Buvusi didybė niekur nedingo

Po Portugaliją labai paprasta ir patogu keliauti. Vietos gyventojai čia itin geranoriški, maistas ir vynas – skanūs, miestai – gražūs ir jaukūs. Be to, klajoti po juos saugu netgi naktį. Portugalų jūreiviai viduramžiais pavertė savo šalį visame pasaulyje garsia jūrine valstybe, todėl buvusi didybė niekur nedingo.

Miestai, kuriuose verta pabuvoti

Lisabona, kaip ir dera sostinei, traukia turistus savo puošnumu. Daugelio namų ir bažnyčių fasadai čia puošti įvairiaspalvėmis keramikinėmis plytelėmis, suteikiančiomis pastatams ryškaus dekoratyvumo, o gatvės, grįstos margais akmenėliais, blizga kaip nušlifuotos.

Lisabona buvo sugriauta per didžiulį žemės drebėjimą, kuris įvyko 1775-aisiais. Tačiau vėliau buvo atstatyta iš naujo ir iki šiol saugo seno kolonijinių laikų miesto žavesį. Skiriamasis Lisabonos bruožas – Portugalijoje gimęs manuelinis architektūros stilius, pasižymintis lipdiniais ir ažūriniais nėriniais, suteikiančiais namams išskirtinio žavesio.

Lisabona įsikūrusi ant septynių kalvų, tad pasigrožėti ja galima iš daugelio apžvalgos aikštelių. Populiariausia aikštelė įrengta prie senosios Mauritanijos tvirtovės, iškilusios aukštai virš miesto.

Būtinai nuvykite į Lisabonos okeanariumą – nepasigailėsite! Milžiniškoje vandens karalijoje atkurta visų vandenynų flora ir fauna – nuo plikų Antarktidos uolų iki spalvotų Indijos vandenyno rifų.

Portas garsėja legendomis apie milžiniškus turtus. Pavyzdžiui, šv. Pranciškaus bažnyčios altorius, kolonos, raižiniai ir girliandos išpuošti 200 kg aukso.

Miestas vilioja siauromis gatvelėmis, aukštais namais, turistiniais laiveliais ir vyno parduotuvėlėmis, kuriose rengiamos portveino degustacijos.

Geriausia keliauti po miestą turistiniu traukiniu, užvažiuojančiu į vyno rūsius. Paragausite ne tik gero portveino, bet ir sužinosite daug įdomaus apie vyndarystę. Verta nuvykti ir į senovinį žvejų miestelį ant vandenyno kranto. Ten pajusite tikrą egzotiką!

Sintra – pasakiškos architektūros miestelis apie 30 km nuo Lisabonos centro. Jis garsėja įspūdingu parku ir karališkomis pilimis. Ypač turistus žavi Pena rūmai, kurių architektūroje sumišę visi įmanomi stiliai.

Arabų, kinų, indų salės – visų kambarių interjerai traukia žvilgsnį dekoratyvinių detalių gausa ir ištaigingumu. Rūmai stūkso ant aukštos kalvos viršūnės, todėl pro jų langus atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

Pena rūmus galima pasiekti žirgais traukiama karieta, kaip tai buvo daroma karalių laikais.

Obidušas – miestelis, išsidėstęs ant kalvos, esančios viduramžių tvirtovės viduje. Baltumu tviskantys namai, rudi čerpių stogai, įvairiaspalvės gėlės balkonuose ir darželiuose prie namų. Vietos užeigose siūloma paragauti vyšnių likerio, kuriuo miestelis garsėja visoje Portugalijoje.

Koimbra iki 1256-ųjų buvo Portugalijos sostinė. Vėliau karališkuose rūmuose ant kalvos viršūnės buvo įsteigtas universitetas. Argi nenuostabu mokytis salėse, saugančiose 700 metų senumo tradicijas?

Turistus vilioja senasis soboras, kuris laikomas geriausiu romaniško stiliaus pavyzdžiu, ir senojo miesto gatvelės, kur vyksta gyva prekyba.

Keletas patarimų

· Jeigu norite išvengti įtampos, geriau nenuomokite automobilio. Kai mieli ir ramūs portugalai sėda už vairo, juose nubunda jų protėvių, t. y. piratų kraujas. Geriau naudokitės viešuoju transportu. Čia jis puikiai išvystytas ir labai pigus.

· Būtinai pasiimkite su savimi portugalų-lietuvių kalbų žodynėlį. Mažuose miesteliuose ne visi kalba angliškai, vokiškai arba prancūziškai.

· Nepamirškite patogios avalynės. Dauguma miestų įsikūrę ant kalvų, o gatvės grįstos smulkiais akmenėliais.

· Net jeigu apsilankysite Portugalijoje šiltuoju metų laiku, įsimeskite į kuprinę megztuką arba striukę. Kartais vėlyvą vakarą gali būti vėsoka – juk nuo vandenyno pučia vėjai.

· Patartina įsigyti keramikos gaminių. Mėlynai baltos ir įvairiaspalvės lėkštelės, ąsotėliai, puodeliai ar net servizai marginami rankomis. Dauguma meistrų geba atkurti originalius viduramžių raštus.

Tiesa, pirkti keramiką geriausia mažuose miesteliuose. Pavyzdžiui, labai gražus ąsotis su rankenėlėmis Koimbroje kainuoja 50 eurų (apie 170 Lt), Lisabonoje – 100 eurų (apie 345 Lt), o oro uoste – 200 eurų (690 Lt).

· Kiek kas kainuoja? Pavyzdžiui, pietūs vietos užeigose su buteliu vyno dviem asmenims apie 15 eurų (apie 52 Lt), restoranuose 50 eurų (apie 170 Lt). Kava su bandele – apie 4 eurus (apie 14 Lt).

· Maitintis stenkitės paprastose vietos įstaigose. Nors interjeras ir stalo įrankiai čia bus daug paprastesni negu prabangiuose restoranuose, tačiau maistas dažnai netgi skanesnis, aptarnavimas malonesnis. Be to, neišleisite daug pinigų.

Apskritai Portugalijos virtuvė nėra prašmatni. Čia karaliauja paprastas ir sveikas maistas, pavyzdžiui, grilyje kepta žuvis arba mėsa.

Ko reikėtų paragauti?

* Avių ir ožkų pieno sūrio, kuris bėgant laikui kietėja ir įgauna lengvai pikantiško skonio.

* Kraujinės arba rūkytos kiaulienos dešros, gausiai pagardintos prieskoniais. Jos kepamos grilyje, specialioje keramikinėje lėkštėje.

* Kukurūzų duonos apskrudusia plutele.

* Kepinių. Portugalai – dideli saldumynų mėgėjai, todėl čia gausu konditerijos parduotuvių, kuriose akys raibsta nuo įvairių bandelių, pyragaičių, keksiukų ir pan.

* Kavos. Šioje šalyje ji labai skani ir neįtikėtinai stipri. Vienas puodelis espreso ir netgi kapučino kavos suteiks nepakartojamos energijos.

* Vaisių ir uogų, kurie itin skanūs ir aromatingi.

Įdomu

Valstybinė kalba Portugalų
Sostinė Lisabona
Plotas 92 391 km²
Gyventojų skaičius (2013 m.) Apie 10 700 000
Piniginis vienetas Euras

· Šalis suskirstyta į septynis regionus.

· Portugalijoje miškai užima tik 5 % viso šalies ploto.

· Klimatas – subtropinis. Jam didelę įtaką daro šiltoji Šiaurės Atlanto bei šaltoji Kanarų srovės. Žiemos šiltos, prie jūros sausio mėnesį vidutinė metinė temperatūra siekia 8–11, tarpukalnėse -3–5 °C.

· 84,5 % šalies gyventojų yra Romos katalikai ir dar 2,2 % – kitokie krikščionys.

· Taip pat Portugalijoje yra nedidelės musulmonų, hinduistų, sikhų, bahajų ir judėjų mažumos.