Jau po pirmojo kėlinio Lietuvos rinktinė nuo varžovų atsiliko 12:20 – per pirmąsias 10 min. lietuviai suklydo net 7 kartus (latviai – 2).

Antrojo kėlinio pradžioje Latvijos rinktinės pranašumas pirmą kartą pasiekė dviženklį – 22:12. Nors netrukus lietuviams pavyko kiek sumažinti atsilikimą, dažnai mūsiškių pražangas provokavę latviai baigiantis ketvirčiui ne tik susigrąžino, bet ir dar labiau padidino savo pranašumą – 45:32.

Trečio kėlinio pradžioje šeimininkų persvara pasiekė rekordinę – 16 taškų ribą (48:32), tačiau Jono Valančiūno ir Mindaugo Kuzminsko inicijuotas spurtas 9:0 ženkliai apkarpė taškų skirtumą (48:41, 23 min.). Po trijų kėlinių Latvija buvo priekyje 65:56.

Labai aktyviai ir sėkmingai į žaidimą „įsijungęs“ Lukas Lekavičius gerokai pagyvino mūsiškių žaidimą puolime ketvirtame kėlinyje. Po 4 Jono Mačiulio taškų iš eilės ir vikriojo gynėjo tritaškio 37 min. iš latvių pranašumo teliko 2 taškai (72:70). Deja, pasivyti latvių taip ir nepavyko.

Lemiamu momentu tritaškį pataikė ryškiausia Latvijos rinktinės žvaigždė Kristapas Porzingis, pakeldamas ant kojų visą Rygos areną, o netrukus dar 5 taškus iš eilės pelnęs Janis Timma įtvirtino šeimininkų pergalę.

Latvijos NBA destantas – Niujorko „Knicks“ aukštaūgis K. Porzingis ir San Antonijaus „Spurs“ puolėjas Davis Bertanis – Lietuvos rinktinei buvo sunkiai sustabdomi, pelnė atitinkamai 18 ir 16 taškų. Be to, būtent šie krepšininkai timptelėjo savo komandą į priekį tomis akimirkomis, kai Dainiaus Adomaičio auklėtiniai būdavo per žingsnelį nuo to, kad galutinai perimtų iniciatyvą.

K. Porzingis išprovokavo net 9 lietuvių pražangas ir savo aktyviais veiksmais iš vėžių sugebėjo išmušti Donatą Motiejūną, ne kartą sunkiai kontroliavusį savo emocijas.

Nors Lietuvos rinktinė kovą po lenta laimėjo 45-36, mūsiškiams koją kišo klaidų skaičius. Lietuviai suklydo 17, o latviai – 10 kartų. Latvijos rinktinė po mūsiškių klaidų pelnė net 24 taškus (lietuviai surinko 13). Lietuviai atliko 16, o latviai – 22 rezultatyvius perdavimus.

Lietuva: Lukas Lekavičius 16 (14 min., 3/3 trit., 5/5 baud., 2 kl.), Mindaugas Kuzminskas 14 (4/9 dvit., 5 atk. kam.), Mantas Kalnietis 11 (3/8 dvit., 1/5 trit., 4 rez. perd.), Jonas Valančiūnas 8 (2/6 dvit., 4/5 baud., 3 atk. kam.), Donatas Motiejūnas 8, Jonas Mačiulis 7 (10 atk. kam.), Martynas Gecevičius 6, Artūras Gudaitis 3, Evaldas Kairys 1 taškas.

Latvija: Davis Bertanis 18 (3/9 dvit., 3/4 trit., Kristapas Porzingis 16 (3/9 dvit., 1/3 trit., 7/12 baud., 10 atk. kam.), Dairis Bertanis 13, Janis Timma 11, Rolandas Šmitas 8, Janis Strelniekas 8, Žanis Peineris 7, Janis Blūmas 4, Martinas Meieris 2 taškai.

Bilietai į šį intriguojantį kaimynų mačą buvo iššluoti iš anksto – susidomėjimas rungtynėmis, kuriose lietuviams iššūkį metė K. Porzingis ir ambicingi jo bendražygiai, Latvijoje buvo milžiniškas. D. Adomaitis šioms rungtynėms nusprendė registruoti visus 14 į Rygą atsivežtų krepšininkų, tačiau aikštėje taip ir nepasirodė Eimantas Bendžius bei Adas Juškevičius.

Laimėjusi šį mačą Latvijos rinktinė praktiškai užsitikrino trijų komandų turnyro Rygoje nugalėtojos titulą. Sekmadienį mūsų kaimynų laukia dvikova su gerokai žemesnio meistriškumo rumunais.

Lietuvos rinktinei tai buvo jau septintosios rungtynės rengiantis Europos čempionatui. Iki šio mačo mūsiškiai iškovojo tris pergales ir tris kartus suklupo. Dainiaus Adomaičio auklėtiniams pavyko laimėti dvejas paskutines rungtynes – antradienį Kaune 96:71 nugalėjo Prancūziją, o penktadienį tuščioje Rygos arenoje 97:64 sutriuškino Rumuniją.

Po turnyro Rygoje Lietuvos rinktinė grįš namo ir dar sužais du kontrolinius mačus – su Islandija ir Ispanija. Mačas su ispanais taps atsisveikinimo su Lietuva rungtynėmis prieš Europos čempionatą – jis penktadienį, rugpjūčio 25 d. bus žaidžiamas Vilniaus „Siemens“ arenoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1326)