Pradėsime nuo Viduržemio jūros šalių. Labiausiai žinomi pavojingi gyvūnai, tiksliau, vabzdžiai –
skorpionai
. Jų įkandimas nėra mirtinas, kaip daugelis galvoja, bet sukelia didžiulius skausmus ir patinimą.

Skorpionai tampa aktyvūs naktį, o dieną miega po atsilupusia medžių žieve, po akmenimis ar tinku. Taigi nelieskite šių objektų. Jei gyvenate pigiame viešbutėlyje, skorpionų gali būti ir kambariuose, nakčia jie išropoja ant grindų ir ant vonios lubų. Būkite budrūs.

Graikijoje ir kaimyninėse Balkanų šalyse gyvena nuodingas voras tarantulas. Jis didelis, dryžuotomis kojomis, aktyvus būna dieną. Bet jis pats visai neieško susidūrimų su žmonėmis, o jo nuodai nėra mirtini. Daugiausia, ką gali sukelti įgėlimas – skausmą, gėlimą, audinių patinimą.

Daugiausia nemalonumų turistams Viduržemio ir Raudonosios jūros regionų kurortuose gali sukelti ne žemės, o jūros gyventojai.

Pirmiausia tai jūros ežiai. Jei netyčia ant jų užminsite, adatėlės liks jūsų kojoje. Jų atsikratyti ganėtinai sunku. Adatėlės savaime sukelia skausmą ir uždegimą, tačiau esti ir nuodingų ežių rūšių. Taigi garantuota, kad kelios atostogų dienos nueis perniek – jus nuveš į ligoninę.

Pavojinga ir tam tikra žuvų rūšis, kurių viršutinis pelekas su nuodingais spygliais. Jei užminsite ant tokio peleko, nuodai gali sukelti traukulius ir nusigauti iki kranto gali tapti problematiška.

Nardymo mėgėjams pavojingos rajos. Jų uodegose – nuo vienos iki keturių nuodingų adatėlių. Nuodai sukelia traukulius, paralyžių, stiprų patinimą. Be to, adatėlė gali sulūžti ir likti nardytojo kūne. Kadangi iki kranto būna toloka, tokia kelionė gali tapti paskutine.

Neverta rankomis liesti koralų, kurie gali nudilginti labiau nei dilgėlės. Mažytės medūzos, gyvenančios Indijos vandenyne, gali būti siaubingai nuodingos. Jei tų nuodų pateka ant odos, žmogus miršta.

Pažvelkime į pietryčių Aziją. Jei keliaujate po jos gamtą, nepamirškite apie skorpionus, šimtakojus. Visi gyviai, apie kuriuos kalbame, visai netrokšta susitikimo su žmonėmis, bet esti tokių, kurie tik apsidžiaugs jus pamatę. Tai žemės dėlės. Jos gyvena drėgnuose miškuose visoje pietryčių Azijoje. Jų ilgis – nuo dviejų iki penkių centimetrų, ir jos pačios ieško savo aukų. Batų jos, žinoma, neperkanda, tačiau audeklas joms ne kliūtis. Tiesa, vienintelis nemalonumas po įkandžio – nedidelė žaizdelė, tačiau tropikuose ir ji tampa pavojinga dėl galimos infekcijos.

Apskritai apie įvairiausius pavojus tiems, kurie susiruošė į tropikus, galima pasakoti labai ilgai. Tačiau yra ir keli bendri patarimai.

Būkite atsargūs su vandeniu, valgiu ir nepažįstamais daiktais. Ne itin prabangiuose viešbučiuose atidžiai apžiūrėkite lovą prieš eidami miegoti ir batus prieš audamiesi. Negerkite vandens iš gamtinių šaltinių ir nesimaudykite – dėl tų pačių dėlių ir kitų, paprastesnių.

Tikimės, jūsų noras pailsėti nedingo. Laimingos ir saugios kelionės!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją