Frank Sinatros daina „New York New York“ ausinuke, stora „New York City Guide“ knyga rankose ir aš jaučiausi pasiruošusi pirmai pažinčiai su svajonių miestu - Niujorku. Tačiau jau po pirmos dienos šiame mieste mano turimas „New York City Guide“ saugiai gulėjo lagamine. Išliko tik F. Sinatros muzika, o aš kiekvieną dieną eidavau iš naujo susipažinti su Niujorko miestu, greta garsiųjų Empire State Buiding, Times Square, Walstreet'o ir kitų visiems puikiai pažįstamų miesto vietų atrasdama kažką naujo, kažką tokio, apie ką, deja, nerašė mano visažinis Niujorko miesto gidas.

Ir ši pažintis vis dar tęsiasi kiekvieną kartą nuvykus į Niujorką, nes kaskart šis miestas atsiskleidžia kitomis spalvomis. Turbūt tas jame labiausiai ir žavi. Ir tikrai nestebina, nes yra sakoma, kad praktiškai neįmanoma vieno apsilankymo metu pamatyti ir patirti tai, ką Niujorkas gali pasiūlyti. Dažnai net šio didmiesčio gyventojai kiekvieną dieną jame atranda vis kažką naujo. O pasiūlyti šis jis turi labai daug, ypač žymiausias jo rajonas ir didžiausias turistų traukos centras – Manhatenas.

5-oji aveniu, Wall street, Broadway, Times Square, Empire State Building... Tai pirmieji žodžiai, kurie iškyla mintyse pagalvojus apie Manhateną. Nors Manhatenas yra tik vienas iš penkių Niujorko miesto rajonų, vis dėlto būtent jis reprezentuoja miestą: jo gatves matome kino filmuose ar serialuose, jis gali pasigirti viena gražiausių miesto panoramų, žymiuoju Centriniu parku ar pasaulinio lygio muziejais. Ir iš tiesų, ši vieta turi savo dvasią, kurią pajunti tik atsidūręs Manhateno dangoraižių ir šviesų apsuptyje.
5-oji aveniu

Taigi nuvykus į Niujorką belieka tik sėsti į metro ar žymųjį geltonąjį taksi automobilį ir pradėti savo asmeninę pažintį su šiuo nuostabiu miesto rajonu.

Vis dėlto pasitaiko, kad kelionės į Niujorką atsisakoma bijant didelių kaštų. Taip, tai brangus miestas (tiksliau, vienas brangiausių miestų pasaulyje) ir to nereikia užmiršti prieš vykstant į Niujorką, tačiau viešint jame ir norint sutaupyti nebūtina valgyti tik greito maisto restoranuose ir išbraukti kai kuriuos muziejus iš norimų aplankyti vietų sąrašo. Reikia tik gero išankstinio kelionės planavimo ir be didelių išlaidų galima mėgautis vakaru Metropoliteno operoje, muziejais ar savaitgalio branch'u viename iš Manhateno restoranų. Nors tikiu, kad kiekvienas bent kartą apsilankęs šiame mieste turi savąją Niujorko miesto versiją ir savąjį "Niujorko žemėlapį“, štai keletas bendrų patarimų planuojantiems savo pirmą kelionę į "Didįjį obuolį" (The Big apple) ir pradedantiems pažintį su šiuo svajonių miestu.

Transportas. Niujorkas siūlo labai gerai išvystytą transporto sistemą. Keliaujant mieste galima naudotis metro, miesto autobusais, taksi ar nuomotis automobilį. Vis dėlto labiausiai paplitęs turistų naudojamas transportas – metro bei taksi.

Metro – greičiausias ir vienas pigiausių būdų keliauti mieste. Jo sistema Niujorke labai paprasta ir aiški, tačiau pirmą kartą atvykus į miestą patariama su savimi nuolat turėti metro žemėlapį (nemokamus žemėlapius galite rasti viešbučių registratūrose). Jei mieste ketinate viešėti vieną savaitę ar ilgiau, patogiau būtų įsigyti savaitinį metro bilietą, kuris kainuoja 31 JAV dol. Vieno metro bilieto kaina – 2,75 JAV dol.

Taksi – patogus, tačiau tikrai ne vienas iš pigiausių būdų keliauti Niujorke. Visi oficialūs Manheteno taksi automobiliai yra tik geltonos spalvos, taigi nepatariama sėsti į kitos spalvos taksi automobilius. Taksi stabdomi tiesiog gatvėje, laisvus automobilius galima atskirti iš šviečiančio užrašo "Taxi" ant automobilio stogo. Kelionės pabaigoje nepamirškite arbatpinigių vairuotojui, kurie dažniausiai siekia 10 ar 15 procentų jūsų kelionės sumos.

Kelionė iš oro uosto. Jei atvykstate į JFK oro uostą, vienas patogiausių būdų pasiekti Manhateną yra metro. Iš kiekvieno terminalo galite paprastai ir greitai pasiekti vadinamuosius Airtrain, sėsti į traukinį, kuris važiuoja į Jamaica Station (kaina – 5 JAV dol.), o ten persėsti į jums reikalingą metro liniją. Taip pat kelionei į/iš oro uosto galima naudotis oro uosto autobusais, vadinamaisiais Shuttle Bus (bilieto kaina Manhateno kryptimi – 17 JAV dol.) arba taksi paslaugomis, tačiau būkite pasirengę, kad iš oro uosto į Manhateną, priklausomai nuo adreso, kelionė gali kainuoti apie 100 JAV. dol. ir daugiau.
Centrinis parkas

Midtown ir Times Square aikštė. Lankantis Niujorke kasdieniniame žodyne neišvengiamai atsiras tokie žodžiai kaip SoHo, Chinatown, East Village, Upper East Side, Harlem ir kiti Manheteno rajonų pavadinimai. Plačiąja prasme Manhatenas dažnai skiriamas į Midtown, Downtown ir Uptown sritis.

Midtown'u vadinama Manhateno dalis tarp 14 ir 59 gatvių. Čia rasite Empire State Building bei Rockfeller Center Top of the Rock – pagrindines stoteles, kur galite apsigrožėti kvapą gniaužiančia Niujorko panorama (Niujorke yra daugiau nei 100 pastatų, kurių aukštis viršija 500 pėdų). Nors pirmą kartą atvykus į Niujorką daugelis nori apsilankyti būtent Empire State Building ir pakilti į jo apžvalgos aištelę, tačiau ne kartą teko girdėti, kad vis dėlto gražesnė Niujorko panorama atsiveria iš Rockfeller Center, kadangi čia pats Empire State Building atsiduria jūsų panoraminiame vaizde. Taigi jums rinktis, į kurią apžvalgos aikštelę norėsite pakilti. Bilieto kaina – po 32 JAV dol. Tiek Empire State Building, tiek Rockfeller Center yra vienos labiausiai turistų lankomų vietų Niujorke, todėl jei norite išvengti didelių eilių prie įėjimo, suplanuokite apsilankyti jose pirmoje dienos pusėje.

Apžvelgę Niujorką nuo dangoraižio apžvalgos aištelės esate pasirengę susipažinti su Midtown'o gatvėmis ir tuo, ką galite jose rasti. Viena iš stotelių – Grand Central, istorinė mieso stotis, lankytojus žavinti nuostabiu interjeru. Grand Central žemutiniame aukšte galite rasti didelį kavinių pasirinkimą, iš kurių – ir žymųjį Grand Central Oyster Bar & Restaurant.
Centrinis parkas

Iš Grand Central stoties pasukus vakarine kryptimi 46-oje gatvėje rasite vieną žymiasuių Niujorko gatvių sankirtą – Times Square. 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę ir taip visus metus be pertraukos – akinančios šviesos, didžiuliai ekranai, nuolat besikeičiančios reklamos ir būriai žmonių. Vieta, kuri tarsi įkūnija Niujorko, miesto, kuris niekada nemiega, dvasią. Geriausiai Times Square grožis atsiskleidžia vakarais ir naktį. Galbūt svajojate Naujuosius Metus sutikti Times Square aikštėje? Tuomet pasiruoškite šiltus rūbus, karštus gėrimus ir kantrybę – vietas aikštėje reikia užsiimti jau gruodžio 31 d. ryte ir taip sulaukti Naujųjų metų vakaro.

Greta Times Square – Brodvėjaus teatras (Broadway, 53 gatvė). Dažnai sakoma, kad Niujorkas – pasaulio teatrų sostinė, todėl negalima išvykti iš Niujorko neapsilankius Brodvėjaus teatre ir nepamačius vienų žymiausių jų pasirodymų: The Lion King, Jersey Boys, Les Miserables ir kt. Norite sutaupyti? Pigesnius bilietus į tos dienos pasirodymus galite gauti greta TKTS biuro Times Square aikštėje.

Downtown ir Bruklino tiltas. Manhateno rajonai, esantys į pietus nuo 14 gatvės vadinami Downtown‘u. Čia rasite tokias žymias Niujorko vietas, pavyzdžiui, Finansų rajoną, Bruklino tiltą, Soho, Chinatown ar galimybę keltu nuplaukti prie Laisvės statulos.

Finansų rajonas (Financial District), viena žymiausių Manhateno vietų, turistus traukia savo įspūdingais dangoraižiais. Atsidūręs žymiojoje Wall Street gatvėje pasijunti tarsi didelio mechanizmo straigteliu – finansų biržos, didžiųjų kompanijų biurai, bankai, verslo aplinka ir matomas nuolatinis skubėjimas. Atrodo, posakis "laikas – pinigai" čia įgauna realų vaizdą. Vis dėlto Finansų rajonas neapsiriboja tik Wall Street – čia taip pat rasite Niujorko miesto Rotušę, Trinity bažnyčią (vieną seniausių bažnyčių Amerikoje), žymiąją buliaus skulptūrą, Federalinius rūmus, atstatytą Pasaulio prekybos centrą (centre galite pakilti į 100 aukšte esančią apžvalgos aikštelę, bilieto kaina – 32 JAV dol.), 9/11 memorialą ir 2014 m. atidarytą 9/11 memorialinį muziejų (bilieto kaina – 24 JAV dol., kiekvieną antradienį įėjimas į muziejų nemokamas, tačiau patariama iš anksto internetu rezervuoti bilietą).
Rokfelerio centras

Laisvės statula – prancūzų dovana JAV nepriklausomybės šimtmečio proga 1886 m., laisvės simbolis. Yra dvi galimybės pamatyti Laisvės statulą. Galima pasinaudoti keltu (greta Battery parko žemutiniame Manhatene), kuris nuplukdys jus į Liberty salą (kaina į Liberty salą – 25 JAV dol., kaina į Liberty salą su galimybe patekti į Laivės statulos karūną – 28 JAV dol.), tačiau norint išvengti didelių eilių, prie kelto atvykite kaip galima anksčiau. O jei vis dėlto nenorite kelių valandų praleisti eilėse ir siekiate sutaupyti pinigų – jūsų paslaugoms nemokamas Staten Island keltas. Šiuo keltu jūs praplauksite pro Laisvės statulą ir galėsite įamžinti ją nuotraukose. Greita, patogu ir dar nemokamai!

Bruklino tiltas. Greta Finansų rajono rasite beveik 2 km ilgio Bruklino tiltą, jungiatį du Niujorko rajonus – Manhateną ir Brukliną bei žavintį savo architektūra ir atsiveriančia nuostabia miesto panorama. Maždaug 20 min. pėsčiomis ir jūs iš Manhateno atsidursite Brukline. Nepraleiskite galimybės pasivaikščioti Bruklino promenada – čia galėsite grožėtis nuostabia Finansų rajono ir Laisvės statulos tolumoje panorama.
Bruklino tiltas
Tik viena metro stotelė nuo Bruklino tilto ir atsidursite Chinatown‘e (Canal gatvė) – kinų kvartale, kuriame rasite budistų šventyklas, autentiškus kinietiškus maisto turgelius, restoranus, parduotuves. Lankantis Chinatown'e kartais tikrai užmiršti, kad vis dar vaikštai Niujorko gatvėmis. Greta Chinatown'o rasite Little Italy (Mažoji Italija), garsią itališko stiliaus restoranais, kavinėmis ir itališka atmosfera. Nepraleiskite galimybės aspilankyti šiuose etniniuose rajonuose, tikrai nenusivilsite! O jei labiau vilioja bohemiška aplinka, parduotuvės ir restoranai – tuomet jūsų maršrute turi atsirasti SoHo rajonas (į Šiaurę nuo Canal gatvės), itin mėgiamas pasaulio įžymybių bei menininkų.
Alisa stebuklų šalyje, Centrinis parkas

Uptown ir Centrinis parkas. Manhateno rajonai, esantys į Šiaurę nuo 59 gatvės vadinami Uptown‘u. Čia rasite žymųjį Centrinį parką, mėgstamą tiek vietinių gyventojų, tiek turistų. Pėsčiųjų, bėgimo, dviračių takai, zoologijos sodas – tai ideali vieta pailsėti nuo miesto šurmulio. Nepraleiskite galimybės ankstyvą savaitgalio rytą išsiruošti pasivaikšioti parke – tuomet būna mažiau turistų, todėl galima pajusti tikrąją Niujorko gyvenimo dvasią. Jei Niujorke lankysitės žiemos sezono metu, Centriniame parke greta istorinio Plaza viešbučio jūsų lauks ledo čiuožykla (kaina priklauso nuo jums reikiamų paslaugų, vidutiniškai – 40 JAV dol.). Atrodo, nėra nieko žaviau ir romantiškiau, nei žiemą dienos metu ar vakare čiuožti ledu mėgaujantis nuostabia Manhateno panorama. Centrinis parkas Manheteną dalija į dvi dalis – Upper East Side bei Upper West Side.

Upper East Side rajonas – meno mylėtojų rojus. Praėjus prabangias Giorgio Armani, Prada ar Chanel parduotuves, 5-ojoje aveniu atrasite žymiausius meno muziejus: Metropoliteno muziejus, Gugenhaimo muziejus bei The Neue Galerie. Norite pamatyti žymųjį Linkolno centrą bei Metropoliteno operą? Tuomet turite keliauti į vakarinę Centrinio parko pusę – Upper West Side. Jei iš anksto įsigysite bilietus ir tai nebus premjera, patekti į Metropoliteno operą galite ir už 50 JAV dol. Upper West Side dalyje taip pat galite rasti Amerikos gamtos istorijos muziejų, Kolumbijos universitetą, įspūdingas bažnyčias ar tiesiog pasivaikščioti jaukiomis Manhateno gatvėmis.

Muziejai. Niujorkas – vieta, kurioje įsikūrę vieni didžiausių ir įspūdingiausių pasaulinio lygio muziejų. Deja aplankyti juos visus vienos kelionės metu tikrai nėra įmanoma, todėl norint sutaupyti laiko ir pinigų (daugelis muziejų siūlo nemokamo įėjimo valandas arba valandas, kai mokate tiek, kiek norite) vykstant į Niujorką patariama gerai suplanuoti norimų aplankyti muziejų sąrašą.

Kelionę po Niujorko muziejus galima pradėti nuo Manhateno Upper East Side ir garsiojo Metropoliteno meno muziejaus – vieno didžiausių ir svarbiausių meno muziejų pasaulyje (už įėjimą į muziejų mokate tiek, kiek norite, rekomenduojama bilieto kaina – 25 JAV. dol.). Šis muziejus labai didelis, todėl gana lengva pasiklysti ekspozicijų salių skaičiuje, o norint aplankyti jas visas prireiks daugiau nei vienos dienos. Taigi tikrai naudinga paanalizuoti muziejaus salių žemėlapį ir išsirinkti, kurios iš jų jus labiausiai domina – tokiu būdu turėsite pakankamai laiko apžiūrėti jus dominančius meno kūrinius ir nepervargsite nuo įspūdžių gausos.

Greta Metropolitano meno muziejaus rasite žymiąją The Neue Galerie, priklausančią Estée Lauder kompanijos įkūrėjui Ronald S. Lauder'iui (bilieto kaina – 25 JAV dol., kiekvieno mėnesio pirmą penktadienį nuo 18 val. iki 20 val. įėjimas į muziejų nemokamas). Šis mažas, tačiau be galo jaukus muziejus siūlo daugiausiai vokiečių ir austrų menininkų darbų ekspozicijas (G. Klimt, O. Kokoschka, E. L. Kirchner, E. Munch), o vienas žymiausių The Neue Galerie eksponuojamų kūrinių – G. Klimto Adele Bloch-Bauer I portretas (dar vadinamas Woman in Gold), abejingų tikrai nepalieka. Apžiūrėję muziejaus ekspozicijas nepraleiskie progos užsukti į Cafe Sobarsky, esančią muziejaus pirmame aukšte. Tiesa, norint patekti į šią kavinę gali tekti maždaug 30 min. palaukti eilėje, tačiau laukimas tikrai vertas to, ką jums gali pasiūlyti Cafe Sobarsky – ši austriškas interjero stilius, gyva muzika, o tradiciniai austriški desertai bei patiekalai nejučia jus nukels tiesiai į Vienos senamiestį širdį.

Galiausiai paskutinė vadinamosios "muziejų mylios" 5-ojoje aveniu stotelė – Frank Lloyd Wright'o suprojektuotas įspūdingos architektūros Gugenhaimo muziejus, eksponuojantis keičiamas ir nuolatines kolekcijas (bilieto kaina – 25 JAV dol., kiekvieną šeštadienį nuo 17.45 val. iki 19.45 val. už įėjimą į muziejų mokate tiek, kiek norite). Nuolatinėje ekspozicijoje galima rasti anksyvųjų modernistų (V. Kandinsky, M. Chagall, P. Klee ir kt.) ir vėlesnės kartos menininkų darbus, o taip pat tokių XIX-XX a. menininkų kaip Vincent van Gogh, Paul Gauguin ar Pablo Picasso paveikslus.

Klaidžiojant Manheteno Midtown'o gatvėmis dėmesį traukia garsusis Modernaus meno muziejus, dar vadinamas MoMA (bilieto kaina – 25 JAV dol., kiekvieną penktadienį nuo 16 val. iki 20 val. įėjimas nemokamas), kuriame eksponuojamos vienos didžiausių ir žymiausių pasaulyje modernaus meno kolekcijos. O jei norite iš arčiau susipažinti su XX-XXI a. amerikiečių menininkų darbais, tuomet jums tikrai patiks Whitney amerikiečių meno muziejus, įsikuręs žymiojo Meatpacking rajono kaimynystėje (bilieto kaina – 22 JAV dol., kiekvieną pentadienį nuo 19 val. iki 21.20 val. įėjimas nemokamas).
Metropoliteno opera

Amerikos gamtos istorijos muziejus – viena svarbiausių pasaulio mokslo ir kultūros institucijų (už įėjimą į muziejų mokate tiek, kiek norite, rekomenduojama bilieto kaina – 25 JAV. dol.). Kartais lankantis Niujorke šis muziejus paliekamas nuošalėje greta didžiųjų meno centrų, tačiau visiškai be reikalo. Įstabi architektūra bei dar įspūdingesnės gamtos istorijos kolekcijos, iš kurių žymiausios – ketvirtame muziejaus aukšte esančios vienos didžiausių pasaulyje dinozaurų ekspozicijos, – visa tai ir dar daugiau siūlo šis muziejus, esantis vakarinėje Centrinio parko dalyje 79 gatvėje. Tiesa, muziejus labai didelis, todėl vienos ar dviejų valandų apsilankymo jame tikrai bus maža.

Ir tai tik nedidelė muziejų dalis, kuriuos gali pasiūlyti Niujorkas. Daugybę didesnių ar mažesnių specializuotų muziejų galite rasti visame Niujorke (Niujorko miesto muziejus, Žydų muziejus, Žydų istorijos muziejus ir kt.). Tačiau reikia nepamiršti, kad dažniausiai prie įėjimo į žymius muziejus reikia turėti kantrybės stovint eilėse, kurios nemokamo įėjimo valandomis gali nusidriekti ir aplink visą bloką, o laikas stovint jose svyruoja nuo 1 iki 2 val.
Cafe Sabarsky, The Neue Galerie, Manhetenas

Kulinarinės kelionės Niujorke. Kalbant apie Niujorko restoranus, kavines ar barus sunku įsivaizduoti, ko negalima rasti šiame mieste. Daugybė etninių grupių, gyvenančių Manhetene, nulėmė įvairiaspalvį šios vietos kulinarinį žemėlapį. Kartais atrodo, kad Niujorkas, greta tradicinių beigelių ar žymiojo savaitgalio brunch'o, kartu savyje talpina pačias įvairiausias pasaulio virtuves bei gėrimus, o kai kuriuose restoranuose ar kavinėse iš tiesų galima pasijusti tarsi būtum persikėlęs į Italiją, Kiniją, Graikiją ar net Etiopiją.

Žinoma, didelis pasirinkimas turi ir savų trūkumų, kadangi norint atrasti tikrai unikalias ir vienas geriausių vietų mieste (tačiau neišleidžiant viso atostogų biudžeto vienai vakarienei) reikia nepatingėti paieškoti papildomos informacijos. Labai dažnai vienos gardžiausių ir įdomiausių vietų yra gerai "paslėptos" ir nepatenka į turistų privalomų aplankyti restoranų ar barų top 5, 10 bei kitus sąrašus. Būtent tokiose vietose galima pajusti neturistinę Niujorko dvasią ir pasinerti į tikrą niujorkiečio gyvenimo stilių ir būdą.

Taigi planuojant kelionę į Niujorką tikrai nenusivilsite, jei į savo maršrutą įtrauksite ir kelias stoteles, skirtas kulinarinės Niujorko miesto pusės pažinimui. O pažinti ir atrasti tikrai yra ką. Nepatingėkite einant 5-ąja aveniu 59 gatvėje užsukti į vieno žymiausių Plaza viešbučio Maisto salę (The Plaza Food Hall), kurioje rasite ne tik vienus gardžiausių mieste pyragaičius žymioje „Lady M“ kepyklėlėje, aukštos kokybės rankų darbo saldumynus, tačiau ir ikrų bei šampano barą. Jei norite gardžios kavos su karštu kroasanu – jums tikrai patiks jauki kavinė prestižinėje Džiulijardo menų mokykloje (The Juilliard School), įsikūrusioje garsiajame Linkolno centre greta Metropoliteno operos.

Lankantis Manhatene Flariton rajone nenusivilsite užsukę į „Eataly“ (5 aveniu 23 gatvė) – vieną didžiausių pasaulyje itališko maisto prekyviečių, kur vienoje vietoje rasite puikius itališkus restoranus, picerijas, šviežius makaronus, jūros gėrybes, ką tik iškeptą itališką duoną bei kitus maisto produktus ir gėrimus.

Ieškantys autentiškos užsienio šalių virtuvės patiekalų turėtų nepraleisti galimybės apsilankyti Harleme esančiuose egzotiškuose Etiopijos virtuvės restoranėliuose, Astorijos rajone įsikūrusiose graikiškose tavernose („Taverna Kyclades“ – viena geriausių tavernų Astorijoje, siūlanti autentišką graikišką virtuvę, ją rasite adresu 33-07 Ditmars Blvd, Kvynsai (Queens)), stabtelėti Chinatown'e pasimėgauti tradiciniais dim sum („Oriental Garden“ – vienas geriausių dim sum restoranų, kurį rasite adresu 14 Elizabeth gatvėje), o puodeliui espresso ir gardžiam desertui nuklysti į greta esančią Mažąją Italiją (Little Italy).

Niujorkas neįsivaizduojamas be savaitgalio pusryčių – beigelių arba brunch‘o (vėlyvųjų pusryčių). Beigeliai dažnai įvardijami kaip neatsiejama Niujorko pusryčiu dalis. Čia rasite begalę vietų, siūlančių įprastus bei saldžius beigelius su įvairiais įdarais. Vis dėlto nepatingėkite paieškoti, kurios iš kepyklėlių yra vertinamos geriausiai ir tikrai nenusivilsite, net jei ir teks pastovėti netrumpoje eilėje norint nusipirkti šviežių beigelių. Puikius beigelius rasite Manhetene Ess-a-Bagel (3 aveniu 50/51 gatvė), NY Jumbo Bagels (2 aveniu 56/57 gatvė) ir kitose vietose. Restoranų bei kavinių, siūlančių savaitgalio brunch‘ą, pasirinkimas labai didelis. Nepraleiskite galimybės aplankyti kelių brunch‘o vietų Niujorke ir pasimėgauti tradicija tapusiais niujorkietiškais vėlyvaisiais pusryčiais – mimosa kokteiliu ir Benedikto kiaušiniais su lašiša ar vytintu kumpiu.

O galbūt norite Niujorke sutikti pasaulinio lygio įžymybes? Tuomet ABC Cocina ir Mišelino žvaigždutės šefas Jean-Georges Vongerichten'as (Flariton District, Broadway 19) kaip tik jums. Išskirtinis interjeras, aukštos kokybės produktai, lėkštėje susipynusios tradicijos ir kulinarinės inovacijos – visa tai jūsų savaitgalio branch'ui ar vakarienei siūlo žymusis ABC Cocina restoranas (savaitgalio brunch'o kaina šiame restorane gali siekti 100 JAV. dol. ir daugiau).

NAUDINGI PATARIMAI

Viza. Vykstant į Jungtines Amerikos Valstijas Lietuvos piliečiams viza nėra reikalinga. Užtenka eletroninio ESTA leidimo, kuris dažniausiai išduodamas dviejų metų laikotarpiui.

Eilės. Joms nusiteikite jau pirmą kartą vykdami į Niujorką. Eilėse tenka stovėti visur – einant į restoranus, kavines, barus ar muziejus. Tai įprastas reiškinys Niujorke.

Arbatpinigiai. Niujorke yra būtina palikti arbatpinigių. Paprastai paliekama 10 ar 15 sąskaitoje nurodytos sumos.