Kelionė Estijos pakrante – tikras įspūdžių maratonas. Kraštovaizdis čia keičiasi kaleidoskopu: vieną akimirką galite mėgautis smėlėtų paplūdimių panorama, o kitą – mataruoti kojomis nuo aukštų paplūdimio uolų. Tolumoje galite sekti salų pakrantės liniją ar stebėti vėjuotose įlankose bangas skrodžiančius banglentininkus.

Estija didžiuojasi skirtingais paplūdimių kraštovaizdžiais: čia rasite uolingų, akmenuotų pakrančių, plačių paplūdimių ir į jūrą smengančių skardžių. Pramogų mėgėjai gali dienas leisti ant aksominio smėlio kurortuose, o romantikai – nepaliestose įlankėlėse, kur niekas nedrumsčia ramybės.

Paplūdimiai išvagoti dviračių ir pasivaikščiojimų takų, kurortuose gausu vėjo, bangų ir kitų aktyvaus sporto centrų. Sportininkų gyvenimas Estijos paplūdimiuose užverda balandžio-gegužės mėnesiais ir trunka iki vėlyvo rudens.

Estijos paplūdimiuose banglentininkams, būriuotojams ir kitų ekstremalių sporto šakų mylėtojams netenka rikiuotis į eilę, siekiant pagauti aukštesnę bangą, skirtingose Estijos pakrantės vietose galima rasti ir ramių paplūdimių skirtų treniruotėms ir uolingų krantų ekstremalių pjūčių mėgėjams.

Šiais metais vasaros sostine paskelbtame Parnu mieste, Estijos pietvakariuose, paplūdimiai kviečia ne tik degintis ar maudytis, tačiau ir išbandyti įvairias paplūdimio sporto šakas. Seklus vanduo ir stiprus vėjas Parnu pakrantę paverčia idealia vieta skrosti bangas – plaukioti jėgos aitvarais ar burlentėmis.
Ne tik Parnu, tačiau ir daugelyje kitų kurortų Estijos šiaurėje ir pietvakariuose galėsite išsinuomoti visą šioms sporto šakoms reikalingą įrangą. Galėsite treniruotis ir vieni, ir su patyrusiais instruktoriais. Naujokai gali lankyti buriuotojų kursus arba susipažinti su kitais buriuotojais stovyklose.

Geriausios vietos buriuoti – patyrusių buriuotojų rojumi praminta Ristna (Hyjumos saloje), netoli Talino esanti Vääna-Jõesuu ir Roosta laisvalaikio kaimelis, ypač pritaikytas buriavimo naujokams. Itin vertinama Saremos saloje įkurta buriavimo mokykla.

Estijoje populiarus ne tik buriavimas, bet ir vandens motociklų sportas. Drąsiausi kviečiami paplaukioti kanojomis jūros bangose. Tiesa, jūros kanojas galėsite rasti tik didžiausių Estijos salų pakrantėse.

Nardymo entuziastai kviečiami pasinerti į nuskendusių laivų pasaulį. Apskaičiuota, kad per šimtmečius į Estijos vandenų gelmes nugrimzdo daugiau nei 40 000 laivų, tarp jų – ir neseniai atrastas laivas, kuriuo plaukiojo vikingai. Aukščio „fanai“ paplūdimiuose gali kopti į krantų uolas.

Mėgėjams patariama rinktis akmenuotus krantus, o alpinizmo profesionalams – stačius, slidžius vėjo ir vandens nugailintus skardžius.

Laukinės gamtos mylėtojai žmogaus nepaliestas pakrantes atras negyvenamose ar menkai apgyvendintose Estijos salose. Čia atsipalaiduoti mėgsta nuo mietų triukšmo ir greito gyvenimo tempo pavargę verslininkai. Estijoje gausu jachtų prieplaukų, tad norintys aplankyti salas galės tai padaryti bene iš kiekvieno pajūrio miesto.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją