Keliauk į Paryžių su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Jei negalite atsižiūrėti į gotikinę bažnyčių architektūrą ar norite pramankštinti alkūnes autentiškame prancūziškame turguje, jums pravers šis „Lonely Planet“ rekomenduojamas Paryžiaus vietų dvidešimtukas.

Ir visos šios pramogos – visiškai nemokamos, todėl sutaupysite tikrai svarbiems pirkiniams: vynui, sūriui ir tradiciniam raktų pakabučiui „eifeliukui“, kurį jums būtinai įsiūlys gatvės prekijai.

1. Paryžiaus Dievo Motinos katedra (Notre-Dame de Paris)

Šį gotikos šedevrą, vieną iš populiariausių Paryžiaus ikonų, aplankyti tiesiog būtina. Įėjimas nemokamas, tačiau jei nekenčiate palei Seną nusidriekusių šimtametrinių eilių, tiesiog pasivaikščiokite apie pastatą, kadangi jo išorė grožiu tikrai nenusileidžia vidui.

2. Saint Oueno blusų turgus (Marché aux Puces)
Blusų turgus

Žvalgymasis po vitrinas – puiki proga pamatyti visokių keistų dalykėlių, kokių niekada nepirktumėte. Na, o blusų turgus Saint Ouene yra kaip tik ta vieta, kur išlaisvinsite vaizduotę.

Šioje ekscentriškoje turgavietėje gėrėsitės lokio kailio apdarais, senoviniais kilimais ir žalvariniais skafandrais (tačiau prieš pirkdami gerai patikrinkite prekės kainą). Išlipkite iš metro Porte de Clignancourt stotelėje ir pasukite po tiltu, kol pastebėsite suvenyrų prekystalius, lydinčius į šalutines keisčiausiomis senienomis nukrautas gatveles.

3. Marso laukai (Le Champ de Mars)
Paryžius

Pakilimas į Eifelio bokštą jums atsieis net 13.40 € (beveik 50 litų), tačiau ši kaina galioja tik kylantiems į viršų liftu, o ir pasinaudoję būtent šia galimybe, nesigailėsite, nes vaizdas nuo viršaus - tiesiog stulbinantis. Šalia bokšto besidriekiantys Marso laukai gali pasigirti itin kruopščiai prižiūrėta pievele ir gėlių lysvėmis (ko tikrai nesitikėtumėt iš buvusios armijos žygiavimo vietos).

Čiupkite pledą, vyno butelį ir geriausią bri sūrį, kokį tik galite įpirkti, ir karaliaukite šioje žalumoje, laukdami vakarinio Eifelio šviesų šou.

4. Per Lašezo kapinės
Père Lachaise kapinės, Paryžius (Prancūzija)

Turbūt daugiausia įžymybių Paryžiuje ilsisi Per Lašezo kapinėse. Čia galite pasisveikinti su didžiaisiais rašytojais kaip Balzakas, Prustas, o galbūt parymoti prie bučiniais nusėto Oskaro Vaildo kapo. Čia palaidotas ir Džimas Morisonas, tačiau roko muzikos fanai turbūt jau seniai žino apie šią ypatingą cigarečių nuorūkų ir gėlių girliandų nusėtą vietą.

Romantiškos medžių alėjos ir paslaptingai karkiančios varnos paverčia šias kapines turbūt labiausiai įkvepiančia pasivaikščiojimų vieta Paryžiuje. Jums tereikia nusigauti iki 20 –ojo rajono, sustojant Père Lachaise arba Philippe Auguste stotelėje (2 metro linija).

5. Modernaus meno muziejus (Musée d’Art Moderne de Paris)
Modernaus meno muziejus, Paryžius (Prancūzija)

Jei norite pažinti prancūzų kultūrą, aplankykite nuolatinę Modernaus meno muziejaus ekspoziciją. Čia tikrai rasite ką nors artimo sielai, pradedant nuo maištaujančio Žoržo Brako kubizmo iki Matiso šokėjų. Norėdami ten patekti, 9 metro linija važiuokite iki Alma-Marceau stotelės.

6. Aligro aikštės turgus (Marche d'Aligre)
Marche d'Aligre turgus, Paryžius (Prancūzija)

Šiame turguje rasite pačių šviežiausių vietinių produktų. Sūrio kalnai, kokybiški mėsos gaminiai ir nesibaigiantys gėlių prekystaliai sužadins pojūčius jau einant pirmosiomis eilėmis. Stabtelėkite puikaus bordo taurei, čiupkite rankon ką tik iškeptą dar miltuotą bagetę ir pasijuskite tikru prancūzu. Turgų pasieksite važiuodami 8 metro linija, išlipę stotelėje Ledru-Rollin ir pasukę į Aligro aikštę.

7. Šventosios Širdies bazilika (La Basilique du Sacré Coeur)
La Basilique du Sacré Coeur, Paryžius (Prancūzija)

Ši didinga balto marmuro bažnyčia 18-tame Paryžiaus rajone - pagrindinis judriojo Monmartro simbolis. Jos interjeras puoštas auksinėmis mozaikomis ir nuostabiais vitražais, taip pat čia išgirsite vieno sunkiausių pasaulio varpų gaudesį. Bazilikos lankymas nemokamas, tačiau kiek grynųjų pareikalaus pakilimas į bažnyčios kupolą ar nusileidimas į kriptą.

8. Carnavalet muziejus (Musée Carnavalet)
Musée Carnavalet, Paryžius (Prancūzija)

Prabėkite po Paryžiaus istoriją nuo seniausių laikų iki mados pasaulio mekos, kokiu miestas yra dabar. Carnavalet muziejaus nuolatinė ekspozicija nemokama, todėl galite pasileisti į kelionę po fin-de-siècle stiliaus piešinių kambarius ar tikroviškai restauruotus barokinius interjerus neišleisdami nė euro. Arčiausios metro stotelės yra Chemin Vert ir Saint Paul.

9. Šamono kalvų parkas (Parc des Buttes-Chaumont)
Parc des Buttes-Chaumont, Paryžius (Prancūzija)

Stačiausioje vietoje esantis Paryžiaus parkas gali tapti tikra kančia jūsų blauzdoms, tačiau širdžiai – vienas malonumas. Gausybės paukščių, kalvoti šlaitai ir kraštovaizdžio architekto barono Hausmano suprojektuotas krioklys privers jus pamiršti, kad esate judrioje Paryžiaus sostinėje. Šį parką rasite išlipę iš metro Botzaris ir Buttes Chaumont stotelėse 19-ajame rajone.

10. Montparnaso kapinės
Montparnaso kapinės, Paryžius (Prancūzija)

Nors ir ne tokios pretenzingos kaip Per Lašezo, šios kapinės – puiki vieta ramiai pasivaikščioti po šimtų Paryžiaus intelektualų amžino poilsio vietą. Čia galite praeidami kilstelti kepurę Žanui Poliui Sartrui, Simonai de Beauvoir ar Samueliui Beketui.

11. Monceau parkas
Monceau parkas, Paryžius (Prancūzija)

Jei susitikimas su įžymybėmis kapinėse atrodo kiek šiurpokas užsiėmimas, geriau patraukite į Monceau parką, kur jus pasitiks Šopeno ar Mopasano skulptūros. Turtinga šios vietos istorija pasivaikščiojimą padarys dar reikšmingesnį – žymusis impresionistas Klodas Monė mėgdavo ateiti čia tapyti, na, o dar seniau, 1871-aisais, ši vieta buvo žudynių laukas. Parką pasieksite išlipdami iš metro Monceau stotelėje, esančioje 8-ajame rajone.

12. San Marteno kanalas (Canal St-Martin)
Canal St-Martin, Paryžius (Prancūzija)

Prisidėkite prie paryžiečių, sėdinčių prie vandens ar valiūkiškai mėtykite akmenėlius kaip filmo „Amelija iš Monmartro” herojė. Šis kanalas tarp République ir Gare du Nord yra puiki vieta surengti piknikui, iššauti vyno kamštį ar slapčia pasiklausyti paryžiečių pokalbių.

13. Brancusi dirbtuvė
Brancusi dirbtuvė, Paryžius (Prancūzija)

Atraskite glotnias Brancusi skulptūrų formas, nemokamai aplankydami jo rekonstruotą studiją Pompidu centre. Šis rumunų kilmės abstrakčių skulptūrų kūrėjas išgarsėjo tokiais darbais kaip „Bučinys” ar „Prometėjas”. Apžiūrėti Brancusi darbo vietą – puikus būdas artimiau susipažinti su šio menininko kūryba ir idėjomis.

14. Arènes de Lutèce amfiteatras
Arènes de Lutèce, Paryžius (Prancūzija)

Lotynų kvartale galite aptikti ir šiek tiek romėnų palikimo - Arènes de Lutèce amfiteatrą. Skaičiuojantis jau pirmąjį amžių po Kristaus, šis romėnų amfiteatras daugelio laikomas pačiu ilgiausiu pasaulyje. Kadangi arenoje gladiatorių kovos nebevyksta, čia praktikuojama ne mažiau įspūdinga veikla – sportinis žaidimas petankė.

15. Mouffetard gatvė
Mouffetard gatvė, Paryžius (Prancūzija)

Ši akmenimis grįsta turgaus gatvė grūste prigrūsta kepyklėlių, sūrio ir gurmaniškų saldumynų parduotuvėlių. Apsilankykite čia šeštadienį, kai gatvė užsidaro, kad virstų didžiuliu maisto turgumi ir pasiklausykite dėl kainos besiderančių smagurių ir prekijų. Pasilepinkite rožės formos ledais iš Gelati d’Alberto parduotuvėlės ir pasidžiaukite tikru paryžietišku šeštadieniu.

16. Belvilio rajonas
Rue de Belleville, Paryžius (Prancūzija)

Būtinai pasivaikščiokite Belvilio gatvėmis - šio rajono multikultūriškumas tikrai paliks nepamirštamą įspūdį. Nerimstantis kinų kvartalas ir čia gyvenantys dailininkai tikrai paverčia šią vietą ypatinga. Užsukite į Belvilio gatvę (Rue de Belleville), kur sakoma, jog po žibintu pasaulį išvydo dainininkė Edita Piaf, tuomet pasukite pietų pusėn į Belvilio parką. Tik nebandykite palikti šio rajono neįkišę nosies į bent vieną iš daugelio čia esančių meno galerijų.

17. Promenade Plantée parkas
Promenade Plantée, Paryžius (Prancūzija)

Šis geležinkelio viadukas tikrai patyrė ekstremalius pokyčius, kadangi dabar čia žydi gėlės, praeivius džiugina vešlios iš augalų suformuotos arkos. Toks žavingas 4,5 kilometrų ilgio takas driekiasi per beveik visą 12-ąjį rajoną, jį galite pasiekti iš Avenue Daumesnil, esančio netoli Bastille metro stotelės.

18. Lucernaire teatras (Théâtre du Lucernaire)

Šis nerimstantis teatro, kino ir meno avilys šalia daugybės kavinių siūlo ir nemažai nemokamų pramogų, tokių kaip nuolat keičiama fotografijos paroda. Čiupkite stilingus akinius nuo saulės, bloknotą ir prisidėkite prie meniškų intelektualų, o taip pat ir prancūziškosios kultūros centro.

19. Marė rajonas (Le Marais)
Le Marais rajonas, Paryžius (Prancūzija)

Judrus Marais rajonas yra puiki vieta sekmadienio pasivaikščiojimui. Sekite Liudviko XIV taku, tuomet pereikite Žydų kvartalą ir šturmuokite bent porą iš gausybės vintažinių parduotuvėlių. Norėdami čia patekti, išlipkite République ar Hôtel de Ville metro stotelėse.

20. Tiuilri sodai (Jardin des Tuileries)
Tiuilri sodai, Paryžius (Prancūzija)

Suteikite savo kelionei po Paryžių kiek didingos nuotaikos ir aplankykite istorinį parką tarp Luvro ir Konkordijos aikštės. Pabandykite paėjėti mažučiais grakščiais žingsneliais, kaip čia kadais vaikščiojo Marija Antuanetė ar pasigrožėkite tolumoje boluojančia Napoleono Triumfo arka.

Jei norite savo paryžietiškam nuotykiui suteikti dar daugiau šarmo, pabandykite suderinti kelionę su šiomis 5 nemokamomis pramogomis:

1. Nemokamos muziejų lankymo dienos.
Luvras, Paryžius (Prancūzija)

Pirmaisiais kiekvienos mėnesio sekmadieniais į klasikinius Paryžiaus muziejus įeisite nemokamai. Pasileiskite į turnė po Luvro skulprtūrų galeriją, paspoksokite į Mona Lizą ar paprakaituokite bandydami pamatyti visus šedevrus Orsė muziejuje. Atvykite anksti, tačiau nesitikėkite, kad visiškai išvengsite stovėjimo eilėje, nes susidomėjimas šiais muziejais – milžiniškas.

2. La Fête de la Musique.

Ši muzikos popuri leidžia mėgėjams ir profesionalams rengti nemokamus koncertus ir kiekvienų metų birželio 21 dieną surengti didžiulę šventę. Šiame nutrūktgalviškame muzikos festivalyje galima išgirsti ir roko, ir popmuzikos, ir džiazo, taip pat ir į jokią kategoriją netelpančių atlikėjų pasirodymų.

3. Paryžiaus „paplūdimys”.

Paryžius, Prancūzija
Vasaros mėnesiais šiame didmiestyje galima pastebėti keisčiausių metamorfozių – Senos pakrantės pasidengia smėliu, šezlongais ir ledų pardavėjų vežimėliais. Tai lyg urbanizuotos pajūrio atostogos, arba vienintelis būdas „užmušti” slegiantį Paryžiaus karštį.

4. Nemokami madų šou.

Paryžius nebūtų Paryžius, jei nedemonstruotų naujausių mados tendencijų. „Lafayette“ galerijoje galite kas savaitę nemokamai pamatyti paskutines Prancūzijos mados naujienas. Norėdami garantuotai patekti į šou, rezervuokitės elektroniniu paštu.

5. Kultūros naktis (La Nuit Blanche).

Kartą per metus Paryžius atveria duris naktinei kultūros šventei. Pasinaudokite proga ir aplankykite naktines galerijas, įspūdingus pastatus ir netgi baseinus neišleisdami nė cento.