Marijampolėje – „saldūs“ maršrutai turistams

Turistai turi išskirtinę galimybę plačiau susipažinti su tradiciniu sūduvių verslu – cukraus gamyba apsilankant seniausiame Lietuvoje Marijampolės cukraus fabrike.
© Marijampolės turizmo informacijos centro nuotr.

Norintys gali išbandyti du Lietuvos turizmo maršrutus – „Saldžiamiestis“ ir „Runkeluko kelionė“, kurių metu lankytojai kviečiami plačiau susipažinti su įkvepiančia seniausio Lietuvoje cukraus fabriko istorija, pamatyti paslaptingą cukraus gamybos kelią.

„Naujieji turizmo maršrutai Marijampolės cukraus fabrike – išskirtinė galimybė susipažinti su tradiciniu Sūduvos amatu, kuriuo garsėjame nuo seno, pabuvoti senoviniuose, šimtamete patirtimi kvėpuojančiuose pastatuose bei išgirsti turtingą šio krašto istoriją,“ – teigia vienas iš idėjos iniciatorių turizmo maršrutų gidas Giedrius Šlekys.

Visi norintieji apsilankyti Marijampolės cukraus fabrike gali pasirinkti vieną iš dviejų siūlomų maršrutų. Vienas jų – pažintinė ekskursija „Runkeluko kelionė“, kurios metu kviečiama susipažinti su baltojo cukraus, gaminamo iš cukrinių runkelių arba cukranendrių, gamyba, pamatyti, kaip ne itin išvaizdus augalas – cukrinis runkelis – virsta akinamai baltu, saldžiu kristalu.

Ekskursantai turi išskirtinę galimybę apsilankyti žaliavų ir gamybos laboratorijose, istoriniuose cukraus fabriko pastatuose, iš arti pamatyti visą cukraus gamybos procesą.

Antrasis turizmo maršrutas – „Saldžiamiestis“, kurio metu pristatomas ilgas ir sudėtingas Marijampolės cukraus fabriko kelias, supažindinama su fabriko istoriniu kultūriniu paveldu, statiniais bei įrenginiais, saugomais Kultūros vertybių apsaugos departamento. Vienas patraukliausių maršruto objektų – mechaninėse dirbtuvėse esančios 1906 metais pagamintos staklės, veikiančios iki šių dienų.

Ekskurijos trukmė: 1 valanda. Jos vyksta lietuvių, anglų kalbomis.

Įdomu: pirmasis cukraus fabrikas pradėjo veikti 1931 m. spalio 15. 1935 metais jame buvo kilęs gaisras. Jo metu sudegė 3000 tonų baltojo cukraus. Sandėlis buvo greitai atstatytas. Šių dienų fabrikas yra ypač modernus, tačiau iki šiol, metai iš metų jame kartojamas tas pats ritualas: žmogus su degančiu fakelu lėtai kyla prie didžiulės krosnies angos. Po kurio laiko fakelas pradingsta krosnyje, kurioje siautėja ugnis. Taip prasideda dar vienas cukraus sezonas. Kai iš kamino pradeda virsti tiršti dūmai, miestas sužino, kad prasideda naujas cukraus gamybos sezonas.

Šaltinis: Marijampolės TIC informacija

www.perpasauli.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Savaitės naujienų prenumerata

Naujienos

Makalius pataria: kaip susiorientuoti atnaujintame Kauno oro uoste? (4)

Prasidėjus Vilniaus oro uosto kilimo ir tūpimo tako rekonstrukcijai galime lengviau atsikvėpti – baimė, kad susidursime su nepatogumais, buvo nepagrįsta. Laikinai pagrindiniais šalies oro vartais tapęs Kauno oro uostas keleivius pasitiko ypač svetingai, o susiorientuoti jame – išties paprasta, rašoma pranešime spaudai.

Uždarius sostinės oro uostą susivienijo Vilniaus ir Kauno turizmo centrai (2)

Mobilizuoti resursai priimti Vilniaus turistus, du specialūs laikini turizmo informacijos centrai, šešiomis kalbomis parengtos kelionių instrukcijos: šių ir kitų priemonių ėmėsi Vilniaus miestas, iš anksto pasiruošęs sostinės oro uosto rekonstrukcijai, rašoma pranešime spaudai.

Keliaujantiems po Lietuvą padės nacionalinė turizmo informacijos sistema (19)

Daug metų buvęs primirštas, atsainiai ar tiesiog „kaip mokam taip” daugybės atskirų informacijos centrų vystomas vietinis turizmas keičiasi ir atgyja. Žinoma, prie to prisideda dar vienas Europos sąjungos investicijų į turizmo skatinimą ir viešinimą raundas, rašoma pranešime spaudai.

Norintiems pasakiškų atostogų lietuviai siūlo apsistoti viduramžių pilyse (8)

Didžiausia pasaulyje atostogų būsto nuomos paieškos platforma „HomeToGo“ vasaros atostogoms siūlo įspūdingas vietas: didingas Europos pilis, įspūdingus apartamentus Niujorke ar net vieną seniausių JAV keltų, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos viešbučių kasdienybė: vieni neprisimena vakar gėrę, kiti vagia be sąžinės graužaties (21)

Ar teko, įsikūrus jaukiame viešbučio kambaryje su mažais dailiais šampūno buteliukais ir įvairių dydžių muilo gabalėliais, pasijusti kaip kleptomanams? Gal visi tie mieli daikčiukai nepastebimai atsiduria jūsų lagamine?