Biržų krašto žemėlapis

TOP 7 vietos, kurias privaloma aplankyti Biržuose. Akivaizdu, kad šis miestelis meta iššūkį kitoms turistų pamėgtoms vietoms.

1. Mantagailiškio dvaras / žaidimas „Monteball“

Žaidimas „Monteball“

„Golfas be lazdų ir su didesniais kamuoliukais“ – taip būtų galima apibūdinti Biržų veidą atspindintį žaidimą „Monteball“.

Šio žaidimo principas įspirti Monteball kamuolį į parko pievoje įrengtas duobutes atliekant kuo mažiau spyrių. Žaidimas vyksta dvaro 20 ha peizažiniame parke. Trunka 3,5 valandos.

„Šį žaidimą sugalvojau aš. Pavadinimas kilęs iš bajoro Montygailos, todėl „Monteball“ užpatentuotas Europos patentu. Tokia mintis gimė pjaunant šitos teritorijos pievas. Galvojau, kad golfo aikštyno čia neįrengsi, Biržuose reikia kažkokio tai paprasto žaidimo. Su draugais išbandėm ir žiūrim, kad draugai prašo vėl ir vėl žaisti. Turime klubą, kuris gyvuoja septynerius metus ir nuolat žaidžia. Per metus pas mus apsilanko apie 2000 žmonių. Svečiai vasaros sezonui užsirašo ir žiemą, taip užsigarantuodami vietą. Konkurentų kol kas neturime, bet domisi žmonės, kuriems galiu pasiūlyti franšizę, jau yra besidominčių. Perduosiu taisykles, kamuolius, įrengsim duobutes ir taip žaidimą paleisim iš Biržų į kitas vietoves“, – pasakojo šio žaidimo sumanytojas Sigitas.

Žaidimo „Monteball“ sumanytojas Sigitas

2. Pėsčiųjų tiltas per Širvėnos ežerą

Pėsčiųjų tiltas per Širvėnos ežerą

Per seniausią Lietuvoje dirbtinį Širvėnos ežerą nutiestas 525 metrų ilgio ir 2,45 metro pločio pėsčiųjų tiltas. Naujasis tiltas pastatytas 1987 metais, o senojo jau nebėra likę. Tai ilgiausias Lietuvoje per ežerą pėsčiųjų tiltas, per kurį pereiti privalo kiekvienas atvykęs į Biržus. Tiltu galima iš miesto nukeliauti į Astravo dvarą.

Širvėnos ežeras

3. Astravo dvaro sodyba

Astravo dvaro sodyba
Astravo dvaro sodybos liūtas


1862 metais Astrave grafai Tiškevičiai pastatė dviaukščius rūmus su belvederiniu bokštu. XIX a. vid. statyti itališkų vilų stiliaus rūmai yra viena gražiausių romantizmo laikotarpio dvarų rezidencijų Lietuvoje, juk ir liūtų skulptūros nuo Florencijos laikų puošia rūmus Italijoje. Astravo dvarą suprojektavo architektas iš Rygos. Be rūmų, dvaro kompleksą sudarė arklidės, šunininko namelis, malūnas, ūkiniai pastatai, originalus architektūrinis bei inžinerinis įrenginys – užtvanka – tiltas. Šiuo metu dvaro pastatuose įsikūręs AB „Siūlas“. Rūmais pasigrožėti galima iš išorės, pasivaikščioti juos supančiame parke ir nukeliauti iki užtvankos – tilto.

4. XVII a. Biržų pilis

Biržų pilis

Biržų pilies rūmai – tai vienintelė Lietuvoje ir geriausiai šiaurės rytų Europoje išsilaikiusi bastioninio tipo tvirtovė, pradėta statyti dar 1586 metais. Biržų pilis visada buvo labai gerai ginkluota, moderni ir turėjo pačią naujausią karo techniką. Dabar tvirtovės komplekse yra restauruoti reprezentaciniai rūmai, dvi parakinės ir tiltas. Šiuo metu rūmuose įsikūręs Biržų krašto muziejus „Sėla“ ir Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Nuo 2014 metų pavasario lankytojų laukia tvirtovės arsenalo pastatas, kuriame įrengta konferencijų salė, veikia interaktyvi XVI-XVII a. karybos ekspozicija.

Biržų krašto muziejus „Sėla“

5. Kirklių apžvalgos bokštas

Kirklių apžvalgos bokštas

Biržų regioninio parko teritorijoje prieš du metus pastatytas apžvalgos bokštas, kurio forma primena kanoją, grimztančią valtį ar net miške pūpsantį mėnulį. Bokšto aukštis – beveik 32 metrai. 30 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės plotas – beveik 30 kvadratinių metrų. Užlipus į apžvalgos bokštą atsiveria nuostabūs vaizdai – 30 vandens pilnų smegduobių, kurie dar vadinami ežerėliais. Šalia yra pasivaikščiojimo takas.

Kirklių apžvalgos bokštas

6. Karstinės įgriuvos

Karvės ola

„Karvės ola“ – respublikinės reikšmės geologinis paminklas – pati žymiausia ir didžiausia smegduobė Lietuvoje. Biržuose yra atsivėrusių apie 10 tūkstančių smegduobių. Jos skersmuo 10-12 metrų, o laiptais galima nusileisti į 12,6 metrų gylį. Joje yra 5 urvai, viename iš jų – 1,5 gylio požeminis ežeriukas. Prie pat yra pastatyta akmeninė karvės skulptūra.

Karvės ola

„Barsuko ola“ – ši smegduobė susidarė susijungus ne mažiau kaip dviems smegduobėms. Siekiant geriau supažindinti su karstiniais reiškiniais bei lankytojams užtikrinti patogią smegduobių apžvalgą, teritorijoje prie smegduobės „Barsuko ola“, buvo įrengtas geologinis takas. Tako ilgis – 700 metrų. Šį taką papildo mediniai laiptai, tilteliai ir informaciniai stendai.

7. Restoranas „Alaus kelias“

Restorane vyksta edukacinės „Alaus kelio“ degustacijos

Duris atvėręs 2011 metais, šiuo metu siūlo ypatingus šefo Dano Černiausko sukurtus patiekalus ir gurmaniškus užkandžius, taip pat restorane vyksta edukacinės „Alaus kelio“ degustacijos. Degustacija prasideda pažintine ekskursija po alaus gamyklą, kur pasakojamos istorijos apie alaus atsiradimą. Alaus kelias susideda iš penkių etapų: pirmiausia yra verdama misa, tuomet ji fermentuojama mielėmis, alus brandinamas, filtruojamas ir išpilstomas. Vėliau ragaujamos 7 – 8 alaus rūšys, derinamos su maistu. Gidė neslėpė, kad amerikiečiams verdamas 15 procentų stiprumo alus, kuris subrandinamas per 60 parų. Jis gurkšnojamas iš konjako, brendžio taurių, užkandamas vynuogėmis, karčio šokolado gabalėliu, mandarino skiltele.

Alaus gamykla

Biržų krašto lankytinos vietos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)