Neabejoju, jog man pritarsite – keliaujant malonu atrasti naujas vietas, patirti nuotykių virpulį, o taip pat – ne mažiau malonu mėgautis naujos šalies maisto kvapais ir skoniais. Nesvarbu kur keliaujame: į tolimą šalį ar į gretimą savo šalies regioną, visuomet rūpi atrasti ir paskanauti tradicinių ar egzotiškų patiekalų ir gėrimų.
© Shutterstock nuotr.

Europa (palyginti tokia nedidelė) gali pasiūlyti daugybę skirtingų patiekalų, skonių ir aromatų. Tikiu, kad mažiau patyrusiems maisto tyrinėtojams ar ,,mėgėjams-ragautojams“ lengva pasiklysti skanėstų džiunglėse renkantis, kas šalyje išties yra populiaru, ką verta paragauti.

Keliaukime į Ispaniją.

Paelija – tai Ispanijos regiono Valencijos patiekalas-„žvaigždė“. Paelija gaminama iš troškintų ryžių, kurie tradiciškai maišomi su skirtingais ingredientais: su triušiena arba su vištiena, baltaisiais arba žaliaisiais žirneliais, kitomis daržovėmis ir žiupsniu šafrano.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Paelija būna ir su jūros gėrybėmis: kalmarais, krevetėmis, midijomis, žuvimi. Paelija – puikus patiekalas didesnei kompanijai, mat ją gamina dideliuose troškintuvuose, o jos aromatas užtvindo atokiausius senų Valencijos miestelių gatvelių kampus.

Gaspačio sriuba kildinama iš Andalūzijos regiono, tačiau valgoma visoje Ispanijoje ir kaimyninėje Portugalijoje. Tai nėra paprasta šalta pomidorų sriuba – ji tarytum šviežių daržovių užtaisas. Švieži pomidorai, agurkai, paprikos, svogūnai, salieras ir daug kitų prieskonių yra sutrinami iki tirštos konsistencijos. Patiekalas valgomas kaip sriuba arba šaltas užkandis.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Ispanai puikiai rūko mėsą. Rūkyti kumpiai, sočios dešros valgomos ir maisto gamybai naudojamos visoje šalyje. Kiaulienos kumpių gamyba šioje šalyje – ir verslas, ir menas. Būtina paragauti šalį garsinančių Iberijos kumpių, kurie gaminami tik iš lauke augančių ir gilėmis šeriamų kiaulių. Raudonoji (dėl rūkytos raudonosios paprikos prieskonio) chorizo dešra ir ypač jos sriuba yra unikalus Ispanijos produktas.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Galicijos aštuonkojis (isp., pulpo a la gallega) populiarus ne tik šiame regione, bet ir visoje šalyje. Tai specialiai paruoštas aštuonkojis, patiekiamas ant medinės lentelės su žarijose keptomis bulvėmis ir duona. Šis patiekalas paprastai užgeriamas jaunu raudonuoju vynu. Aštuonkojus anksčiau naudodavo žuvies sultiniams gaminti, tačiau po to gimė šis, dabar jau tradicinis, receptas. Galicijos mieste Lugo net vyksta šio patiekalo festivalis.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Būnant Andalūzijoje būtina paragauti tapų – mažų, skirtingų vieno kąsnio užkandėlių. Tapos Ispanijoje ne tik maistas, tai – tikra kultūra. Regione labai daug tapų barų, kuriuose gali išgerti taurę vyno ar alaus ir užkąsti labai įvairių užkandėlių.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Lankydamiesi Ispanijoje nepraleiskite progos paragauti Astūrijoje ir Baskų krašte gaminamo sidro, Andalūzijoje – populiaraus chereso vyno ir brendžio, o taip pat – ispaniškojo punšo.

Ispanija – viena didžiausių Europoje migdolų augintoja. Smaližiai, šiukštu, nepraeikite pro gardžiuosius marcipanus.

Gurmaniškos kelionės: ką paragauti Ispanijoje
© Shutterstock nuotr.

Na, o jei kol kas nesiruošiate keliauti svetur, skaniuosius Europos meniu perliukus galite pasigaminti ir namuose. Kai kuriuos minėtus tradicinius šalių patiekalus rasite knygoje „Gurmaniški pietūs kitaip... Europos meniu perlai“. Pasikvieskite Europą į savo virtuvę!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Savaitės naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: vasara pasiduoda (14)

Artimiausiomis dienomis vasara nepažers jokių staigmenų: dangumi vis plauks debesų virtinės, tad...

3 milijardų apyvartą valdančios bendrovės prezidentė: pinigus pradėjau uždirbti vos 12 metų (30)

Iš Glazgo kilusi Allison Kirkby – nedidutė, tvirto sudėjimo šviesiaplaukė valdo kompaniją,...

Lietuviškos kainos galioja ne visiems: pasiūlė mokėti gerokai brangiau (49)

Lietuvoje įdarbinus profesionalę iš užsienio, paaiškėjo labai nemalonus dalykas: visus leidimus...

Akušerė-ginekologė: šlapimo pūslės uždegimas gali turėti baisių pasekmių (12)

„Daugeliu atveju, negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali praeiti savaime, be gydymo, jei tik...

M. Kuzminskas įsikūrė D. Sabonio ir V. Mačiulio kaimynystėje (24)

Aistringas Lietuvos krepšinio gerbėjas iš Rygos (Latvija) Normundas Macis papildė savo asmeninę...

Dėl planų griauti pajūrio tualetus ginklus surems teisme: tai – absurdas (109)

Rugpjūčio pradžioje naujieji Palangos paplūdimio tualetai buvo pripažinti neteisėtais...

„Napoli“ sulaužė Nicos įtvirtinimus ir žengė į UEFA Čempionų lygos grupių etapą džiaugiasi škotai, slovėnai, graikai ir ispanai

Į UEFA Čempionų lygos grupių varžybų etapą užtikrintai žengė Italijos vicečempionė...

Tiesiog atėmė žadą: 70 eurų kainavusio bilieto pareikalavo ir iš 4 mėnesių kūdikio (518)

DELFI skaitytoja Virginija pasakoja patekusi į absurdišką situaciją – už galimybę klausytis...

Kuriantiems savo namus – vertingi interjero architektės patarimai (22)

Nemažai apie savo būsto interjerą galvojančių žmonių vis dar iki galo nesupranta, ko gali...

Vyro išradingumas stebina: internautai pametė galvas dėl kambario šuniui (12)

Vienas vyras sumąstė savo šuniui įrengti kambarį po laiptais. Kai jis pasidalino nuotraukomis...