Valgymas tamsoje visiškai sujaukia jausmus, todėl maitinimasis tampa visiškai nauju atradimu. Štai kaip ir kur tai daryti.
Maistas
© Corbis
Problemos prasidėjo tuomet, kai trumpam padėjau savo šakutę. Nesugebėjęs jos atrasti tarp lėkščių, vyno taurių ir duonos krepšelių, pradėjau kepsnį į burną kimšti ranka – ir visai nesirūpinau, kad greta esantys puikiai išauklėti paryžiečiai įsižeis. Juk jie visiškai nieko negalėjo matyti.

2004 metais Paryžiuje atidarytas „Dans le Noir“ restoranas į savo valgymo kambarius jau priviliojo daugiau nei 100 000 lankytojų. Kiekvienas lankytojas už trijų patiekalų „siurprizų“ sušveitimą visiškoje tamsoje turi susimokėti po maždaug 205 Lt. Restorano įkūrėjai mano, kad regos nebuvimas paaštrina kitus lankytojų jausmus, sustiprina uoslę ir skonio pojūtį. Ir dar vienas dalykas: visi restorano darbuotojai yra akli.

Matyti galintys restorano lankytojai tampa priklausomais nuo neregių padavėjų, palydinčių prie staliukų. Tačiau valgant lankytojai tyri rūpintis patys savimi. Prieš atnešant užkandį apsičiupinėjau aplink: lėkštė, šakutė, peilis, duona, vyno butelis, kito žmogaus ranka.

Įsikibęs į butelį viena ranka bandžiau kita aptikti vyno taurę, bet sekėsi gana prastai. Kai galų gale suradau taurę, įkišau į ją savo pirštą, kad žinočiau, kiek vyno pripilta. Ir vis vien šiek tiek prapyliau. Draugė bandė paduoti duonos, bet vietoj to ji užgavo man petį. Užkišau servetėlę už apykaklės, nes nujaučiau gana netvarkingą, jei taip galima sakyti, vakarą.

Vakarieniavimo tamsoje sąvoka atsirado Šveicarijoje, rašo lonelyplanet.com. Aklas restorano šeimininkas Jorge Spielmannas svečiams užrišdavo akis ir duodavo jiems paragauti savo virtuvės kurinių. 1999 metais jis atidarė „Blindekuh“ – pirmąjį pasaulyje restoraną, kuriame padavėjais dirbo tik neregiai.

Restoranas ne tik teikė neįprastus valgymo pojūčius, bet ir suteikė galimybę įsidarbinti akliesiems. Daugelyje išsivysčiusių šalių neregių nedarbo lygis siekia 70 procentų.

Vėlesniais metais savo langus užtamsino ne vienas restoranas nuo Berlyno iki Pekino. „Dans le Noir“ dabar turi savo padalinius Londone ir Maskvoje. „Blindekuh“ atidarė padalinė Bazelyje, o vokiečių „Unsicht-Bar“ („Nematomas baras“) veikia Berlyne, Kelne ir Hamburge.

Netgi prabangusis „West Hollywood“ restoranų tinklas, į kurį einama norint apžiūrėti kitus ir pačiam pasirodyti, prisidėjo prie naujosios mados. Tinklui priklausančiame stilingame „Opaque“ restorane vietas reikia užsisakyti prieš kelias savaites ir netrukus bus atidaryti dar du tokie restoranai San Diege ir San Franciske.

Kiti restoranai kiek modifikavo J.Spielmanno pradinę valgymo tamsoje sąvoką. Berlyno „Nocti Vagus“ linksmina lankytojus „tamsos teatru“, kuomet atlikėjai groja gyvą muziką, pasakoja istorijas apie vaiduoklius ir skaito erotinę poeziją. Niujorko bendrovė „Dark Dining Projects“ organizuoja privačius akluosius vakarėlius, kuomet regintys padavėjai patiekia keturių dalių vakarienę svečiams, dėvintiems plunksnos lengvumo „meditacijos kaukes“.

O Pekino „Whale Inside“ restorane padavėjai maistą patiekia apsiginklavę naktinio matymo prietaisais. Nuo sausio mėnesio šios tinklo savininkai Kinijoje jau atidarė penkis restoranus ir iki 2009 metų planuoja atidaryti dar 15 tokių restoranų Singapūre, Tokijuje bei kituose Azijos miestuose.

„Valgumo tamsoje“ restoranų savininkai mano, kad jų lankytojai maistą mato kitu pavidalu.

„Kai turite lėkštę su balta žuvimi ir daržovėmis, jūs linkę manyti, kad žuvies skonis yra stipresnis. Bet tamsoje gali pasirodyti priešingai – žuvis gali turėti ne tiek daug skonio, o daržovių skonis bus stiprus ir savitas“, - sakė „Dans le Noir“ Londone vedėja Stephanie Baudoin.

Mano vakarienė Paryžiuje tikrai išbandė jausmus – ir kantrybę. Bergždžiai badžiau lėkštę bandydamas aptikti nepagaunamus maisto gabalėlius. Iš nevilties pradėjau naudotis pirštais – iš pradžių norėdamas surasti maistą, o vėliau – norėdamas patikrinti ar jo dar liko. Įmerkiau pirštą į mažą indelį ir paragavau Hoisin antienos padažo, kurio negaliu pakęsti. Nuo kepsnio atkandau riebų gabalėlį ir išspjoviau jį atgal į lėkštę (juk niekas to nematė). Po vakarienės padavėjas mus išlydėjo į foje ir parodė mums, ką valgėme. Pasirodė, kad kepsnys buvo aviena, o hoisin antienos padažas iš tikrųjų buvo arbūzų sriuba.

Kaip bebūtų, stipriausias jausmas buvo vienišumas. Mano draugų bekūniai balsai nelabai guodė ir labai keistai jaustis vertė žingsnių garsas bei pokalbių, atsklindančių iš toliau, detalės. Bet panašu, kad toks pasimetimas nėra neįprastas.

„Žmonės kartais išeina nepabaigę valgyti, nes jie negali pakęsti tamsos – ir niekas jų nekaltina“, - sakė „Opaque“ restoranų Kalifornijoje savininkas Benjaminas Uphuesas

Nei aš, nei mano vynu sulieti marškiniai nepamirš šios vakarienės – bet jos pakartoti neskubėsiu. Mano įrašas svečių knygoje viską pasakė: „Tai buvo puiki patirtis. Bet dabar man skauda galvą“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Savaitės naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: po tikros karščio bangos vėl teks ieškotis megztinio (10)

Vasara tempo nemažina ir jau artimiausiomis dienomis vėl sulauksime tikros karščio bangos: oras...

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo nuolat pildoma (776)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: sulaikyti du įtariamieji (265)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (29)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (43)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

„Sūduva“ po pertraukos neatlaikė Bulgarijos čempionų spaudimo (174)

Bulgarijos čempionai parodė savo meistriškumą. Paskutinio UEFA Europos lygos atrankos varžybų...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija (15)

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...

Ekonomistai įvertino R. Karbauskio norą (223)

Ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda neigiamai vertina „valstiečių“ lyderio...

Berniukas susirūpino benamių kačių likimu: tapo jų gelbėtoju ir superherojumi (11)

Kaskart aplankęs Kris Papiernik ir Kia Griffin, jų penkiametis sūnėnas Shon'as tenori daryti viena...

Kodėl princas Williamas negali skristi vienu lėktuvu su šeima (9)

Pasak karališkojo protokolo, karališkoji šeima neturėtų lėktuvu skraidyti kartu, tačiau...