Kas ji?

Kur yra Laplandija, tikriausiai niekam nekyla klausimas – šiaurėje. Suomijos sostinę Helsinkį ir Laplandijos sostinę Rovaniemį skiria maždaug 900 km.

Laplandija nėra mažytė, tačiau ir ne tokia didelė, kad per kelias dienas negalėtumėte apkeliauti žavingiausių jos kampelių. Laplandija užima 98 984,3 km² ploto. Kad geriau įsivaizduotumėte, primename: Lietuvos plotas – 65,2 tūkst. km².

Nors atrodo, kad spaudžiant šaltukui Laplandijos miestai išmirę, iš tiesų šaltuoju sezonu čia kaip tik knibžda turistų iš viso pasaulio. Į speiguotąjį kraštą juos traukia slidinėjimo trasos, laisvės pojūtis važinėjant sniego rogėmis ir pasivaikščiojimas po kasmet iš naujo statomą gigantišką sniego pilį.

Kodėl į Laplandiją?

Kiekviename Laplandijos miestelyje galite aptikti ką nors ypatinga.

Nuvykę į slidinėjimo centrą, galėsite ne tik pačiuožinėti lygumų slidėmis, bet ir įkišti nosį į įdomų muziejų, originalias lapiškas prekes siūlančią parduotuvę ar sudalyvauti renginyje. Kone kas mėnesį vyksta koks nors didelis festivalis, nuo muzikinių (džiazo, operos) iki figūrinio slidinėjimo, ledo skulptūrų, teatro, animacijos, kino.

Žiemą Laplandija nenusivils tie, kurie išsiilgę sniego. Pirmosios snaigės čia pasirodo spalį, o vėliau sniegas pasipila iš dausų kaip iš gausybės rago. Gruodį ant žemės būna maždaug 40 cm sniego danga, o sausį ir vasarį – apie 70-80 cm.

Smalsuolius į Laplandiją taip pat atgena aukso ir ametisto kasyklos. Auksas čia pradėtas kasti 1900 m. Dar ir dabar šis amatas – kai kurių lapių pragyvenimo šaltinis.

O dabar pažiūrėkime, ko dar galima tikėtis nuvykus į vieną ar kitą slidinėjimo centrą.

Saariselkä

Miestelis yra šiaurinėje Laplandijos dalyje, ypač vertinamas slidinėjimo centras. Tai pati seniausia Suomijos slidinėjimo trasa, jos ilgis siekia 230 km. Kaip ir dera seniausiai ir daugiausia patyrusiai trasai, ji pritaikyta ir įgudusiam slidinėtojui, ir naujokui. Informaciniai stendai labai aiškūs, o kavinių sustoti ir pailsėti tikrai daug.

Paslidinėję galite išbandyti ir kitas Laplandijos pramogas. Viena iš jų – sniego rogių safaris. Retas turistas atsisako tokio malonumo. Beje, ši pramoga organizuojama visuose slidinėjimo centruose.

Besidomintys retesnėmis sporto šakomis neatsisakys pažaisti kerlingą, arba akmenslydį. Tai komandinis žaidimas ant ledo, kurio tikslas –specialiomis šluotomis 20 kg svorio akmenis nustumti kuo arčiau taikinio.

Jei domitės interjero dizainu, nepatingėkite nuvažiuoti į netoliese esantį miestą Ivalą. Ten dizaino namuose „Idoli“ organizuojama dviejų valandų ekskursija po talentingų ir garsių Suomijos dizainerių darbų parodą.

Ylläs

Trasos ilgis – net 330 km. Joje kaip žuvys vandeny jausis nuotykių mėgėjai, nes jos koziris – įvairiapusiškumas.

Galima pasivažinėti rogėmis, tempiamomis šunų kinkinio. Tai puiki proga susipažinti su Laplandijos gamta ir kultūra. Be to, bus pasiūlyta pasivaikščioti sniegbačiais, pajodinėti po miškus islandiškais žirgais ar suvaldyti vėją stovint ant snieglentės, tempiamam aitvaro.

Nesibaiminkite, instruktoriai pasirūpins saugumu.

Trokštantys dar daugiau adrenalino, gali ryžtis kanojų žygiui srauniomis upėmis. Sakoma, kad smagiausia plaukti upe iš netoliese esančio miestelio Muonio. Čia renkasi patyrę ir azartiški kanojininkai iš viso pasaulio.

Moterų piniginės nejučia gali patuštėti juvelyrikos salone „Wood Jewel“. Mediniai papuošalai daromi čia pat, stebint turistams. Galite paprašyti, kad juvelyras išgraviruotų jūsų vardą.

Būtent Ylläse prasideda ilgas džiazo festivalių maratonas. Svečių neišbaido nei didžiulės pusnys, nei stringanti transporto sistema, nei 40 laipsnių šaltis.

Luosto

Vidury Laplandijos esančiame Luoste taip pat yra slidinėjimo centras. Trasos ilgis – 80 km. Jos šiek tiek painokos, taigi reikia nusiteikti iššūkiams. Iš sostinės traukiniu galite pakliūti vos per valandą: šis miestelis garsėja ne tik restoranais, bet ir ametistų kasyklomis. O dėl kasyklos „Arctic Ametisti“ verta paaukoti keletą valandų. Čia galima ir pačiam nusiskelti brangakmenį, kuris, anot vietinių, gerina intuiciją.

Visai netoli Luosto yra miestas Sodankylä, o šalia jo – Tankavaara. Būtų nuodėmė atisakyti progos aplankyti ten įsikūrusį Aukso muziejų ir pabandyti kasti auksą. Už muziejų suaugusiam teks pakloti 8 EUR, dar 4 – už bandymą kasti auksą.

Salla

Nedidelis slidinėjimo centras su 104 km ilgio trasa. Čia niekada nebūna grūsčių.

Dar vienas traukos objektas, be žiemos sporto pramogų, – šiaurės elnių parkas „Jotos“. Iš jo galite leistis į kelionę po sniegynus šunų ar elnių kinkiniu. Pakeliui sustosite kavinukėje išgerti kavos ir paragauti lapiškų patiekalų. Jei norite, galite apsistoti ne viešbutyje, o tikroje lapiškoje trobelėje.

Sostinė – Rovaniemis

Kaip ir dera sostinei, Rovaniemis turi daug ką parodyti. Verta apsilankyti muziejuje, mokslo ir meno centre „Arktikum“. Pasivaikštinėję sužinosite apie lapių kultūrą, papročius, išgirsite, kaip gyvūnai ir žmonės geba išgyventi šalčio karalystėje.

Pas Kalėdų Senelį įdomu ne tik vaikui, bet ir šia gerąja būtybe seniai netikinčiam tėčiui bei mamai. Rovaniemyje yra dvi Kalėdų Senelio būstinės: senoji ir naujoji (Kalėdų parkas). Senojoje būstinėje yra Senelio namai, kuriuos galima apžiūrėti ir tikrai niekas negrūmos: „Kas gulėjo mano lovelėje?“ Aplinkui stovinčiose medinėse trobelėse parduodama nuo menkiausio suvenyro iki kailinių kilimų. Ir viskas labai brangu.

Naujoji Senelio būstinė netoli. Iki jos nuveža šiaurės elniai. Tai užpustytas urvas, raibstantis nuo spindesio, spalvų ir specialiųjų efektų. Uoloje daug kambarėlių: Senelio buveinė, kepykla, nykštukų dirbtuvė, ledo baras, keturių metų laikų pasakos traukinys. Parkas veikia ir žiemą, ir vasarą. Taip pat yra ledo galerija, kurioje galite pamatyti nuostabių ledo skulptūrų, atspindinčių Suomijos gamtą ir kultūrą.

Patekti į Senelio stebuklų parką nėra pigu. Bilietas suaugusiam kainuoja 25 EUR, vaikui – 20, VIP bilietas, su kuriuo gausite išskirtinį dėmesį ir programą, – 100 EUR. Jei norėsite užsukti į ledo galeriją, mokėsite dar 10 EUR.

Jeigu šiemet neturite galimybės nuvykti pas Kalėdų Senelį į Rovaniemį, bet norite savo vaiką įtikinti, kad gerasis dovanų dalytojas egzistuoja, galite užsisakyti Kalėdų Senelio laišką su sveikinimais. Iš Rovaniemio siunčiamas spalvingas laiškas gali būti parašytas 15 skirtingų kalbų.

Užsisakydami galite įrašyti vardą žmogaus, į kurį kreipsis Kalėdų Senelis. Laiške jis vaikus sveikina su šventėmis ir skatina būti gerus. Už šį džiaugsmą teks sumokėti internetu 7 EUR.

Ledo rūmuose nuo seno...

Pagal žemėlapį leisdamiesi į apačią nuo Rovaniemio, nepatingėkite užsukti į Kemi. Laplandijos žmonės garsėja kaip talentingiausi sniego skulptoriai. Kartais sakoma, kad nėra to, ko lapis negalėtų sukurti iš sniego.

Sniego pilis – puikus jų talento pavyzdys. Ir vaikai, ir suaugusieji liks sužavėti šiuo kūriniu: ledo, sniego, šviesos ir garso efektai.

Kasmet įspūdžiai vis kiti, nes kiekvienais metais pilis iš naujo atstatoma. Todėl keičiasi jos architektūra bei interjero dizainas. Statymas – ilgas procesas. Pilį atstatyti pradedama ruoštis dar tada, kai stovi senoji. Joje – ne tik parodos, bet ir viešbutis. Galbūt susigundysite nakvoti kambariuose, kuriuose spaudžia 3 laipsnių šaltukas.

Įėjimas į pilį kainuoja 7 EUR, naktis dviviečiame kambaryje – 135. Restorane galite prisėsti prie ledinio stalo, o vaikus palikti pasivolioti sniego kamuoliukų gardelyje ar leistis nuo kalno su rogutėmis.

Labai populiaru tuoktis pilies ledo koplyčioje, tačiau jei tikrai norite tokių vestuvių, pradėkite jas planuoti šią pat minutę. Koplyčioje nuolatos vyksta renginiai ir tvarkaraštyje rasti laisvų vietų sunku.

Pašvaistės

Laplandijos pirkinių žemėlapis

SAARISELKÄ

Huipputuoti

Aukštos kokybės suvenyrai, dovanėlės ir originalūs mezginiai. Kelotie/Siula, 99830 Saariselkä

Kuukkeli Saariselän tavaratalo (Supermarket)

Kasdieniniai reikmenys yra tradiciniai lapiški skanėstai. Didžiausias pasirinkimas – lapiškų suvenyrų. Čia pat esančioje kavinėje siūlomi nebrangūs ir skanūs pietūs. Tekstilė, namų dekoracijos, laisvalaikio prekės. Parduodami ir leidimai žvejybai. Saariselkä

Tunturin Taidetupa

Dirba: sekmadienį–trečiadienį nuo 11 iki 18 val. Originalūs lapių menininkų darbai: tapyba, grafika, drožiniai, skulptūra. Seitapolku 16 Saariselkä

Ultima Jewelry

Gražiausi suomiški ir lapiški juvelyrikos dirbiniai: „Kohinoor“, „Lapponia Jewelry“, „Taigakoru“, „Tammen Koru“, „Tillander“, „Smeds and Finnfeelings“. Saariseläntie 13, Saariselkä

YLLÄS

Grooppi

Nuostabūs daikčiukai jūsų interjerui, lovos užtiesalai, šviestuvai, pagalvės ir visa kita. Taip pat galima užsisakyti baldų, užuolaidų ir medžiagų. Ylläksentie 224 Ylläs

Iso Ylläs Ski Shop

Geri ir kokybiški slidinėjimo reikmenys.

Taideateljee Liekki Anne Laitinen

Originali rankomis dažyta tekstilė, sienų kilimai, užuolaidos, servetėlės, drožiniai ir t. t. Lemmenlaaksontie 5, Ylläs

Wood Jewel Design Kauko Raantiniemi

Nuostabūs čia pat gaminami mediniai papuošalai ir suvenyrai. Kavinėje galima pavalgyti ar išgerti puodelį kavos. Jokijalantie 1 ir 6, Ylläs

Ylläksen Viini ja Willa

Vynai ir avienos produktai (vilna, mėsa, oda). Kurtakontie 190 A, Ylläs

LUOSTO

Hotelli Luostotunturin shop

Šalia viešbučio „Hotelli Luostotunturi“ esanti parduotuvė veikia visus metus. Čia rasite nuostabių tekstilės gaminių ir suvenyrų. Luostontie 1, Luosto

Ihana Putiikki

Interjero ir dekoravimo detalės. Rasite rankdarbių, žvakučių, kokybiškų šviestuvų, baldų, keramikos gaminių, įvairių dirbinių iš veltinio, vienetinių papuošalų ir gražių indų. Tikrai rasite, ką draugams parvežti lauktuvių. Laukotie 1, Luosto

K-Extra Tupasvilla

Šioje parduotuvėje rasite kasdieninių prekių, suvenyrų ir egzotinių lapiškų skanėstų: elnienos, lašišos, paplotėlių, skanių arktinių tekšių. Taip pat čia galima gauti degalų ir leidimus žvejybai. Hartsutie 1, Luosto

Luoston Pieni Kaivoskauppa

Nusipirksite tikrų meno šedevrų iš ametisto, kuris esą gerina intuiciją. Jei tokiais dalykais netikite, garantuojame: pasidabinsite originaliu papuošalu. Luostontie 2, Luosto

SALLA

Putiikki

Nuostabūs drabužiai ir aksesuarai (krepšiai, papuošalai) kasdienai ir šventėms. Kuusamontie 9, Salla

Sportia-Salla

Sporto reikmenys už prieinamą kainą. Kuusamontie 12, Salla

ROVANIEMI

Sampokeskus

Tai didžiulis prekybos centras, kuriame rasite ne tik drabužių, suvenyrų, „Marimekko“ parduotuvę, bet ir kavinių. Rovaniemi

Taiga-Koru

Tai daugiau nei 20 metų veikianti aukso dirbinių parduotuvė. Visi papuošalai atspindi Laplandijos kultūrą, gamtą ir tradicijas. Rovaniemi, Joulupukin pajakylä, Napapiiri

Joulupukin Pajakylän liikkeet

Tai Kalėdų Senelio kaimas, kuriame rasite įvairiausių suvenyrų. Nuolatos veikia kavinės bei restoranai. Čia taip pat rasite tokių garsių vardų kaip „Marimekko“ ir „Iittala“. Rovaniemi, Joulupukin pajakylä, Napapiiri

Lahjaliike Aarnivalkea

Originalūs lapiški daiktai sau ir draugams. Tikri rankų darbo kūriniai. Koskikatu 20

Napapiirin Lahja

Lapiški suvenyrai ir dovanėlės. Čia gausite ir lankytojo diplomą suomių, anglų, prancūzų, vokiečių, italų, ispanų kalba. Joulupukin pajakylä, Napapiiri

Vasarį DEKO pasitiko su patarimais kaip romantiškai ir skaniai atšvęsti Šv.Valentino dieną. Tačiau vis dėlto svarbiausia leidinio tema ne ši, o laiptai, - dizaineriai ir gamintojai konsultuoja, kaip nepasiklysti tarp gausybės jų rūšių ir formų.

Kita aktuali tema: šiųmetiniai interjero madų vėjai, pučiantys iš Vakarų, - ką galime pritaikyti sau.

Vasarį kviečiame keliauti pirkinių į Frankfurtą.

Tiems, kas daug laiko praleidžia prie kompiuterio, žurnalo dizaineriai padės įsirengti jaukų kampą, o tiems, kas remontuoja namus, patars, kaip iš nykaus sovietmetį menančio urvo, padaryti modernų, šviesų ir jaukų kambarį.

Žurnale rasite praktiškų patarimų tiems, kas turi namie medinių baldų, ir tiems, kas trokšta išmokti savo rankomis pasidaryti ne tik interjero puošmenų, bet ir dekoruoti baldus.