Tiesa, kainos nurodytos levais, 1 levas yra apytiksliai 0,5 euro.

Jau vasario pabaigoje Bulgarijos turgūs žaliuoja nuo salotų, petražolių, krapų, raudonuoja nuo graikiškų braškių, trykšta gyvybe ir pavasariu.

Moterų turgų (Женски пазар) – Sofijoje rasite visai netoli Serdikos metro stotelės ir Bania Baši mečetės miesto centre – dailus jo minaretas bus geriausias orientyras.
Turgus Sofijoje
Seniau šiame turguje prekiaudavo tik moterys, užtat ir pavadinimas toks. Šiandien prekiauja ir vyrai, vis dėlto moterų prekeivių, regis, daugiau. Dauguma negaili gerklės siūlydamos savąsias petražoles ir kitas daržo gėrybes, vis ragina pirkti, bet neįkyri, kaip, pavyzdžiui, prekeiviai Turkijoje ar Egipte. Visos daržovės atrodo labai šviežios ir gaivios, mat kiekviena prekiautoja turi slaptą ginklą - vandens sklidiną skylėtą buteliuką-purkštuvą, kuriuo darbuojasi kone išvien.
Man nedrąsiai šypsantis, rėkti nustoja ir švelniai kreipiasi "Миличка..." (lietuviškai mieloji, meilute), ragina rinktis ar bent paragauti. Aš gi tą akimirką džiaugiuosi, kad pagaliau šiuo egzotišku nuotykiu – bulgarišku turgumi – galiu nuoširdžiai mėgautis, mat suprantu, ką man sako ir gebu greitai perskaityti visas kirilica greitosiomis užrašytas keverzones.
Turgus Sofijoje

Moterys nori kuo greičiau viską parduoti, tad krapus, ridikėlius, svogūnų laiškus ar petražoles parduoda ne pačiais mažiausiais ryšulėliais. Perki keturis ryšulėlius – moki 1 levą, jei tereikia dviejų – sumokėti gali tekti tiek pat. O kas jai darbo?

Bulgariško krieno pirkti neskubėjau, maišeliais supakuotų rūgštynių – taip pat. Tačiau jau prieš keletą dienų neatsispyriau pagundai pasmaližiauti raudonomis, kvepiančiomis, tiesa, iš kaimyninės Graikijos atgabentomis braškėmis (Bulgarijoje jų sezonas prasidės kiek vėliau, tačiau laukti, spėju, netruks).
Turgus Sofijoje

Anądien buvo skanios, tad pirkau ir šiandien. Vis dėlto daug nekantriau laukiu vyšnių sezono. Pirkti atostogų bilietą į Bulgariją jau nuo gegužės verta vien dėl šių gigantiškų, saldžių, ne tik raudonų, bet ir baltų kaulavaisių.

Apsiperkant tiek parduotuvėse, tiek turguje, visuomet patartina atkreipti dėmesį, už kokį kiekį produkto nurodyta mokėtina kaina.

Čia retai rašoma kaina už 1 kg, dažniausiai stengiamasi gudrauti ir nurodomi žymiai mažesni skaitmenys už 100 g, puskilogramį ar vienetą (čia daugiausia nesusipratimų man pačiai yra kilę su agurkais ir baklažanais, pavyzdžiui, šiandien turguje 1 kg agurkų kainuoja 1,5 levo, o parduotuvėje "Lidl'e" vienas agurkas kainuoja 0,99 levo).
Turgus Sofijoje
Pačių įvairiausių prieskonių kainos turguje nedidelės – ryšulėlis laukinio česnako kainuoja vos 1 levą, mažesnį ar didesnį maišelį čubricos galima įsigyti atitinkamai už vieną ar porą levų. Čubrica – kvapni prieskoninė žolelė, primenanti mūsiškąjį čiobrelį, tačiau tai nėra tas pats.
Turgus Sofijoje

Įvairiaspalvės gėlės ir jų puokštės Bulgarijos miestų gatvėse praeivius džiugina ištisus metus, tad štai toks vaizdas gatvėse yra visiškai įprastas. Pakomentuoti norėtųsi tik, mano galva, liguistą bulgarų norą tas dailias gėles pakuoti į pigų blizgų popierių ar bent aprišti visokiausiomis juostelėmis. Bet čia jau ryškėja tikri kultūriniai skirtumai: mes šiukštu gyviesiems nedovanojame chrizantemų, prieštaringai vertinamos ir lelijos. Šiugždantį peršviečiamą popierių naudojame tik gėlėms laikinai supakuoti.

O Bulgarijoje viskas kiek kitaip: chrizantemos bus mielai priimtos. Beje, skiriasi ir puokščių forma, dažnai kuo didesnio skersmens, tuo geriau. Mažumėlę panašūs į laidotuvių vainikus.
Puokštės Sofijos turguje

Moterų turguje prekiaujama ne tik vaisiais ir daržovėmis, bet ir mėsa, žuvimi, pieno produktais, taip pat pigiais drabužiais ar smulkiais namų apyvokos reikmenimis. Tačiau apie tai - kitą kartą.

Mano apsipirkimas baigėsi gana simboliškai, graužiant šiltutį геврек. Tai pats paprasčiausias riestainis, be jokių priedų, iš pačios paprasčiausios tešlos. Jis vadinamas žydišku beigeliu, mat prieš kepant tešlainis apiplikomas. Beje, jais prekiaujama neregėto mažumo
kioskelyje, o eilutė rikiuojasi per keletą metrų. Bulgarai po 0,5 levo perkasi po vieną-du beigelius ir kramsnoja čia pat, gatvėje.