Medikai įspėja, jog vienintelis būdas apsisaugoti – skiepai, kuriais būtina pasirūpinti prieš kelionę.

Nuo kokių ligų pasiskiepyti ir kokiomis profilaktikos priemonėmis pasirūpinti prieš kelionę išvykstantiems padeda Užkrečiamųjų ligų ir AIDS interneto svetainėje ulac.lt veikianti informacinė sistema. Čia, įvedus šalies pavadinimą, pateikiama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija tiek apie privalomuosius skiepus, tiek apie rekomenduojamus, išvardijamos galimų ligų grėsmės bei jų profilaktikos priemonės.

Pavyzdžiui, besiruošiantieji keliauti į Indiją, o prieš tai planuojantys paviešėti kai kuriose Afrikos ar Pietų Amerikos šalyse, turi pasirūpinti skiepais nuo geltonojo drugio. Jei asmuo nebus pasiskiepijęs, jis pagal Indijoje galiojančias taisykles gali būti izoliuojamas šešioms dienoms.

„Nėra bendros skiepijimų schemos visiems keliautojams – ji nustatoma kiekvienam keliautojui individualiai. Prieš kelionę būtina ne tik pasidomėti PSO rekomendacijomis, bet ir pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, kuris įvertins keliautojo sveikatos būklę ir infekcijų riziką“, – sakė ULAC direktorius prof. Saulius Čaplinskas.

Pasak prof. S. Čaplinsko, skiepams daugiausiai dėmesio turėtų skirti tie, kurie keliauja į egzotines šalis. Atvykstant į endemines teritorijas gali būti reikalaujama įrodymo, jog asmuo yra pasiskiepijęs nuo tam tikrų ligų. Dažniausiai reikalaujama būti pasiskiepijus nuo geltonojo drugio, kuris yra paplitęs kai kuriose Afrikos bei Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse.

Labai svarbu dėl skiepų į gydytoją kreiptis iki kelionės likus 4–6 savaitėms, nes imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Visi papildomi skiepai turi būti pažymėti Tarptautiniame skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjime. Šis dokumentas labai svarbus įvažiuojant į endemines šalis – tai įrodymas, kad galite keliauti po šalį.