„Pagrindinis šios ekspedicijos tikslas yra pirmą kartą istorijoje surengti kalnų slidinėjimo varžybas Antarktidos kontinento kalnuose. Iki šaltojo kontinento tolima kelionė, ji užims nemažą dalį ekspedicijos laiko, pačioje Antarktidoje praleisime 6 dienas. Ekspedicijos dalyvių gali laukti nenumatytos kliūtys: bangavimas, vėjas, rūkas, pūgos, dėl to sudėtinga numatyti tikslią varžybų dieną ir vietą“, – kalbėjo šios idėjos autorius – Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacijos prezidentas Algimantas Kepežėnas.

Ši ekspedicija, tai PLKSMA slidinėjimo programos „Slidinėk visų pasaulio kontinentų kalnuose“ vienas iš etapų. Prie ekspedicijos prisijungs dalyviai iš Australijos ir Ispanijos, tad ekspedicija įgyja pasaulio lietuvių ekspedicijos vardą.

Ekspedicija garsins Lietuvos vardą

Ekspedicija garsins Lietuvos vardą pasaulyje, jos metu bus garbingai pažymėta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – kovo 11-oji.

Lietuviai lankysis poliarinėse stotyse, susitiks su mokslininkais išklausys paskaitas apie Antarktidos gamtą, mokslinius tyrimus, žmogaus poveikį aplinkai. Antarktidos žemyne bus palikti Lietuvos simboliai. Prie poliarinėse stotyse esančių rodyklių prisidės dar kelios – su nuorodomis ir atstumu iki Lietuvos.

Taip pat planuojama užfiksuoti savotišką rekordą – didžiausią vienu metu išsilaipinusių lietuvių skaičių Antarktidos žemyne.

Ekspedicijos metu audringomis jūromis ir vandenynais ledlaužiu bus įveikta apie 3000 km. Dalyviai savo akimis išvys Antarktidos šelfinį ledyną, aisbergus ir ledo laukus, išsilaipins salose ir žemyne.
Ekspedicijos organizatorius PLKSMA atsakingasis sekretorius Algirdas Valantiejus tikisi į salas ir žemyną išsilaipinti kiekvieną dieną bent po vieną ar net du kartus. Detali kiekvienos dienos programa bus skelbiama laive, nes maršrutas ir išsilaipinimai į krantą priklausys nuo meteorologinių sąlygų: vėjo, bangavimo, ledo laukų ir ledkalnių.

Prieš ekspediciją dalyviai keletą dienų praleis Argentinos sostinėje Buenos Airėse, kur susitiks su Argentinoje gyvenančiais tautiečiais. Link Antarktidos ekspedicijos nariai išplauks iš pasaulio pakraščiu vadinamos Ugnies Žemės, Ushuaiajos uosto.

Pasibaigus ekspedicijai dauguma jos dalyvių išskris į tropines Argentinos ir Brazilijos džiungles pasilepinti šiluma bei pasigrožėti gražiausiais pasaulyje Iguazu kriokliais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją