36-iais kilometrais nuo sostinės nutolęs miestas atgaiva po Tiranos tampa jau vien dėl to, kad čia galima pamatyti Adrijos jūrą ir pasidžiaugti 10 kilometrų besitęsiančių paplūdimių. Antras pagal dydį šalies miestas atrodo labiau paliestas turizmo nei Tirana, tačiau iki plačiai išvystytos infrastruktūros čia dar toli. Nors pakrantė ir apstatyta ne vienu viešbučiu, tačiau gatvės vis dar purvinos, žmonės sunkiai kalba angliškai, o į miestą atvykusius turistus pasitinka statybinių šiukšlių krūvos.

Vis dėlto, miestas patraukia savo turtinga istorija. Duresas įkurtas dar 7 a. pr. Kr. Jis priklausė graikams, ilyrams, romėnams. Antrame pagal dydį Albanijos mieste gausu ir istorinių objektų, kuriuos privalu pamatyti. Jų laidoje ieškojo ir trys draugai, tačiau paaiškėjo, kad surasti objektus nėra taip paprasta.

Duresas gali pasigirti turintis didžiausią amfiteatrą visuose Balkanuose. Jame tilpdavo apie 20 tūkst. žmonių. Iš naujo amfiteatras atrastas tik 1960-aisiais ir šiuo metu yra tapęs turistų traukos centru. Verta užlipti ir į kalvos viršų bei pamatyti apleistą karaliaus Zogo I vilą. Šis karalius Albaniją valdė dešimtmetį. Tiesa, pasistatęs vilą joje ilgai negyveno, nes jam paprasčiausiai nusibodo. Dabar pastatas apleistas, tačiau nuo jo atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai. O prie pačios karaliaus Zogo I vilos vietiniai praeiviams net siūlo įsigyti narkotikų. Tokių pasiūlymų sulaukė ir trijulė.

Apie tam tikras įdomybes Durese žino ir retas vietos gyventojas. Pavyzdžiui, mieste yra įkurta palmių alėja, o šiuos medžius albanams padovanojo Kubos diktatorius Fidelis Castro.

Dabar Duresas yra vienas svarbiausių Albanijos miestų ne tik istoriškai, bet ir ekonomiškai. Tai – didžiausias šalies uostas, pro kurį per metus prakeliauja keli milijonai tonų krovinių. Tačiau nereiškia, kad visi teisėtai. Į Albaniją per Duresą patenka ir nemažai kontrabandos iš Italijos. Todėl nenustebkite, jei parduotuvėje pamatysite firminių itališkų drabužių už labai mažą kainą.

Duresas gali pasigirti ne tik besitęsiančiu pajūriu, tačiau ir įspūdingu kempingu. Vaizdai, kainos ir patogumai ten nustebina kiekvieną atvykusį turistą. Kempinge ilsėjosi ir Andrius, Aidas bei Paulius, kurių po Dureso laukė dar ne vienas rimtas išbandymas tiek Albanijoje, tiek Juodkalnijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Laisvės TV vasarą kviečia žiūrėti naują kelionių laidą „Trys draugai. Nuotykiai Balkanuose“.