Jeigu Latvijos krepšinio gerbėjai mūsų rinktinę šią vasarą savo akimis išvys pirmąjį kartą, tai lietuviai kaimynų žaidimą stebėti galėjo prieš porą savaičių Klaipėdoje. Tiesa, „Švyturio“ arenoje A. Bagatskio auklėtiniai toli gražu neparodė viso savo potencialo.

Kol Kristapas Porzingis Afrikoje atidavė duoklę NBA, o San Antonijaus „Spurs“ narys Davis Bertanis ir Pirėjo „Olympiakos“ naujokas Janis Strelniekas ilsėjosi, jų komandos draugai, stebint uostamiesčio publikai, nusileido tiek gruzinams (69:73), tiek lenkams (76:80).

„Savaitę prieš šį turnyrą žaidėme Suomijoje, tai net ir tada atrodėme kur kas geriau“, – rankomis skėsčiojo latvių žurnalistas.

Solidžiai Klaipėdoje atrodė vienintelis Dairis Bertanis. Bet prisijungus anksčiau minėtajai trijulei ir treniruotėse apsipratus Janiui Timmai, Latvijos krepšininkai po šešių dienų su kaupu atsirenšavo tiems patiems lenkams – saviems žiūrovams padovanojo pergalę 77:65.

Šios rungtynės tapo Niujorko „Knicks“ žvaigždės K. Porzingio debiutu su nacionalinės vyrų komandos marškinėliais. 22-ejų metų naujokas taškų sąskaitą rinktinėje „atsidarė“ itin stilingai – jau pirmoje atakoje sugrūdo kamuolį iš viršaus, o iš viso jų pelnė 24 ir po krepšiais dar atkovojo 12 kamuolių.

„Kai kalbame apie talentą, KP yra kaip iš kitos planetos. Tėra vos keli krepšininkai su tokiu talentu ir pasaulinio lygio superžvaigždės statusu. Kiekviena pasaulio komanda atrodytų visiškai kitaip su Porzingio ir be jo, – latvių supertalento įtaką rinktinei vertino A. Silinis.

– Bet ir be jo žengėme didžiulius žingsnius per pastaruosius tris Europos čempionatus. Jau įrodėme, kad galime puikiai žaisti ir be KP. Tačiau, aišku, jo reikšmė yra milžiniška.“

Geriausi pasaulio krepšininkai labiausiai vertinami ne dėl asmeninės statistikos, bet dėl sugebėjimo aplink save esančius komandos draugus paversti geresniais. Latviams užteko vos vieno mačo, kad spėtų tuo įsitikinti – sutraukdamas didžiausią gynėjų dėmesį K. Porzingis daugiau laisvės suteikė Rolandui Šmitui: 208 cm ūgio puolėjas akistatoje su lenkais buvo antras pagal rezultatyvų, surinkęs 18 taškų ir dar pridėjęs 9 atkovotus kamuolius.

Ir nors 221 cm ūgio kylanti NBA superžvaigždė yra labai svarbi Latvijos komandos dalis, kertiniu žaidėju latviai vadina atakų dirigentą J. Strelnieką. Rugsėjo pirmąją savo 28-ą gimtadienį minėsiantis įžaidėjas jau ir ankstesniuose turnyruose tempdavo latvius į priekį, o pastarųjų metų patirtis Eurolygoje jam padėjo tik dar labiau sustiprinti pasitikėjimą savimi.

Bambergo „Brose“ gretose žibėjęs 191 cm ūgio gynėjas vasarą sulaukė ir Eurolygos vicečempionų dėmesio – per dvejus metus „Olympiakos“ komandoje jis uždirbs 800 tūkst. eurų.

Janis Strelniekas (basket.lv nuotr.)

Bet tokius karjeros šuolius pastaraisiais metais atliko ne jis vienas. Jau minėti K. Porzingis ir D. Bertanis pravėrė NBA duris, pastarojo brolis Dairis ne pirmus metus tritaškius laido elitinėse Eurolygos komandose, o J. Timma vasarą Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą iškeitė į Vitorijos „Baskonią“.

Ar galima būtų tokius pasiekimus vadinti Latvijos krepšinio aukso amžiumi?

„Manau, kad tai yra auksinė Latvijos krepšinio karta, bet aukso amžius ateis tik tada, kai ji pasieks savo karjeros piką. Tikrąją šios komandos jėgą turėtume pamatyti 2-4 metų laikotarpyje. Daugelis šių vyrukų vis dar labai jauni, be to, per artėjančius metus dar keli žaidėjai papildys NBA ir Eurolygos klubus, – pozityviai į ateitį žvelgė sportacentrs.com žurnalistas, pabrėžęs, kad šiai komandai aikštėje užtenka vieno kamuolio.

– Latviai mėgsta žaisti kartu. Galbūt anksčiau turėjome tokių žaidėjų kaip Kasparas Kambala, kurie reikalaudavo kamuolio, bet šie jauni vyrukai turi aukštą krepšinio IQ, todėl šiuo klausimu nerimo nėra.“

Ir nors A. Silinis didžiausias latvių pergales regi po kelerių metų, kaimyninėje šalyje yra manančių, kad jau ir šiemet Latvijos rinktinė yra pajėgi nužygiuoti iki Europos čempionato pusfinalio. Tiesa, pati krepšinio federacija iki šiol jai dar nėra iškėlusi jokio tikslo.

Nepaisant milžiniško talento, A. Bagatskis, kaip ir daugelio komandų treneriai, turi ir rimtų problemų. Nors buvęs Kauno „Žalgirio“ snaiperis ir vairininkas mėgsta žaisti ypač mažu penketu, kuriame vidurio puolėjo poziciją užima K. Porzingis, tai lemia ir susiklosčiusi padėtis.

Nacionalinei komandai šiemet padėti negali 213 cm ūgio veteranas Kasparas Berzinis, 210 cm ūgio Rolandas Freimanis bei 216 cm ūgio talentas Anžejus Pasečnikas – NBA naujokų biržoje 25-u šaukimu pakviestas 21-erių latvis vasarą skyrė individualiam darbui.

„Kol kas mūsų didžiausia problema yra kova dėl atšokusių kamuolių, kai KP atsisėda ant suolo. A. Bagatskis mėgsta žaisti mažu penketu su aukštais sunkiais krašto puolėjais, kurie gali pataikyti ir greitai judėti po aikštę, tačiau jie nėra patys stipriausi vyrukai po krepšiu. Todėl kai mūsų priekinę liniją suformavo Davis ir R. Šmitas, prieš lenkus turėjome rimtų problemų kovoje dėl kamuolių“, – didžiausią skylę savo rinktinėje nurodė A. Silinis.

Latvijos krepšinio rinktinė (basket.lv nuotr.)

Būtent ja šeštadienio vakarą labiausiai turėtų naudotis Lietuvos rinktinės trenerių štabas. Kaip ne kartą minėjo Jonas Mačiulis ir pats Dainius Adomaitis – mūsų galia slypi po krepšiu.

Nors lietuviams šiemet padėti negalės nei Paulius Jankūnas, nei Domantas Sabonis, tačiau jų netektį sėkmingai kompensuoja sugrįžęs Donatas Motiejūnas, pražydęs Artūras Gudaitis ir puikią formą demonstruojantis Jonas Valančiūnas.

JV per penkis mačus vidutiniškai rinko po 13 taškų ir 9,4 atkovoto kamuolio, A. Gudaitis per šešerias rungtynes pelnė po 8,5 taško ir sugriebė po 3,8 atšokusio kamuolio, o pamažu įsibėgėjantis D-Mo penkiuose susitikimuose rinko po 5,8 taško ir 3 atkovotus kamuolius.

Po krepšiais sėkmingai kamuolius susirinkinėja ir dažnai į ketvirtą poziciją nustumiamas Mindaugas Kuzminskas (5,2). Visose draugiškose rungtynėse žaidęs „Knicks“ atstovas vidutiniškai prideda dar ir po 12,6 taško.

Tačiau Latvijos krepšininkai akistatoje su lietuviais savo trūkumus ketina kompensuoti papildoma motyvacija – 11200 žiūrovų talpinančioje Rygos arenoje vyksiančios „braliukų“ rungtynės, nors ir draugiškos, susilaukė milžiniško ažiotažo.

„Visi yra labai motyvuoti ir su nekantrumu laukia šio mačo. Net ir traumuoti žaidėjai nenori praleisti šių rungtynių. Susidomėjimas yra didžiulis – bilietai buvo išparduoti akimirksniu. Jau seniai neteko matyti, kad Rygos arenoje nebeliktų laisvų vietų, – prisipažino latvių žurnalistas.

– Akistatos su Lietuva mums visada yra ypatingos. Man patiko, ką vienas kolega pasakė – latviams lietuviai yra kaip vyresni broliai, o juk jaunesnis brolis visada nori įveikti vyresnįjį. Šios rungtynės – principo reikalas.“

Kristapas Porzingis (basket.lv nuotr.)

Kad ir kaip abiejų komandų nariai ir sirgaliai trokšta išvysti saviškių triumfą, tai vis tiek bus tik kontrolinės rungtynės, kuriose tiek D. Adomaitis, tiek A. Bagatskis spręs savus klausimus.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąraše vis dar yra 15 pavardžių, o Latvijos komandos stovykloje pluša 16 krepšininkų. Kaip ir lietuvius, taip ir latvius kamuoja traumų sindromas: jeigu Aigaras Škėlė ir Andrejus Gražulis jau spėjo grįžti į rikiuotę, tai Ojaras Silinis turės praleisti mačą prieš mūsiškius.

Keliose treniruotėse dėl mažų problemėlių nedalyvavo ir J. Strelniekas, Dairis Bertanis, Martinas Meieris bei Davis Lejasmeiersas, tačiau šis ketvertukas jau išsigydė traumeles.

Po rungtynių su Lietuva ir Rumunija, sekmadienį A. Bagatskis ketina kandidatų sąrašą sutrumpinti iki 14 „sveikų“ žaidėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)