Lekavičiaus tolimo šūvio buvo priartėję vos vieno metimo atstumu (72:70). Tačiau į bet kokį Lietuvos rinktinės spurtą savo atsaką rasdavo ir latviai, kurie išlaikė iniciatyvą iki pat finalinio teisėjo švilpuko ir savo sirgaliams padovanojo pergalę 87:77.

„Mes per daug davėme jiems lengvų taškų po mūsų klaidų. 17 klaidų virto 20-imčia taškų greitame puolime arba tritaškiais. Pirmoje rungtynių pusėje turėjome problemų su situacijomis „2+1“ – juk kiekvienas taškas yra svarbus.

Antroje pusėje buvome nepakankamai agresyvūs perimetre – turėjome dvi pražangas, o jie mesdavo tritaškius. Tokie dalykai negali kartotis. Be to, turime problema su žaidimo bangavimu. Turime geriau kontroliuoti žaidimo ritmą“, – nesėkmės priežastis vertino D. Adomaitis.

Jo kariauną kiek nelauktai po ilgosios pertraukos į priekį ėmė tempti L. Lekavičius kuris per trečiojo ketvirčio pabaigą pelnė 5, o per lemiamą kėlinį – net 11 taškų. Vos per 14 žaidimo minučių 23-ejų metų šilališkis tapo rezultatyviausiu komandos nariu.

Tiesa, paties specialisto toks antrojo įžaidėjo pasirodymas nenustebino.

„Manau, kad toks Luko žaidimas jau nieko nebestebina – laikas jau priprasti, kad toks yra normalus jo žaidimas“, – rekomendavo rinktinės vairininkas.

Aigars Škele, Lukas Lekavičius

Rygoje tiek D. Adomaitis, tiek visi Lietuvos rinktinės kandidatai patyrė dvi skirtingas patirtis – treniruotės pobūdžio akistatą su rumunais ir kaip reikiant paplušėti privertusią kaktomušą su talentingaisiais latviais.

Su kokiomis išvadomis trenerių štabas namo grįš po šių dviejų išbandymų?

„Pamatėme kai kurias situacijas, kurias turėsime labai aiškiai išsiaiškinti, nes buvo padaryta klaidų. Bet po kiekvienų rungtynių būna ir pozityvių dalykų ir tokių, kuriuos reikės taisyti“, – mintimis dalijosi D. Adomaitis, atskleidęs, kad pirmadienį krepšinio gerbėjai turėtų sulaukti naujienų dėl pokyčių kandidatų sąraše.

Į Rygą jis atsivežė 14 žaidėjų – Kaune liko vienintelis Deividas Gailius, kuris nespėjo pasveikinti po apsinuodijimo.

Kitas rungtynes lietuviai žais trečiadienį Šiauliuose prieš Islandijos rinktinę, o pasirengimo ciklą užbaigs penktadienį Vilniuje vyksiančia dvikova prieš ispanus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)