Gruziniškas mistas ir vynas kiekvienas atskirai verti knygos, o gal net kelių knygos tomų. Bet geriau ne daug kartų perskaityti, o patiems viską išragauti, tad pasiūlysiu tik šiokią tokią įžangą.
© Shutterstock nuotr.

Pradėkime nuo to tradicinio šašlyko, kuris gali būti iš veršienos, jautienos, avienos, kiaulienos ar buivolienos.

Sveiki atvykę į Gruziją: maistas ir vynas
© Shutterstock nuotr.

Skirtingai nei armėnai, gruzinai šašlyko nemarinuoja, vienintelis prieskonis – druska. Šašlykas visada daromas iš šviežios mėsos, o ir ši, pavyzdžiui, kiauliena, labai skiriasi nuo lietuviškos. Mat kiaulės Gruzijoje dažniausiai laisvai klaidžioja po kaimus ar net laipioja po kalnus ir maitinasi visiškai natūraliai, skirtingai nei lietuviški nupenėti bekonai.

Todėl gruziniška kiauliena nėra labai riebi ir kieta. Beje, prie šašlyko jokių ryžių ar bulvių garnyro nelaukite. Gruziniška, ką tik iš krosnies ištraukta duona, daug žolių ir daržovės – tai vienintelis garnyras.

Chinkaliai – dar vienas gruziniškos virtuvės šedevras. Tai tarsi didžiuliai koldūnai, kurie gali būti iš kiaulienos, kiaulienos ir jautienos, jautienos, sūrio, grybų ir net bulvių. Svarbiausia neapsijuokti juos valgant. T.y. padėkite į šalį šakutę su peiliu ir imkite juos rankomis, tada atsargiai perkąskite ir išsiurbkite viduje susikaupusį sultinį, o po to suvalgykite visą, paliekant tik uodegėlę.

Sveiki atvykę į Gruziją: maistas ir vynas
© Shutterstock nuotr.

Chačiapuri – kažkuo primena picą. Tai paplotėlis, kurio viduje sūris, o kartais ir virtos pupos. Sotus ir skanus patiekalas tiek karštas, tiek šaltas.

Sveiki atvykę į Gruziją: maistas ir vynas
© Shutterstock nuotr.

Nors patys gruzinai nėra dideli sriubų mėgėjai, bet jų charčio ar čihirtmą nepaliks abejingų. Tiesa, vienintelė sriuba, apie kurią su pagarbą atsiliepia gruzinų vyrai, tai haši. Mat ji valgoma anksti ryte ir po labai audringos užstalės. Ji kartu su vynuogių degtine čača esą gydo nuo pagyrių geriau nei „Borjomi“.

Viščiukas tabaka, keptas paršiukas, kebabas lavaše, žolelių užtepėlės phali, įvairūs sūriai, troškinys čašašuli, virta veršiena chašlama, keptos viščiukų kepenėlės ir širdelės kučmači, pupelių troškinys lobio, kukurūzų košė su sūriu arba kitaip gomi, baklažanų patiekalas adžabsandali ir dar gausybė gruziniškos virtuvės stebuklų – seilė varva prisimenant. Tad laikas užsigerti vynu.

Vynas – neatsiejama Gruzijos dalis. Jis geriamas dažnai ir visur. Ne vienas gruzinas jums pasigirs, kad išties, tai Gruzija yra vyno gimtinė ir čia šis gėrimas esą buvo gaminamas dar prieš 7 tūkst. metų, o pats žodis „vynas“ yra kilęs iš gruziniško žodžio „gvino“.

Sveiki atvykę į Gruziją: maistas ir vynas
© Shutterstock nuotr.

Gruzija turi aibę rūšių vyno, bet geriausi laikomi iš Kachetijos regiono. Ten gaminamas ir labai išskirtinis, tirštas, tamsiai raudonas, tarsi jaučio kraujas „Saperavi“, kurį kai kas pataria naudoti tik kaip vaistą, kraujo apykaitai pagreitinti.

Visas gruziniškas vynas yra išskirtinis. Nors dabar vietos gamintojai jau pradėjo jį taikyti prie europietiškų skonio receptorių, tačiau gruziniškas vynas vis tiek turi savo ypatingą prieskonį. Tai vynas su charakteriu.

Skiriasi ir vyno gėrimo kultūra. Užstalių metu vynas pilstomas į maždaug 100 gr stikliukus ir geriama iki dugno. Raudonas vynas – skirtas moterims, baltas – vyrams, nes šie jo daug išgeria. Šventei įsibėgėjus tamada (stalo komendantas) išsitraukia ragą, o tada...

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Savaitės naujienų prenumerata

Top naujienos

Rusijos propagandos gniaužtuose atsidūrusios šalies atstovė: žmonės mąsto, emigruoti ar dar palaukti (110)

Jauna moteris, buvusi kandidatė Moldovos prezidento rinkimuose Maia Sandu yra pasiryžusi...

Ekonomistų nuomonės dėl bankų įtakos išsiskyrė (46)

Įtakingiausiais Lietuvoje laikomi ekonomistai sutaria, kad kita didžiulė pasaulinė ekonomikos...

Į susišaudymo Vilniuje sūkurį pateko ir S. Stavickis-Stano (33)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, tarp...

Vilniuje esančioje Antakalnio gatvėje aidėjo šūviai papildyta 20.44 (44)

Šiandien Vilniuje aidėjo šūviai. Antakalnio gatvėje esančioje kavinėje tarp susipykusių...

Pajūryje siūlo užsienio turistus sutraukiantį poilsį: lietuviai nebevertina to, ką turime (2)

Didžiausio šalies kurorto pašonėje esantis Palangos kempingas baigia savo antrąjį sezoną.

Žiema artėja: yra sprendimų, kurie nepatiks „valstiečių“ rinkėjams (130)

Žiema artėja, o ją savo reitingais gali pajusti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga...

Vilniaus viešnamiuose – meilės pažinčių svetainėse ieškančios užsienietės (28)

Iš jaunų merginų prostitucijos pralobti užsigeidę sutuoktiniai nutarė eiti lengviausiu keliu –...

Įvardijo, kiek asmenų „Karklėje“ sučiupo su narkotikais: skaičiai stebina (56)

Savaitgalį vykusio festivalio „ Karklė Live Music Beach “ dalyvius patikrinę policininkai ir...

Kokios spalvos bus madingos artėjančio šaltojo sezono metu

Vasarai artėjant į pabaigą pamažu imama domėtis, koks koloritas dominuos artėjančio šaltojo...

Svaiginanti 28-metės karjera: nuo modelio iki artimos D. Trumpo bendražygės (12)

Naująja komunikacijos departamento vadove JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijoje laikinai...