Daugiau kaip 600 km per Sibiro taigą įveikę tik pėsčiomis ir pripučiamomis kanojomis, keturi patyrę žygeiviai iš Lietuvos grįžta antradienio rytą, 10:30 į Vilniaus Geležinkelio stotį. Ekspedicijos „Lapteviečių pėdomis“ tikslas buvo pagerbti tremtinių atminimą ne tik apsilankant trėmimų vietose, bet ir sutvarkant atminimo paminklus Tit-Arų saloje. Pastarieji paminklai buvo užmiršti po 1989m. ekspedicijos, kurios metu jie ir buvo pastatyti.

Šios ekspedicijos metu keturi žygeiviai – Gediminas Andriukaitis, Darius Vilkišius, Vigimantas Girnys ir Viktoras Šiurgotas – ne tik sėkmingai kirto negyvenamus Verchojansko kalnagūbrio slėnius, aplankė vieną iš užmirštų Lietuvos gyventojų tremties vietų – Kiusiūro kaimą, bet ir pasiekė Tit-Arų salą, kur rankomis sunešė apie 20 tonų smėlio ir 2 tonas velėnos, skirtus paminklo atnaujinimui.

„Prie paminklo dirbome beveik 5-ias dienas. Sukalėme du rentinius, kurių pagalba suformavome smėlio pylimą. Į pylimą sukalėme kuolus ir apypinėme vytelėmis, kaip mūsų kopose. Į suformuotą tinklą sudėjome velėną. Išėjo žaliuojanti kalva, tikėsimes, laikysianti lakų smėlį ne vienerius metus“, - apie užmiršto paminklo atnaujinimo darbą pasakoja ekspedicijos iniciatorius, lapteviečio sūnus G. Andriukaitis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, apie tremtinius išgyvenusius atšiaurų Lenos deltos ir Laptevų jūros klimatą bei apie ekspediciją „Lapteviečių pėdomis“ šiuo metu kuriamas dokumentinis multimedijų pasakojimas. Jį rengia šiuolaikinių medijų žurnalistikos agentūra „Nanook“ (www.nanook.lt). Interaktyvi istorija pasakos ne tik apie tremtinius ir jų atsiminimus, bet ir įdomiai pateiks žygeivių parvežtus įspūdžius iš ekspedicijos.

Ekspedicijos dalyvių GPS telefonu siųstas žinutes ir kitas pačios ekspedicijos naujienas galite rasti „Nanook“ kuriamame interaktyviame žemėlapyje: http://nanook.lt/laptevieciu-pedomis/.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)