Pirmąkart apie ją sužinojusi iš savo studijų laikų draugo graiko – suabejojau savo geografijos žiniomis. Guodžiau save, jog tai dėl to, jog skrydžių ten iš Lietuvos – tiesiog nėra. Bet štai – prie vakarinio Graikijos žemyninės dalies kranto, Jonijos jūroje išdidžiai stovi ji – Lefkada.

Atrodo, nepelnytai nukelta į lankomiausių vietų sąrašo galą, ji išlieka burlenčių ir jėgos aitvarų aistruolių meka, o paplūdimiai niekuo nenusileidžia kitoms Graikijos saloms. Nuvykusi ten, pajutau jos žavesį dar ir dėl to, jog ji pasirodė turistų nepaliesta ir labai autentiška, o aktyvaus poilsio 7 dienų kelionėje didžiausią įspūdį padarė gamta.

Salos sostinė – Lefkada

Istorinis Lefkados miesto centras yra pilnas alėjų, parduotuvių, įdomių muziejų bei Venecijos stiliaus architektūrinių objektų. Mieste esantys namai padengti spalvotomis metalo plokštėmis, sakoma, dėl saugumo, po didžiojo žemės drebėjimo 1825 metais. Šiek tiek toliau, paėjus pakrantės keliu, restoranuose ir baruose svetingi graikai siūlo paragauti vietos patiekalų: graikiškų salotų Tzatziki, keptų ryžių ir mėsos su pomidorų įdaru bei atsigaivinti frape.

Nidri kriokliai

Kalnai ir povandeniniai vandenys Lefkadoje darė įtaką turtingai ir vešliai augmenijai ir krioklių atsiradimui. Vienu gražiausių krioklių įvardyčiau Dimossari, šniokščiantį tarp baltų uolų, Nidri regiono pakraštyje. Drąsiausi vasarą čia maudosi, tačiau man tai per didelis iššūkis – vanduo čia – ledinis. Tad mieliau grožėjausi krištolo skaidrumo vandeniu stovėdama ant kranto.

Porto Katsiki paplūdimys

Vienas gražiausių paplūdimių ne tik Graikijoje, bet ir Europoje. Paplūdimys nuo Lefkados salos sostinės nutolęs 40 km. Tiesa, paplūdimį supa kalvos, tad į jį patekti galite tik pėsčiomis, bet vaizdas vertas kiekvieno laiptelio, kuriuos teks įveikti.

Egremni paplūdimys

Tai ilgiausias 2.5 kilometrų paplūdimys saloje. Kaip ir Porto Katsiki, Egremni paplūdimį supa uolos. Laikomas vienu gražiausių paplūdimių ir populiariausių turistinių vietovių Graikijoje. Čia nepaprastai mėlynas ir skaidrus vanduo. Ramiai pasiplaukioti bus sunku dėl didelių jūros bangų.

Kathisma paplūdimys

Baltas smėlis, turkio spalvos vanduo, uolos... Vaizdas nepakartojamas! Čia gausu vandens sporto pramogų, todėl Kathisma ypač mėgsta jaunimas. Nerekomenduočiau tiems, kurie vertina privatumą ir ramybę – vasarą dėl patogaus priėjimo, susirenka labai daug žmonių. Beje, tai vienintelis paplūdimys vakarinėje pakrantėje, kurį galima pasiekti autobusu iš Lefkados miesto.

Panagia Faneromeni vienuolynas

Panagia Faneromeni vienuolynas yra svarbiausias religinis centras Lefkados saloje. Jis stūkso ant kalvos, išdidžiai iškilęs virš miesto, todėl nuo čia atsiveria graži panorama. Panagia Faneromeni vienuolynas buvo pastatytas 1634 metais. Šiandien tai muziejus su retomis Bizantijos ikonomis, rankraščiais ir evangelijomis. Vienuolyno teritorijoje yra tropinių augalų sodas ir mini zoologijos sodas, kuris pritraukia mažųjų dėmesį.

Atostogos pralėkė nepastebimai. Nesitikėjau, kad realybė pranoks net gražiausius paveikslėlius ir spalvas. Grįžus Lefkadą priminė gintarinis įdegis, smėlio grūdeliai lagamine ir nutrintos kojos – norėjome pamatyti kuo daugiau, o iš galvos niekaip negalėjau išmesti nepaprasto grožio gamtos. Gaila, kad iš Lietuvos sunku pasiekti šią salą, bet kaimynė Lenkija siūlo tiesioginius skrydžius.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)