18
Kitas

Atlanto vandenynas

Ilgais vėlyvo rudens ir žiemos vakarais, kai pradeda kamuoti saulės ir šilumos ilgesys, iš nemažos krūvos išsitraukiu aplanką su kokios nors kelionės aprašymu ir pasineriu į malonius prisiminimus... Kiek besvarstyčiau, didžiausią įspūdį yra palikusi Portugalija. Čia viskas didinga: ir gamta, ir istorija, ir vienuolynai, bažnyčios, rūmai. Savaitę išsinuomotu automobiliu keliavome nuo Faro iki Porto.

Viduržiemio jūros pakrantės. Pirmiausia veržėmės apžiūrėti keletą įvairiuose šaltiniuose išgirtų Viduržiemio jūros paplūdimių. Praia de Oura - pirmoji mūsų aplankyta smėlėtoji įlankėlė, žavingai įsispraudusi tarp jūros išgraužtų geltonų uolų. Aišku, atvykus iš rudeninės Lietuvos (keliavome spalio pabaigoje), kvapą gniaužė fantastiški vaizdai, ypač kai uolų viršūnėmis pasileidome iki kito paplūdimio.

Vaikščiojant uolų keteromis vingiuojančiais takeliais, galima gėrėtis įvairiais didžiuliais kaktusiniais augalais. Bandymas paragauti vieno jų vaisiaus baigėsi pūkuotų dygliukų rankiojimu iki pat vakaro... Grįždami dalį kelio pamėginome eiti jūra palei uolas. Tai buvo adrenalino kupinas pasivaikščiojimas, nes bangos gana stiprios ir, kad atlaikytume atūžiančią sūrią jūros ataką, stengdavomės įsikibti į kokią nors uolą ar bent akmenį, kad išlaikytume pusiausvyrą.

Antras mūsų aplankytas paplūdimys - Praia de Sao Rafael - pasitiko kitokiomis uolomis. Gal todėl, kad Didįjį Amerikos kanjoną esame matę tik albume, visai mūsų ketveriukei šio paplūdimio vaizdai kažkodėl asociavosi būtent su juo. Ne tik pavienės uolos, bet ir statūs įvairiaspalviai ( juosvi, rausvi, gelsvi) skardžiai ne tik palei jūrą, bet ir toliau, už smėlio juostos, kerėjo išskirtiniu grožiu. Mėgėjai pasimaudyti veržlių bangų netgi buvo „pavaišinti“ nemažais akmenimis. Labai smagu jausti po kojomis „važiuojantį“ žvyrą ir laukti naujo jūros iššūkio, nes iškart gilu ir jaustis kaip Palangoje negali.

Nuodėmė būtų aplenkti Lagos - kurortinį miestelį Portugalijos pietuose, išsidėsčiusį vienoje didžiausių Algarvės įlankų. Čia nuostabūs paplūdimiai, lyg atskiros oazės, apjuostos gamtos skulptūromis su atskiromis nišomis įsimylėjėliams ar vienišiams. Pajūryje stūkso XVII a. tvirtovė, nuo kurios sienų atsiveria puikūs miesto ir įlankos vaizdai. Į senamiestį patekome pro arkinį maurų įėjimą, menantį VIII a. čia įsitaisiusius arabus ar didžiųjų užkariavimų laikais XV a. viduryje įsikūrusį pirmąjį Europoje vergų turgų.

Be savitos architektūros, žavių pietietiškų gatvelių, vinguriuojančių tai aukštyn, tai žemyn, čia nemažai paminklų, tarsi pasakojančių svaiginančią Portugalijos istoriją. Štai princas Henrikas Jūrininkas, kurio bronzinė skulptūra rūsčiai žvelgia į jūrą, XV a. pavertęs Lagos svarbiu jūreivystės centru. Juk būtent iš čia naujų horizontų ieškoti išsiruošė pirmosios jūrinės ekspedicijos. Pačioje šio amžiaus pabaigoje išplaukė ir Vaskas da Gama.
18
Kitas

Atlanto vandenynas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)