Kasmet betono krantinėje išdygstančias geltonas kėdutes šįkart paįvairins įvairiaspalvės, taip sukurdamos unikalią mozaiką. Visai šalia Baltojo tilto sukurtoje ryškiaspalvėje zonoje laiką paupyje leidžiantys vilniečiai galės mėgautis spalvų terapija.

Idėja į betoninę krantinės struktūrą integruoti plastikines kėdutes, skirtas laiką prie vandens leidžiantiems vilniečiams ir miesto svečiams, plėtojama jau nuo 2010 m., kuomet jos sumanytojas ir iniciatorius dizaineris Vytautas Puzeras pirmąsias kėdutes įrengė netoliese buvusios „KultFlux“ kultūros platformos prie Mindaugo tilto.

„Norėjosi kartu su visais miestiečiais sukurti kitokį Neries pakrantės veidą, vietą pasisėdėjimams, romantiškiems pasimatymams ir naują kūrybinę erdvę jaunimui“, – sako V. Puzeras, akcentuodamas, jog miesto architektūrai upė yra labai svarbi, tik kurį laiką ši miesto dalis buvo pamiršta ir neišnaudota.

„Upės korio“ autoriaus idėją Neries pakrantėje sukurti spalvų oazę palaiko ir psichologai, kurių teigimu, spalvos daro poveikį žmogaus savijautai, jo darbo našumui ir nuotaikai.

„Spalvos gali pagerinti mūsų nuotaiką, žadinti arba slopinti aktyvumą, išryškinti mūsų grožį arba priešingai – jį slėpti. Vienos ar kitos spalvos pomėgis dažnai parodo asmenybės ypatumus, pvz., uždaros, depresyvios asmenybės dažnai pasirenka tamsias spalvas, lyg norėtų pasislėpti, neišsiskirti iš minios; aktyvios, norinčios pasirodyti, renkasi ryškias, „rėkiančias“ spalvas. Sudaromos net specialios lentelės, kaip veikia viena ar kita spalva, patariama, kokias spalvas tam tikrais gyvenimo momentais reikėtų pasirinkti.“ – sako žinoma psichiatrė Danguolė Survilaitė, akcentuodama, jog lietuviams ypatingai pravartu turėti savo aplinkoje kuo daugiau spalvų.

Projektą pavadinimu „Vilniaus spalvos” žinomas dizaineris inicijuoja kartu su socialiai atsakinga įmone „Caparol Lietuva”. „Mėgstu pasivažinėti dviračiu ir stebėdamas pakrantėje šurmuliuojančius žmones ne kartą įsitikinau, jog sėdimųjų vietų poreikis čia tikrai egzistuoja. O spalvos į mūsų gyvenimą įneša daugiau sąmoningumo, išminties, ir tai padeda išsilaisvinti iš senų mūsų pačių ir mums primestų minčių bei jausmų šablonų“.

„Klimatą pakeisti vargu ar galėsime, jei jis nepasikeis dėl įvairių ekologinių priežasčių, tačiau naudoti savo gyvenime daugiau spalvų tikrai galime. Architektai, dizaineriai, rūbų modeliuotojai turėtų raginti lietuvius naudoti kuo įvairesnę spalvų paletę, o bet koks projektas, gražinantis mūsų miestą, prisideda prie nuotaikos gerėjimo, streso mažinimo. Jei dviračiai būtų juodi, o ne oranžiniai, kažin, ar jie būtų tokie populiarūs?“ – spalvoms pakrantėje pritaria D.Survilaitė.

Pasak UAB „Caparol Lietuva” rinkodaros specialistės Daivos Kairevičiūtės, ši iniciatyva – puiki proga prisidėti prie Vilniaus miesto gražinimo: „Esame tikri, jog ši spalvinga poilsio zona sulauks daugybės prisėdančiųjų, o upės krantinė, pasipuošusi gyvomis sodriomis spalvomis, miestelėnus ir sostinės svečius džiugins visais metų laikais. Čia bus puiki poilsio vieta sportuojantiems, stebintiems renginius prie Baltojo tilto arba tiesiog atsitiktiniams praeiviams, norintiems pasigėrėti pakrante“.

Oficialus projekto „Vilniaus spalvos“ pristatymas miestelėnams ir žiniasklaidai, dalyvaujant ir iniciatyvą remiančios Vilniaus savivaldybės atstovams, numatomas gegužės 8 d. 18 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)