Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Pirmiausia, apie transportą, kuriuo keliaujant būtų geriausia pamatyti miestą. Kadangi buvome užsibrėžę aplankyti išties nemažai lankytinų objektų, kurie buvo tai viename, tai kitame miesto gale, ilgai svarstėme kokį transportą rinktis. Sužinoję, kad bilietų automatuose yra galimybė įsigyti savaitgalio bilietą, kuris galioja neribotą važiavimų skaičių, labai nudžiugome.

Toks savaitgalio bilietas suaugusiajam atsieina vos 24 zlotus (apie 6 eurus), o studentams bei mokiniams taikoma 50 proc. nuolaida. Tačiau geriausia tai, kad kelionei gali rinktis bet kurią transporto priemonę: jei reikia įlipti į metro, pavažiuoti tramvajumi ar reikiamą vietą pasiekti tiesiog autobusu.

Lankytinos vietos

Prisipažinsiu, pirmiausia, prisiskaitę apie nepakartojamą Varšuvos senamiestį, patraukėme būtent ten. Tačiau autobusu važiuodami į centrą visgi nusprendėme padaryti trumpą sustojimą ir išlipti tiesiog pasigrožėti gražia vieta. Ir štai pirmojoje stotelėje mums atsivėrė nuostabus Ogrod Saski parkas su aikšte, kurioje radome svarbią lankomą vietą – nežinomo kareivio kapą.

Prie antkapio stovėjo ginkluoti kariai, kurie kas tam tikrą laiko tarpą keisdavosi žygiuodami per visą aikštę. Mums ši vieta priminė apie tylią pagarbą tiems, kurie žuvo gindami savo šalį nuo okupantų. Paėję kiek tolėliau negalėjome nepastebėti didžiulio Marconi fontano ir aplink apsodintų ryškiaspalvių gėlių, kurios Lietuvoje, balandžio mėnesio pradžioje, dar nėra toks dažnas dalykas.

Pagaliau atkeliavę iki senamiesčio likome sužavėti, leisiu sau pasakyti, pačia Varšuvos širdimi – Plac Zamkowy. Tai nuostabi aikštė, kurioje pamatysite ir rasite visko: įvairiais instrumentais grojančių menininkų, žonglierių, dailininkų, pristatančių savo kūrybą, jaukių lauko kavinukių, balionų pardavėjų bei įvairiausių keistenybių.

Pavyzdžiui, artistą, grojantį tūba, iš kurios, vos jam pūstelėjus, plūsteli ugnies liepsna. Viduryje aikštės pamatysite koloną ir ant jos stovintį karalių Žygimantą III Vazą.

Na, o jei jau nusprendėte netinginiauti ir šiame mieste pamatyti viską, ką spėsite, nepraleiskite progos apsilankyti Koperniko mokslo centre. Už įėjimą suaugusiajam susimokėję vos 25 zlotus (apie 6 eurus) jūs turėsite nepakartojamą galimybę pamatyti ir praktiškai išbandyti įdomiausius mokslo pasiekimus, kurie prasidės paprastais faktais ir baigsis technologijomis susijusiomis su robotais.

Taip pat per padidinamuosius stiklus galėsite pamatyti mažiausius pasaulyje gyvius, pagulėti vinių lovoje, išpūsti žmogaus dydžio burbulus, sužinoti koks jausmas apima esant 6 balų žemės drebėjimui pagal Richterio skalę ar net apsilankyti robotų teatre. Mes, šiame mokslo centre, praleidome kone visą dieną ir tai buvo vienas įdomiausių mūsų lankytų muziejų gyvenime.

Taip pat siūlyčiau nepagailėti laiko ir apsilankyti viename didžiausių Europoje Lenkijos žydų istorijos muziejų. Įdomu tai, kad ten galėsite susipažinti su visa Lenkijos žydų tautos istorija nuo atsikraustymo į Lenkijos žemes iki šių dienų.
Koperniko mokslo centras, Varšuva

Tai muziejus, kuriame kiekvienas kambarys įrengtas taip, kad jūs jaustumėtės lyg pakliuvę į kitą pasaulį. Patys galėsite pasėdėti žydų mokyklos mokinio suole, eidami koridoriumi jausitės lyg eitumėte geto gatvele ir turėsite galimybę pamatyti kaip iš vidaus atrodo žydų maldos namai. Už bilietą suaugusiajam susimokėję po 25 zlotus turėjome geriausią istorijos pamoką, kuri atskleidė žydų gyvenimą ir tragedijos mastą Lenkijoje.

Aplankę muziejų nusprendėme susirasti Varšuvoje buvusio geto teritoriją ir paieškoti žydų gyvenimo užuominų. Žemėlapyje susiradę aiškiai pažymėtą geto teritoriją netrukome pamatyti ir pirmųjų įdomybių. Lankėmės prie kadaise buvusio žydų geto sienos fragmento, taip pat tikėjomės išvysti iki šių dienų stovėjusį žydų geto namą Proznos gatvėje, tačiau teko nusivilti, nes šis jau rekonstruojamas.

Taip pat siūlytume nukeliauti iki žydų gete kadaise buvusio tilto, stovėjusio virš lenkams susisiekimo prasme svarbios gatvės. Tiesa, tilto ten jau nebėra, tačiau tebestovi kolonos, žyminčios jo buvimo vietą. Be abejo, rasite ir fotografijų, pasakojančių to meto vietos istorijas.

Siūlau nepraeiti ir pro Lenkijos prezidentūrą (Palace Prezydencki). Mums besilankant Varšuvoje kaip tik buvo minimos žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio metinės. Tad prie prezidentūros nusidriekė gėlių bei žvakučių eilės.

Jei jūsų apsilankymo metu oras bus puikus, turėtumėte pavaikštinėti Vyslos upės pakrante. Lankomu objektu laikomas Gdansko tiltas mūsų nesužavėjo, tačiau pasivaikščiojimas pakrante paliko gerą įspūdį. Na, o vasarą, viduryje miesto centro, Vyslos upės pakrantėje yra įsikūręs tikrų tikriausias paplūdimys su skėčiais nuo saulės ir šviesiu smėliuku. Ši vieta vadinama Warszawska La Playa.

Galiausiai, jei vakare ieškosite jaukios vietos prisėsti ir pasigrožėti Varšuvos panorama, siūlytumėme apsilankyti keturiasdešimtajame aukšte esančiame bare, viešbutyje „Marriott“. Turiu paminėti, kad alkoholinių kokteilių kainos ten ne menkos. Už kokteilį gali tekti sumokėti net apie 40 zlotų (maždaug 10 eurų), tačiau vaizdas vertas šios kainos, o ypač, jei į šį barą užsuksite happy hour laiku, kuris mums buvo nuo 18 val. iki 19 valandos. Tuo atveju už kokteilį bereikės pakloti vos 20 zlotų (apie 5 eurus).

Taigi, susiruošę pasigrožėti Varšuvos panorama drąsiai eikite pro „Marriott“ viešbučio duris ir pasukite link liftų. Jokių ženklų apie ten esantį barą viešbučio salėje nerasite, o pakilus į keturiasdešimtą aukštą jau bus aišku kur atsidūrėte.

Mūsų įsitikinimu, Varšuvoje pagrindinius lankomus objektus galima aplankyti savaitgalio metu, tačiau neskubant ir viskuo domintis poros dienų gali atrodyti ir per maža. Štai į technikos muziejų ir nebespėjome nukeliauti, bet Varšuva niekur nedings, o mes turėsime puikią priežastį grįžti. Tad primenu, kad šalies grožis turi būti vertinamas ne kilometrais nuo tavosios, o įspūdžiais bei žiniomis, įgytomis bei patirtomis kelionėje.