Austrija nėra ta šalis, kur būtų labai sudėtinga keliauti ir pramogauti, tačiau slidinėjimo sezono metu, kuomet visa Austrija suplūsta į kalnus, vietinių pagalba labai praverčia.

Dėl vietos specifikos aplink Tauplicą esančiuose kalnuose žiemą visuomet būna sniego, tik klausimas - metras ar dešimt. Pernai pasnigo tiek, kad matėsi tik namų stogai, šiais metais kol kas sniego apie metrą.

Priklausomai nuo savaitės dienos ir oro sąlygų, keltuvu užsikelti iki pagrindinių trasų užtrunka apie pusvalandį. Savaitgalį laukiančių eilė prie keltuvo atrodo labai įspūdingai. Ruošiantis slidinėti Austrijoje geriau iš anksto nusiteikti, kad slidinėjimas - ne pats pigiausias malonumas. Trijų dienų slidinėjimo „pasas” už naudojimąsi keltuvais kainuoja apie 100 eurų.

Slidinėti lygumose gerokai pigiau. Dienos bilietas kainuoja 5 eurus. Geriau jį įsigyti mieste, nes ne visur prie slidinėjimo trasų yra bilietų automatai. Slides bei batus galima išsinuomoti, kas vėlgi šiek tiek kainuoja. Jei geras oras ir savaitgalis yra rizika, kad nebeliks reikiamo dydžio batų.

Maniau, kad į Austriją visi vyksta čiuožti nuo kalnų, bet kai nuomos punktas pasiūlė ateiti ryt, nes nebuvo slidžių lygumų slidinėjimui, supratau, kad klydau. Lygumų slidinėjimas Austrijoje tampa labai populiarus.

Taip pat labai populiarus ėjimas į kalnus su slidėmis ir sniegbačiais. Užlipti su slidėmis į kalną gali trukti apie tris valandas, nusileisti užtenka kelių minučių.

Kadangi nuo kalno leidžiamasi ne trasoje, priklausomai nuo vietovės mažiau patyrusiam gali būti sudėtinga. Mano paskutinis leidimasis nuo kalnų buvo prieš dešimt metų, taigi sunkiai pastovėjau ant kojų su slidinėjimo batais. Apie leidimąsi nuo kalno stengiausi negalvoti. Gerai, kad šalia buvo patyrusių draugų, kurie man paaiškino keltuvų naudojimosi principus ir padėjo praktiškai.

Atrodo juokinga, bet kai stovi minioje žmonių, o kojos neklauso ir slidės nevaldomai čiuožia bet kur, atsiranda rizika nepataikyti į keltuvo sustojimo vietą. Man teko atstumą nuo vieno keltuvo iki kito nučiuožti atsitūpus, nes išdribau iš keltuvo ir nesugebėjau atsistoti.

Galima tik padėkoti patyrusiems slidinėjimo instruktoriams, kurie sugeba net visiškus žioplius išmokyti maksimaliai saugiai nučiuožti nuo kalno. Pradėjus nuo nulio po poros valandų pratimų ir bandymų pajėgiau visai neblogai nučiuožti nuo nedidelio kalno.

Sunku suskaičiuoti, kiek kartų strigau sniege nusileidimo trasos šone, bandydama praleisti paskui slidinėjimo instruktorius čiuožiančius mokinius. Jei geras oras, populiarios trasos gerokai apkrautos.

Esant prastam orui, visi supuola į baseinus. Vieną tokią dieną tik iš trečio karto pavyko patekti į Bad Mitterndorf esantį baseinų ir pirčių kompleksą.

Kaip oras nedžiugina, smagu pasižvalgyti po aplinkinius kaimelius. Vienas tokių Puergg būtų visiškai pasakų kaimelis, jei ne faktas, kad aplinkui bažnyčią esančiose kapinėse neužtenka vietos, todėl palaikai po kurio laiko iškasami, atlaisvinama vieta kitiems, o kaulai saugomi bažnyčios rūsyje. Žiūrint pro langą į rūsį, kaukolių kalnas neatrodo labai romantiškai.

Labai gerą įspūdį paliko Atlaussee miestukas prie ežero. Puiki vieta praleisti dieną jei reikia pertraukos slidinėjime. Man rūpėjo pabandyti ne tik nusileisti nuo kalnų, bet ir pračiuožti keletu lygumų slidinėjimo trasų. Pasirinkau nesudėtingas, nes norėjau ne tik judėti, bet ir turėt galimybę pasigrožėt aplinka.

Iš trijų bandytų šalia Tauplico esančių lygumų slidinėjimo trasų labiausiai patiko iki Oedensee ežero vedanti trasa. Nesudėtinga, be didelių pakilimų ir nusileidimų, kertanti labai gražias vietoves. Čiuožiant šia trasa galima pamatyti viską, kas aplinkui yra gražaus: kalnus, miškus, upelius, vienkiemius ir nedideles gyvenvietes. Prie ežero veikia restoranas, kur galima atsipūsti ir visai neblogai užkąsti.

Kita išbandyta trasa atvedė iki trobelės-restorano, esančios kažkur laukuose, bet garsios apylinkėse rūkyta žuvimi. Kažkas panašaus į upėtakį. Kadangi tik 4 staliukai, vietos vakarienei rezervuojamos gerokai iš anksto.

Tas pats ir su populiariu Knoedel-Alm restoranu, kuris garsus kukuliais. Yra ir panašių į mūsų cepelinus. Geriau vietą vakarienei rezervuoti iš anksto, nes tiesiog šiaip atvykus slidinėjimo sezono metu laisvų vietų nėra. Puikiai įrengtos slidinėjimo trasos, graži gamta, geras maistas ir draugiški žmonės - viskas ko reikia puikioms žiemos atostogoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)