Jei nusprendėte pažinčiai su Tailandu skirti daugiau nei dvi savaites, būtinai aplankykite Chiang Mai provinciją. Ji turistus traukia dėl daugybės priežasčių: čia driekiasi migloje skendinčios Himalajų kalnyno viršūnės, egzotikos mėgėjus vilioja įvairios pramogos laukinėje gamtoje.

Laikas čia tarsi sustoja ir net pagalvoti nesinori, kad ateis diena, kai reikės susipakuoti kuprinę ir važiuoti namo.

Chiang Mai – antras pagal dydį šalies miestas (po Bankoko), tačiau jie labai skirtingi. Bankokas – triukšmingas, nuolat pulsuojantis milžinas, o Chiang Mai, priešingai, garsėja ramia atmosfera, kurią sukuria daugybė senovinių šventyklų (jų čia daugiau nei 300), sekmadieniniu turgumi, išlaikiusiu senovines tradicijas, kulinarijos mokyklomis, tailandietiško masažo salonais ir zoologijos sode gyvenančiomis pandomis (jos, be Kinijos, gyvena tik 8 šalyse, tad galima įsivaizduoti, kaip Chiang Mai miesto gyventojai didžiuojasi turį pandų šeimyną).

Geriausias būdas pažinti miestą – sėsti ant motorolerio arba dviračio ir klaidžioti gatvių labirintais. Nereikia bijoti paklysti, nes visi keliai galiausiai veda į senamiestį, apgaubtą senovine siena ir dirbtiniu vandens kanalu.

Miestas tarsi prabunda kiekvienos savaitės pabaigoje. Sekmadieninio turgaus metu prekeiviai okupuoja visą centrinę miesto dalį, įsižiebia daugybė žibintų ir gatves užplūsta minios turistų ir vietos gyventojų.

Tačiau jei aplinkybės susiklosto taip, kad sekmadienį aplankyti turgaus nepavyksta, neverta nusiminti, nes labai panašus, tik kiek mažesnis, vyksta ir šeštadieniais. Turguje galima įsigyti suvenyrų, prieskonių, papuošalų, antikvarinių vertybių, drabužių ir t.t. Taip pat daugybė prekeivių siūlo paragauti nacionalinės virtuvės patiekalų, ruošiamų čia pat, gatvėje. Egzotikos mėgėjai gali išbandyti save ir paragauti neįprastų gardumynų: vikšrų, kriketų, cikadų, žiogų ir kitokių vabzdžių.

Tiesa, užkalbinti vietiniai prisipažįsta, jog skrudinti vabzdžiai pardavinėjami daugiau dėl turistų pramogos ir tai tikrai nėra kasdienis Tailando gyventojų maistas...

Chiang Mai provincija traukia iš viso pasaulio ir dramblių mylėtojus. Tailande dauguma atrakcijų su drambliais yra šou arba „trekingas“, kai drambliui ant nugaros sumontuojamas medinis „sostas“, į kurį patupdomi turistai. Tačiau po truputį randasi kitoks požiūris į elgesį su gyvūnais, kuriami dramblių rezervatai, čia jie gyvena natūraliomis sąlygomis, o turistams suteikiama galimybė iš arčiau pažinti šiuos egzotiškus gyvūnus. Vienas garsiausių šalyje – Pataros dramblių ūkis.

Ar galite įsivaizduoti, kaip atrodytų jūsų gyvenimas, jei turėtute dramblį? Jei norite patirti šį jausmą, nuvykite į Pataros dramblių ūkį ir galėsite tapti didelio, gražaus dramblio šeimininku. Nors vienai dienai. Patikėkite, įspūdžiai nepakartojami!

Turėti dramblį – didelis džiaugsmas, bet ir rūpestis didžiulis. Reikia žiūrėti, kad gyvūnas būtų linksmas, gerai išsimiegojęs, taip pat būtina patikrinti, ar dramblio nekankina troškulys arba alkis. Pusryčiams drambliai sužiaumoja po pintinę bananų ir moliūgų. Moliūgus ėda su sėklomis, kurias nesuvirškintas „grąžina“ atgal į gamtą, o dramblio išmatos – labai palanki terpė augti naujam moliūgėliui. Taip, galima sakyti, drambliai patys užsiaugina sau pusryčius.

Drambliui papusryčiavus, lapų šluotele reikia nuvalyti jį aplipusias dulkes, o šios procedūros pabaigoje gyvūnas griebia šluotelę ir greitai ima žiaumoti.

Po to laukia kelionė į upę praustis. Drambliai mėgaujasi šia procedūra, skabo nuo medžių lapus ir linksmai purškia ant savęs vandenį. Išsimaudo ne tik drambliai, bet ir jų šeimininkai. Draugiškai pasipliuškenę ir nudžiūvę saulėje, keliaujame prie krioklio. Čia jau laukia vietos gyventojų paruošti pietūs. Mes valgome, o drambliai turškiasi vandeny, galynėjasi tarpusavyje.

Visa, kas atliko nuo pietų, labai noriai sušlamščia didieji draugai. Po pietų ir maudynių pamažu traukiame atgal į fermą. Nepastebimai atslenka vakaras, tenka atsisveikinti su savo drambliais... Išvykstame su viltimi dar kada nors susitikti.

Kulinarijos kursai – kita populiari pramoga Tailande. Daugybė kulinarijos mokyklų svečiams siūlo praleisti dieną virtuvėje, susipažinti su dažniausiai naudojamais produktais, išmokti gaminti tradicinius tajų patiekalus. Kulinarijos kursai – puiki proga išmokti pasigaminti karį.

Procesas reikalauja nemažai ištvermės, o vietiniai sako, kad kario gaminimas – puikus būdas prieš vestuves patikrinti savo išrinktąjį/išrinktąją: tereikia pažiūrėti į jo veidą tuo metu, kai šis grūda karį. Jei veide švyti šypsena – pasirinkote teisingai!

Drambliai, turgus, maistas, masažai – tik dalelė to, ką gali pasiūlyti Chiang Mai provincija įspūdžių ištroškusiems keliautojams. Ir jei atostogaudami Tailande norite kažko daugiau nei skanių kokteilių paplūdimyje, sausakimšame turistų, sėskite į traukinį ir keliaukite į Chiang Mai. Čia išvysite kitokį šalies veidą.