Miestą galima tyrinėti plaukiojant laivu ar klaidžiojant po senamiestį, o pasigrožėti Bristolio panorama – nuo centrinėje miesto dalyje esančio apžvalgos rato, Kaboto bokšto ar garsiojo Kliftono tilto. Betyrinėjant senąjį uostą, Bristolio katedrą, Mokslo muziejų, pilį, zoologijos sodą ar Viktorijos laikų burlaivį „SS Great Britain“ svarbu akylai stebėti aplinką. Teigiama, kad būtent šiame mieste gimė ir augo garsus grafičių meistras Banksy, tad Bristolio gatvėse apstu šio menininko darbų.

Europos žaliosios sostinės apdovanojimas irgi tapo puikia reklama šiam miestui. Tarptautinė ekspertų komisija šį titulą skyrė įvertinusi 12 rodiklių: klimato kaitą ir energinį naudingumą, tvarų vietos transportą, oro kokybę ir triukšmą, žaliąsias miesto zonas ir tvarų žemės naudojimą, gamtos ir biologinės įvairovės saugojimą, atliekų tvarkymą, vandens suvartojimą ir nuotekų valymą, ekologines naujoves ir tvarų užimtumą, taip pat vietos valdžios aplinkosaugos vadybą.

„Daugybė kalnuotų šlaitų, nusileidžiančių į laukinės gamtos ruožus, ir dviračių takai paupiuose“, – taip Bristolį apibūdino laikraštis „The Guardian“, teigiantis, kad „Bristolis viena koja kaime“.

Tuo tarpu BBC Bristolį pavadino pirmuoju oficialiu dviračių miestu Anglijoje, mat po multimilijoninio projekto miestas buvo maksimaliai pritaikytas dviračiams. Kalbant apie šią transporto priemonę, reikėtų paminėti, kad ir klimatas tam dėkingas: Bristolis yra vienas šilčiausių miestų Didžiojoje Britanijoje. Temperatūra vasarą svyruoja nuo 12 iki 30 laipsnių šilumos, žiemą retai nukrenta žemiau nulio, o kritulių iškrenta mažiau nei Vilniuje.

Bristolyje, kaip ir kiekviename padoriame didmiestyje, netrūksta klubų, kavinių, restoranų. Bristolio hipodromas, vienas didžiausių teatrų Didžiojoje Britanijoje, viliojantis meno mylėtojus pasaulinio lygio pasirodymais, o taip pat miesto gatvėse nuolat ūžiantys įvairaus pobūdžio renginiai bei festivaliai. Štai, pavyzdžiui, rugpjūčio pradžioje Balionų fiestoje bus proga pamatyti, kaip į orą pakyla daugiau kaip šimtas oro balionų! O kai pabosta minios ir spūstys, pasislėpti nuo pasaulio galima visai netoliese –nuošaliose Atlanto vandenyno pakrantėse bei įsūpinguose Velso paplūdimiuose.

Kalbant apie Bristolį, privalu paminėti itin stiprų bristolietišką akcentą bei unikalų vietinį žodyną (pasiklausyti vietinio dialekto galite ČIA).

„Aš atvažiavau nemokėdama nė vieno angliško žodžio. Anglų kalbos mokiausi čia, tad tiek bristolietišką žodyną, tiek akcentą perėmiau natūraliai. Tačiau net patys anglai, atvykę iš kitų miestų, dažnai sunkiai supranta vietinį dialektą“, – pasakoja Erika Steponkutė, į Bristolį atsikrausčiusi daugiau nei prieš dvejus metus.

Čia studijuojanti ir dirbanti mergina įsitikinusi: „Palyginus su daugeliu kitų Anglijos miestų, Bristolis – rojus: čia gausybė gražių vietų, malonių žmonių, didžiulė darbų pasiūla. Be to, miestas itin draugiškas imigrantams. Netgi nemokant anglų kalbos, susirasti darbą nėra sudėtinga. Nors didžioji dalis miesto gyventojų yra vietiniai anglai, prie imigrantų jie pripratę ir integruotis nėra sunku.“

Bristolyje gyvenančią lietuvę nuolat aplanko draugai, šeimos nariai bei giminaičiai, ir, pasak merginos, dar nė vienas iš jų nesiskundė švaros trūkumu, atmosfera ar aplinkinių elgesiu: „Visi, atvykę iš Lietuvos, Bristoliu žavisi. Keletas draugų iš kitų Anglijos miestų taip pat atvyko pasisvečiuoti. Kaip manote, kur jie gyvena dabar? Taigi kad Bristolyje. Bristolis – pats nuostabiausias miestas!“

Aplankyti Bristolį išties paprasta. Traukiniu vykstant iš Londono, Bristolį pasieksite greičiau nei per dvi valandas. Iš Bristolio oro uosto – skrydžiai į geidžiamiausius pasaulio taškus. Beje, su „Ryanair“ iš Kauno į Bristolį galite atskristi už itin mažą kainą. O nuo oro uosto iki miesto centro – tik 13 kilometrų.

„Gausus, charizmatiškas ir už prieinamą kainą! – taip Bristolį apibūdina anglas Richardas Morganas. – Miestas kupinas jaunatviškos energijos, pulsuoja kultūra ir menu, gerbia istoriją ir siekia augti.“
Kalbant apie miesto ekologiškumą, vaikinas džiaugėsi švariu vandeniu bei puikiai išvystytu viešuoju transportu. Richardas taip pat paminėjo augantį miesto daugiakultūriškumą: „Anglai yra tik viena dalis daugiaspalvėje tautų paletėje. Bristolis įsikūręs Jungtinės Karalystės centre, tad pritraukia visus keliaujančius. Be to miestas ne per didelis, nebaugina savo gabaritais.“Lietuvė Ingrida Horvath su vyru Bristolyje gyvena ir dirba jau 5 metus. Vardindama Bristolio privalumus, Ingrida paminėjo uostamiestį, universitetą, kultūrinius renginius, koncertus, festivalius bei visiškai greta įsikūrusį oro uostą. O ir žaliosios sostinės titulo, jos nuomone, Bristolis nusipelnė dėl gausios žalumos aplinkui, parkų bei dviračių takų.

„Bristolyje žmonės yra itin tolerantiški. Tai įvairiakultūris miestas, kur žmonės natūraliai mokosi gerbti skirtingas kultūras. Visgi, mano nuomone, svarbiausia, kad tolerancija būtų abipusė: jei tu kitą menkinsi – nesitikėk pozityvaus atsako.“

Pasak Ingridos, Bristolio bendruomenė daugiausia kontaktuoja socialiniuose tinkluose. „Būtų daug įdomiau turėti tokią grupę, kuri organizuotų aktyvesnę veiklą – susitikimus, renginius, pasivaikščiojimus ir t.t. Galbūt kažkas jau tai daro, o jei ne, tai galbūt man pačiai metas kažką sukurti“, – šypsosi pašnekovė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!