Kelionių į Peru ekspertai sako, kad taisyklės griežtėja kelis metus iš eilės, tad jei žymusis inkų architektūros perlas yra ir jūsų svajonių sąraše, Peru rekomenduojama aplankyti kuo skubiau.

Ribojamas įėjimo ir buvimo laikas

Nuo tada, kai prieš 24 metus Machu Picchu gavo UNESCO pasaulio paveldo statusą, turizmas kasmet augo dviženkliais skaičiais. Nuo liepos mėn., kaip ir anksčiau, leidžiama parduoti ne daugiau nei 2500 bilietų per dieną, tačiau ribojamas buvimo viduje laikas. Įeiti galima tik nuo 6 val. ryto iki vidurdienio arba nuo vidurdienio iki pusės šešių vakaro. Svarbu tai, kad palikti Maču Pikču turėsite nustatytomis valandomis nesvarbu, kada ten pateksite.

„Tradiciškai dauguma žmonių į miestą nori įžengti pirmoje dienos pusėje, todėl paklausa rytiniams bilietams bus itin didelė. Tikėtina, kad paskutinę minutę sugalvoję aplankyti Maču Pikču, būsite priversti taikytis ne prie savo norų, o prie galimybių. Tuo labiau, kad net ir norint pasiekti inkų miestą, reikia keliauti įvairiomis transporto priemonėmis. Jau dabar traukinių ir autobusų bilietai spalio mėnesiui yra beveik visi išpirkti“, – sakė Jurga Kasperavičiūtė, kelionių organizatoriaus „Travel planet“ kelionių vadovė, Lotynų Amerikos šalių ekspertė.

Patekimas tik su gidu

Nuo šiol patekti į Maču Pikču galėsite tik su oficialiu gidu. Tai yra kone vienas svarbiausių naujųjų taisyklių apribojimų. Gidai turės prisiimti atsakomybę už kiekvieną lankytoją ir negalės įvesti didesnės nei 16 žmonių grupės.

„Turbūt ne veltui jau kurį laiką sklinda kalbos tarp vietinių gidų, kad po kokių 5-10 metų Maču Pikču lankymas bus išvis uždarytas: pakilsime iki apžvalgos aikštelės, apsidairysime aplinkui tarsi į atviruką ir keliausime žemyn. Be to, pastaruoju metu Peru Turizmo departamentas siekia turistus patraukti įspūdingais, tačiau kol kas daug sunkiau pasiekiamais inkų miestais Choquequirao ar Kuelap“, – pasakojo Jurga Kasperavičiūtė, per paskutiniuosius trejus metus aplankiusi Peru daugiau nei 15 kartų.

Inkų mieste nebešvilpausite

Pagal naująsias taisykles taip pat bus draudžiama sugrįžti į Maču Pikču išėjus, išskyrus ypatingus atvejus. Taip pat negalėsite įsinešti maisto ir jokių gėrimų. Siekiant sumažinti galima „nusidėvėjimą“ nebus leidžiama įsinešti muzikos instrumentų, vaikiškų vežimėlių ar trikojų stovų fotoaparatams nebent pasirūpinsite specialiu leidimu. Dėmesio moterys! Jei svajojate apie nuotrauką žymiojoje inkų šventovėje su raudona suknele ir aukštakulniais, teks nusivilti, nes pastariesiems tartas griežtas „ne“. Lygiai taip pat negalėsite išsirengti nuogai (net ir nuotraukai), gulėti, šokinėti, dainuoti ar švilpauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)