Kaip tinkamai susiruošti kelionei į egzotinius kraštus, kad poilsis būtų ramesnis, pataria „Top Travel“ vadovas Arūnas Navickas.

Kelionei būtinas planavimas

Egzotinės kelionės nėra pigios jau vien dėl atstumo, kadangi perskristi reikia bemaž pusę pasaulio, o ir jų trukmė dažniausiai būna ilgesnė – vidutiniškai tam skiriamos kelios savaitės. Todėl tokias keliones dažniau renkasi žmonės, turintys didesnes pajamas.

Rečiau į tolimuosius kraštus išsiruošia šeimos, dažniau – poros ar kelių draugų kompanijos. Kelionę agentūroje vienam asmeniui galima įsigyti už maždaug 3,5 – 4 tūkst. litų, žinoma, reikėtų nepamiršti ir išlaidų jau nuvykus – restoranai, ekskursijos ir pramogos kelionės kainą gali gana nesunkiai padvigubinti.

Europos kurortuose dėl sezoniškumo vykstanti kainų kaita keliautojų jau nebestebina. Tačiau nuo šaltos žiemos bėgdami į Tailandą, Jungtinius Arabų Emyratus, Indiją ar Šri Lanką, lietuviai dažnai baiminasi, jog kainų tendencijos bus panašios.

Sezoniškumas šiuose regionuose kainoms didelės įtakos neturi, tačiau žiemos kelionei ruoštis reikėtų pradėti dar vasarą, prieš gerą pusmetį. Tuomet kelionės išlaidas – už bilietus, viešbutį – pavyks sumažinti. Kelionę perkant per kelionių agentūrą, geriausia pasidomėti išankstiniais pardavimais, kurie taip pat būna maždaug pusmetį prieš prasidedant kelionių sezonui – taip galima sutaupyti apie 1 tūkst. litų.

Įsigyti kelionę į egzotiškuosius kraštus anksčiau patartina ir todėl, kad užtektų laiko pasiruošimui. Pirmiausia reikėtų pasirūpinti dokumentais, kadangi keliaujant ne į Europos Sąjungos šalis netinka asmens tapatybės kortelė – reikalingas pasas, dažnai ir viza.

Be to, Šri Lankoje, Tailande vizas galima gauti jau nuskridus, vietiniame muitinės poste, o Jungtiniuose Arabų Emyratuose šiuo dokumentu reikia rūpintis iš anksto.

Pasiskiepijus – ramesnis poilsis

Dar prieš išvykstant į kelionę būtina apsvarstyti savo sveikatos apsaugą bei draudimą ir, nors keliaujant į minėtus kraštus privalomų skiepų nėra, reikėtų įvertinti, ar vyksite į rizikos zonas, kokioje aplinkoje miegosite, kur maitinsitės.

Vykstant atostogų į penkių žvaigždučių viešbutį su tokiomis problemomis dažniausiai nesusiduriama, tačiau po šalį keliaujant su kuprine ant pečių, derėtų apie tai pagalvoti. Pasiskiepiję nuo maliarijos, hepatito A, hepatito B ir vidurių šiltinės galėsite būti ramesni dėl savo sveikatos saugumo.

Deja, skiepai apsaugo tik nuo dalies grėsmių sveikatai – nuvykus į egzotines šalis organizmas dažnai jautriai reaguoja į įvairius veiksnius, todėl vandenį reikėtų gerti ne iš krano, kruopščiai nuplauti gatvėje pirktus vaisius ir vengti neaiškiai atrodančių patiekalų.

Saugumo suteiks žinojimas, kaip ir su kuo keliaujate

Egzotiškąsias šalis norintys apžiūrėti keliautojai nuvykę dažnai nuomojasi motorolerius arba samdo trirates transporto priemones, vadinamas „Tuk Tukais“. Taksi pasirinkimas šiuo atveju nėra itin populiarus, kadangi atvykusiems turistams kainos dažnai būna aukštesnės nei vietiniams gyventojams.

Dar viena galimybė – kelionės viešuoju transportu. Jeigu bijote pasiklysti, padėti galėtų individualus gidas, kurio paslaugos Pietryčių Azijoje kainuoja gana nedaug. Jis nuveš ir aprodys visas lankytinas ir dėmesio vertas vietas, o, jums pageidaujant, palaikys kompaniją visos kelionės metu.

Kaip ir kiekvienoje kelionėje, reiktų saugotis kišenvagių. Nors saugumo lygis, o ypač Tailande, yra aukštas, apsilankius Indijoje ar Karibuose landžioti užkampiais tamsiu paros metu nerekomenduojama. Nors gatvėje sutikti azijiečiai gali pasirodyti nemandagūs, dažnai jie nėra agresyvūs. Vagysčių retkarčiais pasitaiko, tačiau atvirai vykdomi apiplėšimai – retas reiškinys.

Taigi keliaujantiems ne pirmą kartą galioja jau žinomos įprastos apsaugos taisyklės, o tiems, kurie poilsiauti egzotiškuosiuose kraštuose sumanė pirmą kartą – reikėtų būti atidiems, pasisaugoti ir vadovautis taisykle „jei būdami toli nuo namų jaučiatės nejaukiai – lankykitės ten, kur vaikšto masės turistų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)