1. Kamuoja peršalimas, gripas, nuovargis, išsekimas? Norvegijoje nėra ligų, kurių neišgydytų šventoji trejybė: 1) Sportas 2) Žuvų taukai 3) Paracetamolis. Draugai ir gydytojai visuomet pasiteiraus ar jau išbandėte šias priemones. Jei išbandėte ir nepadeda, visiems aišku, kad kažką darote ne taip, tikriausiai reikėtų padidinti dozę?

2. Ką valgo vienos turtingiausių pasaulio valstybių gyventojai? Lašišą, jūros gėrybes, jaunus riebius avinėlius, šviežiai keptus pyragėlius ar kitus gardumynus? Deja, trykštančia naftos srove šalį užlieję turtai, nepraturtino norvegų virtuvės ir nepavartė šalies gyventojų gurmanais. Norvegijoje pagal suvartojimo rodiklius šaldyta pica jau galėtų būti paskelbta nacionaliniu patiekalu. O norvegiškoji Taco versija seniai tapo kiekvienos save gerbiančios šeimos penktadienio tradicija.

3. Jei darbovietėje ar mokykloje nėra valgyklos, pasigaminti norvegišką užkandį pietums nėra sunku. Receptas: Ant duonos riekės atsainiai užmeskite gabalėlį sūrio ar pigesnio kumpio, jei esate labiau prasigyvenęs, kartais dėl įvairovės galite naudoti ir abu ingredientus. Štai ir jūsų pietūs!

Nesivarginkite eksperimentuodami su kitais pagardais, užtepėlėmis ar daržovėmis. Matpakke (supakuoti pietūs) neturi būti prabangūs ar išradingi, gaminant šį užkandį svarbiausia nuoseklumas, monotonija ir, žinoma, kad jūsų sumuštinis nebūtų akivaizdžiai kietesnis už kolegų. Juk už viską svarbiau lygybė.

4. Koselig (jaukus) – ne tik žodis, tai gyvenimo būdas bei geriausias komplimentas. Kiekvienas norvegas darys viską, kad jo namas, butas, trobelė kalnuose, ruošiama vakarienė (ypatingai šaltuoju metų laiku) būtų koselig. Sunku nusakyti, kas konkrečiai įeina į norvegiškąją jaukumo sąvoką, bet pabandykime įsivaizduoti.

Pasikvietėte draugus į namus. Prieš jiems ateinant dailiai paserviravote stalą, uždegėte keletą žvakių, įpylėte jiems vyno į geriausias turimas taures, skaniai pamaitinote, visi gerai praleido laiką. Atrodo, to ir pakaktų. Bet ar vakaras buvo išties jaukus? Ar jums bevalgant skambėjo kruopščiai atrinkta švelni muzika?

Ar pakankamai prilankstėte metų laiką atspindinčių vienkartinių servetėlių iš Ikea? Ar uždegėte žvakes ant visų palangių ir kitų įmanomų paviršių? Ar jūsų sofą puošė daugybė mielų, mažų pagalvėlių ir bent vienas dailus, kruopščiai sulankstytas pledas? Ar balkone įžiebėte kalėdines lemputes, o kitur romantiškai prigesinote šviesas? Net jei įvykdėte visus šiuos reikalavimus, negalite būti garantuoti, kad vakaras buvo išties jaukus.

Jaukumas būtinai iš visų daiktų ir detalių turi persikelti į orą, pripildyti visus namų kampus, tuomet tarsi ozono sluoksnis apgaubti būstą ir tvyroti ore bent jau visą šaltąjį sezoną, o geriausia ištisus metus. Tik tuomet galėsite pajusti tikrąją koselig galią. Parduodant ar nuomuojant būstą taip pat būtina skelbime paminėti, jog jis be galo jaukus. O norint pradžiuginti draugus užtenka pasakyti, kad kartu praleidote išties koselig laiką – tai geriausias komplimentas.

5. Sportas – visoks, visur ir visada. Sportas Norvegijoje jau seniai nebėra hobis, tai – gyvenimo būdas, dažnai reikalaujantis nemenkų išlaidų. Žiemą norvegai slidinėja. Ypatingai mėgsta lygumų slidėmis įveikti, kuo didesnius atstumus, sutikdami kuo mažiau kitų slidinėtojų. O kai neturi progos slidinėti, lieja visą likusį prakaitą sporto salėse, kilnodami svorius ar grupinėse treniruotėse, kurios garsiai kalančia muzika ir mirgančiomis šviesomis kartais primena techno vakarėlį.

Tik vietoj narkotikų, čia apsisvaiginimui naudojami bėgimo takeliai, kamuoliai, svareliai ir kiti sporto rakandai. Vasarą norvegai masiškai bėgioja po parkus ir gatves, versdami visus vaikštančiuosius, ar dar blogiau, sėdinčiuosius lauko kavinėse degti iš gėdos. Rodos bėgioja visi: aklieji, šunų vedžiotojai (o gal šunų bėgiotojai?), bėga nėščios moterys su dideliais pilvais, bėga ir jau pagimdžiusios, stumdamos į kalną vežimėliuose gulinčius būsimuosius bėgiotojus.

Bėga taip, lyg juos vytųsi pakankamai greiti zombiai ir skubiai reikėtų nusigauti tik į sveikuoliams prieinamą slaptavietę su įmontuota sporto sale ir nesibaigančiais maisto papildų ištekliais. Norvegai jaučia būtinybę, ne tik stropiai sportuoti, bet ir nuolatos atnaujinti sportinę įrangą, drabužius. Juk nesportuosi penkis metus su tais pačiais nudriskusiais rūbais, nevažinėsi su mamos mergautiniu dviračiu ir tikrai jau neslidinėsi su pasenusiomis slidėmis. Apranga ir įranga turi atitikti pačias naujausias technologijas, nes kaip kitaip žinoti, kad tos nebemadingos treniginės kelnės neužkirto kelio į sporto aukštumas?

Ir tai tik maža dalelė kasdienio gyvenimo keistenybių pastebėtų Norvegijoje. Panašu, kad reikės sudaryti bent dar vieną topą.

Daugiau Lauros kelionių įspūdžių galite rasti: