Svarbiausia – režimas

Atostogų metu norime pailsėti ir atitrūkti nuo buitinių klausimų, tačiau gydytoja ir mitybos specialistė Jelena Tulčina tikina, kad būtent dienos ir mitybos režimas atostogaujant su vaikais turėtų keistis kaip galima mažiau.

„Jei norime, kad atostogų neapkartintų skaudančio pilvo bėdos, turėtumėme atkreipti dėmesį į tai, kada ir ką vaikas valgo. Net ir pusantrų metų sulaukęs mažylis mato aplink esančias pagundas ir jau parodo tėvams, kokių skanumynų norėtų, tačiau už vaiko maitinimąsi atsakingi tėvai, kurie visų pirma patys turi rodyti teigiamą pavyzdį bei priimti sprendimus dėl vaiko mitybos“, – pabrėžia J. Tulčina.

Poilsiautojų pamėgtuose Turkijos kurortuose net 95 proc. viešbučių siūlo maitinimą mažiausiai tris kartus per dieną. Kaip pastebi Kristina Prieskienytė, „Kidy Tour“ pardavimų vadovė, vykstant atostogauti su mažaisiais, šeimos renkasi į keliautojus su vaikais orientuotus viešbučius – juose pritaikytos ne tik pramogos, bet ir maitinimas.

„Atostogaudami su vaikais tėvai dažniausiai renkasi poilsį su „viskas įskaičiuota“ paketu. Viešbučiai tokį maitinimą tiekia visada tuo pačiu metu, taip pat visų maitinimų metu užtikrinamas platus patiekalų pasirinkimas visai šeimai“, – sako Kristina Prieskienytė.

Pasak K. Prieskienytės, pusryčių, pietų ir vakarienės metu galima rinktis vidutiniškai iš 20 karštųjų patiekalų, 30 rūšių šaltų užkandžių ir daržovių, taip pat būna vaisių, uogų, vandens, todėl net ir išrankiausiam vaikui lengvai galima rasti tinkantį bei patinkantį patiekalą.

Sveikesnės alternatyvos

J. Tulčina teigia, jog atostogų metu vaiko mityboje svarbu ne tik režimas, bet ir tinkamas maisto pasirinkimas – pirmenybę reikėtų skirti sveikoms alternatyvoms. „Pusryčiams vietoje pieno produktų, kurie dažai sukelia alergines reakcijas, geriau rinktis košes. Užkandžiams mėgautis daržovėmis, kukurūzų ar grikių trapučiais, vaisiais bei uogomis, o ne kepiniais – bandelėmis, picomis ar lavašais“, – sako Jelena Tulčina.

Gydytoja pabrėžia, jog norint, kad vaikas būtų aktyvus bei maistą valgytų noriai, pietums geriau rinktis mėsos ar žuvies patiekalus su daržovėmis, tačiau be bulvių ir kruopų, nes toks derinys apsunkina virškinimą. Vakarui gydytoja siūlo daržovių troškinį ar kokį kitą vitaminų kupiną patiekalą, kuris suteiktų ne tik sotumo, bet taip pat būtų lengvai virškinamas.

„Kai kurie viešbučiai turi atskirus meniu vaikams, kuriuose galima rinktis iš daugybės sveikų pasiūlymų – garuose virtų daržovių, virtos neriebios mėsos, košių bei įvairių tyrelių. Taip pat daugelyje viešbučių galima rasti maisto smulkintuvą, todėl tyreles iš norimų ingridientų tėvai gali pasidaryti patys. Viešbučiuose stengiamasi sudaryti tinkamas sąlygas atostogaujantiems su mažaisiais, todėl daugelyje jų galima rasti ir šildytuvus buteliukams ar maitinimo kėdutės“, – sako K. Prieskienytė.

Pirmiausia ne saldumynai, o vanduo

Atostogaujant šiltuose kraštuose dažnai ne tik save, bet ir mažuosius lepiname ledais, neragautais užkandžiais bei vaisiais. Tokiais atvejais dažnai susiduriama su problema, kad privalgęs įvairių skanėstų vaikas atsisako valgyti pagrindinį patiekalą. Jelena Tulčina pataria riboti per dieną vaikui duodamų užkandžių kiekį ir jeigu jis jaučiasi sotus – priverstinai jo nemaitinti.

„Nesvarbu, ar kelionėje, ar namuose, vaikai iki septynerių metų patys puikiai jaučia, kada yra išalkę. Todėl jeigu vaikas atsisako valgyti, vadinasi, jis tiesiog yra sotus. Valgyti vaikas visada paprašys pats, tačiau tuo, ar pakankamai vaikas išgeria vandens, privalo pasirūpinti tėvai. Per dieną reikia išgerti 30 g vandens 1 kg svorio, todėl tėvai turi nuolat sekti, kiek vaikas išgeria ir būtinai duoti skysčių tarp valgių“, – sako J. Tulčina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)