Portalo AS žurnalistas Manuelis de la Torre Sanzas Ispanijos sporto mėgėjams primena, kad Sovietų Sąjungos rinktinė paskutinį kartą Europos čempionate dalyvavo 1989-aisiais Zagrebe. Ir nors nuo imperijos žlugimo prabėgo jau beveik 30-metis, publikacijoje „SSRS Europos čempionate. Švedas, Porzingis, Pačulija...“ AS portalas leidžiasi į teorines spekuliacijas, į vieną gretą vėl sujungiančias 15-os buvusių tarybinių respublikų krepšininkus.

„Šių metų rudenį sukaks 100 metų nuo bolševikinės revoliucijos Rusijoje, kuri iš esmės ir inspiravo Sovietų Sąjungos susikūrimą. Šiame Europos čempionate dalyvauja 5 buvusios Sovietų Sąjungos respublikos – Lietuva, Latvija, Rusija, Gruzija ir Ukraina. Jeigu šios šalys vėl susivienytų po viena vėliava, kokią rinktinę į Europos čempionatą galėtų išsiųsti Sovietų Sąjunga?“, – savo publikacijoje klausia AS portalas, priminęs, kad nebeegzistuojanti SSRS rinktinė iki šiol yra tituluočiausia Europos čempionatų komanda.

Sovietų rinktinė savo kraityje turi 14 aukso medalių, antrąją vietą su 8 aukso medaliais užima jau nebeegzistuojanti Jugoslavija, o iš dabartinių rinktinių po 3 aukso medalius turi tik Ispanija ir Lietuva.

Ispanų nuomone, labai svarbų vaidmenį „dabartinėje sovietinėje rinktinėje“ atliktų būtent Lietuvos krepšininkai.

Į „sovietinę“ rinktinę AS iš viso įtraukė 18 pavardžių, tačiau penki iš išvardintų krepšininkų dėl traumų ar kitų aplinkybių turnyre dalyvauti negali. Tarp tokių – ir du lietuviai, Domantas Sabonis ir Paulius Jankūnas. Taigi, galutinėje AS suburtos rinktinės sudėtyje yra keturi Lietuvos rinktinės krepšininkai – Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas.

Iš mūsų kaimynių latvių į šią rinktinę įtraukti K. Porzingis ir D. Bertanis, sąraše taip pat yra 5 rusai, 3 gruzinai ir 2 ukrainiečiai.

„Sovietų Sąjungos žlugimas visiškai pakeitė jėgų išsidėstymą Europos krepšinyje. Po santvarkos žlugimo tik Rusija ir Lietuva sugebėjo užlipti ant Europos čempionato, pasaulio čempionato ir olimpinių žaidynių podiumo. Abi šios šalys, skaičiuojant kartu nuo 1992-ųjų, iškovojo 16 medalių pagrindiniuose turnyruose (9 – Lietuva, 7 – Rusija).

Daugiau nei pusė iš jų (9) iškovoti Europos čempionatuose, iš kurių galima išskirti 2003 ir 2007 m. Pirmenybes, kuriose triumfavo atitinkamai Lietuva ir Rusija. Abu sykius tuose finaluose buvo įveikta Ispanija. Pateikiame teorinį variantą „dabartinės sovietų rinktinės“, kuriame, be jokios abejonės, išsiskirtų galinga priekinė linija“, – rašo AS.

Ispanų suformuota SSRS rinktinė

Įžaidėjai

Aleksejus Švedas (Rusija, 28 metai, Maskvos srities „Chimki“)
Mantas Kalnietis (Lietuva, 30 metų, Milano „Emporio Armani“)

Atakuojantys gynėjai

Sergejus Karasiovas* (Rusija, 23 metai, Sankt Peterburgo „Zenit“)

Krašto puolėjai

Nikita Kurbanovas (Rusija, 30 metų, Maskvos CSKA)
Domantas Sabonis* (Lietuva, 21 metai, „Indiana Pacers“)
Mindaugas Kuzminskas (Lietuva, 27 metai, „New York Knicks“)
Davis Bertanis (Latvija, 24 metai, „San Antonio Spurs“)

Sunkieji krašto puolėjai

Andrejus Voroncevičius (Rusija, 30 metų, Maskvos CSKA)
Tornikė Šengelija (Gruzija, 25 metai, Vitorijos „Baskonia“)
Donatas Motiejunas (Lietuva, 26 metai, „Shandong Golden Stars“)
Paulius Jankūnas* (Lietuva, 33 metai, Kauno „Žalgiris“)
Kristapas Porzingis (Latvija, 22 metai, „New York Knicks“)

Vidurio puolėjai

Timofejus Mozgovas (Rusija, 31 metai, „Brooklyn Nets“)
Zaza Pačulija (Gruzija, 33 metai, „Golden State Warriors“)
Giorgis Šemardinis (Gruzija, 28 metai, Malagos „Unicaja“)
Jonas Valančiūnas (Lietuva, 25 metai, „Toronto Raptors“)
Aleksejus Lenas* (Ukraina, 24 metai, „Phoenix Suns“)
Kirilas Fesenka* (Ukraina, 30 metų, Avelino „Sidigas“)

*Nedalyvaus Europos čempionate

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)