Ekvadore ypatingą reikšmę skiria apatiniams baltiniams, kurie atneša meilę ir pinigus, Bulgarijoje įjungia šviesą, todėl, kad pirmosios Naujųjų metų minutės – naujametinių pasibučiavimų laikas.

Japonijoje vietoj 12 skamba 108 varpo dūžiai, o geriausiu naujametiniu aksesuaru laikomas grėblys – kad užgrėbti laimę.

Italija. Per Naujuosius metus iš langų skrenda lygintuvai ir kėdės

Italijoje Naujieji metai prasideda sausio šeštąją. Pagal padavimus, šią naktį ant stebuklingos šluotos atskrenda geroji Fėja Befana. Duris ji atidaro mažučiu auksiniu rakteliu ir įėjusi į kambarį, kur miega vaikai, dovanų pripila į vaikiškas kojines, specialiai pakabintas prie krosnies. Tam, kuris blogai mokėsi arba išdykavo, Befana palieka žiupsnelį pelenų arba angliuką.

Italų Senis Šaltis – Babo Natale. Italijoje manoma, kad Naujuosius Metus reikia pradėti išsilaisvinus iš visko kas sena. Todėl Naujametinę naktį priimta mesti pro langus senus daiktus. Italams šitas paprotys labai patinka ir jie jį vykdo su visa aistra, būdinga pietiečiams: per langus skrenda seni lygintuvai, kėdės ir visi nereikalingi daiktai.

Ant italų naujametinio stalo būtinai būna riešutai, vynuogės – ilgametystės, sveikatos ir sėkmes simboliai.

Italų provincijoje seniai egzistuoja toks paprotys: sausio 1 anksti rytą namo būtinai reikia parnešti vandens iš šaltinio. „Jeigu neturi ko padovanoti draugams, - sako italai, - padovanok vandenį su alyvos šakele“. Manoma, kad vanduo atneša laimę.

Ekvadoras. Marškiniai raudonos spalvos – meilė, geltonos – pinigai

Ekvadore lygiai pusiaunaktį bus sudegintos lėlės, skambant taip vadinamam „verkimui našlių“, kurios apverkia savo blogus vyrus. „Našles“ vaizduoja vyrai, persirengę moteriškais rūbais, su makiažu ir perukais.

Tiems, kas nori visus metus keliauti, tradicija įpareigoja: kol laikrodis skamba 12 kartų, su lagaminu arba dideliu krepšiu rankoje bėgioti aplink namą.

Norite ateinančiais metais labai praturtėti arba sutikti didelę meilę? Kad pinigai naujaisiais metais birtų kaip sniegas ant galvos, būtina, kai tik laikrodis išmuš 12 kartų, užsivilkti apatinius marškinius
geltonų atspalvių. Jeigu reikalingi ne pinigai, o laimė asmeniniame gyvenime, tai marškiniai turi būti raudonos spalvos.

Geriausia būtų išsivaduoti nuo visų liūdnų minčių ir momentų, buvusių besibaigiančiuose metuose. Ekvadoriečiai mano, kad reikia išmesti į gatvę stiklinę su vandeniu, su kuria į šipulius subyrės visas blogis.

Švedija. Naujieji metai – šviesos šventė

Švedijoje prieš Naujuosius metus vaikai renka šviesos karalienę Lučiją. Ją aprengia balta suknele, ant galvos uždeda karūną su uždegtomis žvakėmis. Lučija vaikams atneša dovanų ir gardėsių naminiams gyvuliams: katei – grietinėlės, šuniui- cukrinį kauliuką, asiliukui – morką.

Šventinę naktį namuose negęsta šviesa, ryškiai apšviestos gatvės.

Škotija. Reikia uždegti statinę su smala ir nuridenti ją gatve

Škotijoje Naujųjų metų šventę vadina „Chogmani“. Pagal paprotį, naujametinę naktį uždegę statines su smala ridena jas gatvėmis, tokiu būdu sudegindami senus metus ir kviesdami Naujuosius.

Škotai mano, kad nuo to, kas pirmas įeis į jų namą Naujaisiais Metais, priklauso sėkmė arba nesėkmė šeimoje visais ateinančiais metais. Didelę sėkmę jų namams atneša tamsiaplaukis vyras, kuris atneša į namus dovanas. Ši tradicija vadinasi „fest futing“

Naujiesiems metams ruošia ypatingus tradicinius patiekalus: pusryčiams paprastai paduoda avižinius paplotėlius, pudingą, ypatingą sūrį- keben, pietums – virtą žąsį arba bifšteksą, pyragą arba keptus tešloje obuolius.

Svečiai būtinai privalo su savimi atsinešti gabaliuką anglies, kad įmestų į naujametinį ugniakurą. Lygiai pusiaunaktį iki galo atidaro duris, kad išleistų senuosius ir prisiimtų Naujuosius metus.

Airija. Pagarboje pudingas

Kalėdos Airijoje – tai daugiau religinė šventė, nei tik pasilinksminimas. Uždegtas žvakes vakare prieš Kalėdas stato šalia langų, į pagalbą Josifui ir Marijai, jeigu jie ieškotų prieglobsčio.

Airijos moterys kepa specialias vaišes kiekvienam šeimos nariui. Jos taip pat gamina tris pudingus – vieną Kalėdoms, kitą Naujiesiems, trečią – Krikšto išvakarėms.

Kolumbija. Senieji metai vaikšto kojokais

Svarbiausias Kolumbijos naujametinio karnavalo didvyris – Senieji metai. Jie vaikštinėja minioje ant aukštų kojokų ir vaikams pasakoja linksmas istorijas. Tėvas Paskualis – Kolumbijos Senis Šaltis. Niekas geriau už jį nemoka ruošti fejerverkų.

Naujųjų metų išvakarėse Bogotos gatvėse būna lėlių paradas: dešimtys lėlių klounų raganų ir kitų pasakų personažų, pritvirtintų prie automobilių stogų pravažiuoja Kandeparijos gatvėmis. Kandeparija – pats seniausias Kolumbijos sostinės rajonas.

Vietnamas. Naujieji atplaukia ant karpio nugaros

Naujieji metai, Pavasario šventė. Žydinčio persiko šakelės - Naujųjų Metų simbolis – turi būti kiekvienuose namuose. Vaikai nekantriai laukia pusiaunakčio, kada bus galima šaudyti mažomis savadarbėmis šaudyklėmis.

Vietname naujieji pažymimi pagal mėnulio kalendorių tarp sausio 21 ir vasario 19, kai čia prasideda ankstyvas pavasaris. Ant šventinio stalo žydi gėlių puokštės.

Naujametinę naktį priimta vienas kitam dovanoti persikų medžio šakelę su sidabriniais pumpurais. Atėjus sutemoms, vietnamiečiai parkuose, soduose, gatvėse uždega laužus, o prie jų susirenka kelios šeimos. Ant anglių ruošiami ypatingi skanėstai iš ryžių.

Šią naktį užmirštami visi pykčiai, atleidžiamos visos skriaudos. Vietnamiečiai mano, kad kiekviename name gyvena Dievas ir naujaisiais metais šitas dievas keliauja į dangų, kad ten papasakotų kaip nueinančius metus praleido kiekvienas šeimos narys.

Kadaise vietnamiečiai tikėjo, kad dievas plaukioja ant karpio nugaros. Mūsų laikais Naujiesiems metams vietnamiečiai perka gyvą karpį, o vėliau paleidžia jį į upę arba tvenkinį. Jie taip pat mano, kad pirmas žmogus, kuris į jų namus įėjo Naujaisiais metais, atneš jų namams sėkmę arba nesėkmę Naujiesiems Metams.

Nepalas. Naujuosius sutinka saulei tekant

Nepale Naujuosius metus sutinka saulei tekant. Naktį, kai pateka mėnulio pilnatis, nepaliečiai uždega didžiulius laužus ir meta į ugnį nereikalingus daiktus. Sekančią dieną prasideda spalvų šventė. Įvairiomis spalvomis žmonės sau išsitepa veidus, rankas, krūtinę, o vėliau gatvėse šoka ir dainuoja dainas.

Prancūzija. Svarbiausia – apglėbti statinę su vynu

Prancūzijos senis šaltis – Per Noelj – ateina naujametinę naktį ir dovanas palieka vaikiškuose batuose. Tam, kam tenka pupa, įkepta į naujametinį pyragą – tampa „pupų karalius“ ir šventinę naktį visi klauso jo įsakymų. Dar pagal tradiciją, geras šeimininkas būtinai turi susidaužti su vyno statine, pasveikinti ją su šventėmis ir išgerti už gerą būsimą derlių.

Suomija. Kalėdų Senelio tėvynė

Snieguotoje Suomijoje pagrindinė žiemos šventė – Kalėdos, kurios minimos gruodžio 25. Kalėdų naktį, įveikęs ilgą kelią iš Laplandijos į namus ateina Senis Šaltis, vaikų džiaugsmui palikdamas didelę pintinę su dovanomis.

Naujieji metai – savotiškas Kalėdų pakartojimas. Vėl visa šeima susirenka prie laužo nuo įvairių gėrybių stalo. Naujametinę naktį suomiai bando sužinoti savo ateitį ir buria tirpydami vašką, ir pildami jį į šaltą vandenį.

Vokietija. Santa Klausas – ant asilo

Vokiečiai mano, kad Santa Klausas per Naujuosius metus atkeliauja ant asilo. Prieš miegą vaikai stato ant stalo lėkštę dovanoms, o į batus deda šieno – vaišių asiliukui.

Kuba. Vanduo per langus

Vaikiška naujametinė šventė Kuboje vadinama Karalių diena. Karalius stebukladarius atnešančius dovanų vadina Baltazaru, Gasparu ir Mechioru. Išvakarėse vaikai rašo jiems laiškus, kuriuose atskleidžia savo slapčiausius norus.

Kubiečiai Naujųjų išvakarėse į visus indus, kokie tik yra namuose, pripila vandens, o pusiaunaktį jį išpila pro langus. Taip linkima švaraus ir šviesaus kaip vanduo Naujųjų metų kelio. O kol laikrodis
muša 12 dūžių, reikia suvalgyti 12 vynuogių ir tuomet gėris, susiklausymas, žydėjimas ir taika lydės visus 12 mėnesių.

Vengrija – reikia kuo garsiau švilpti

Vengrijoje pirmąją Naujųjų metų sekundę priimta švilpti – panaudojant ne tik pirštus, bet ir vaikiškas dūdeles, ragus, švilpukus. Manoma, kad taip atbaidomos piktosios dvasios ir prisikviečiami džiaugsmas ir gerovė.

Izraelis. Tik saldus maistas!!!

Naujųjų metų šventė – tai maldų diena. Pagal paprotį, šventės išvakarėse valgomas ypatingas maistas: obuoliai su medumi, granatai, žuvis. Tai simbolinė vilčių išraiška. Kiekvienas valgymas palydimas trumpa malda. Priimta valgyti tik saldų maistą ir susilaikyti nuo kartaus.

Pirmąją Naujųjų metų dieną priimta eiti prie vandens ir sukalbėti maldą – Tašlich.

Afganistanas. Naujieji – žemės ūkio darbų pradžia

Afganų Naujieji – kovo 21. Tai žemės ūkio darbų pradžia. Kaimo vyriausiasis suaria pirmąją vagą. Tą pačią dieną atveria vartus linksmosios mugės, kuriose pasirodo triukų atlikėjai ir muzikantai.

Kinija. Reikia apsilieti vandeniu, kol tave sveikina

Kinijoje išliko Budos maudymosi naujametinė tradicija. Žmonės apsipila vandeniu tą akimirką, kai kas nors juos sveikina. Todėl šią dieną visi vaikšto gatvėmis su visiškai šlapiais rūbais. Sprendžiant pagal seną kinų kalendorių, kinai įeina į 48 – ąjį amžių. Pagal jį ši šalis įžengia į 4702 metus. Kinijos Naujųjų metų data kiekvieną kartą svyruoja tarp sausio 21 ir vasario 20.

Bulgarija. Trys minutės šventiniams bučiniams

Bulgarijoje svečiai ir giminaičiai susirenka sutikti Naujuosius prie šventinio stalo, o vidurnaktį visuose namuose trims minutėms užgęsta visos šviesos. Laikas, kai svečiai lieka tamsoje, vadinamas „naujametinių pasibučiavimų“ laiku, kurių paslaptį saugo tamsa.

Graikija. Dideli ir maži akmenys

Graikijoje svečiai pasiima su savimi didelį akmenį, kurį išmeta prie slenksčio sakydami: „ Tegul šeimininko turtai bus tokie sunkūs kaip šitas akmuo“. O jeigu didelio akmens nėra, meta maža akmenuką su žodžiais: „ Tegul skaudulys šeimininko akyse bus toks mažas kaip šis akmenukas“.

Naujieji metai – švento Vasilijaus diena, kuris kuris buvo žinomas savo gerumu.