Tačiau, nepriklausomai no to, kaip kiti priima turistus ir elgiasi su jais, keliautojai plūsta į tas vietas dėl architektūros ar kitų garsių objektų.

10. Kanai, Prancūzija. Išgarsėjęs dėl jame vykstančių kino festivalių, miestas yra daugybės žavių jachtų ir prabangių viešbučių namai, jame gausu turtingų, lieknų, snobiškų žmonių. Be abejonės, kosmopolitiškas miestas. Jei blizgesys ima varginti, paieškokite netoliese esančių ramių vietelių. Dėmesio – jei meniu nenurodytos kainos, pasiteiraukite. Mes užsisakėme omarą dviem ir paskui sumokėjome 240 eurų. Tarsi jis būtų buvęs auksinis. Užėmė antrą vietą 2014 m. nesvetingiausių miestų sąraše.
Karšta vasaros diena Kanuose

9. Džakarta, Indonezija. Vienam keliautojui miestas pasirodė ne tik nešvarus, triukšmingas, Džakarta jam – baisiausia vieta, kurioje tik teko būti, kur gyvena agresyvūs žmonės. Miestas knibžda žmonių, transporto. „Dėl kamščių dvi valandas važiavome iš oro uosto iki mūsų viešbučio.“ Per liūčių sezoną (nuo spalio iki gegužės) dėl potvynių kyla visiškas chaosas. Tiesa, keliautojams rekomenduojama paragauti maisto „Padanga“ stenduose – jis tikrai skanus.

8. Maskva, Rusija. Atšiaurūs, nedraugiški žmonės, transporto kamščiai, nėra kultūros įtikti lankytojams. Be to, „miestas didžiulis, o nuorodų ar meniu anglų kalba praktiškai nėra (pardavėjai nepaslaugūs, veikiausiai dėl kalbos barjero). Raudonoji aikštė, Kremlius, metro – nuostabūs, bet iš esmės miestas lankomas dėl istorijos žinių. 2014 m. nesvetingiausių miestų sąraše buvo trečioje vietoje.

7. Kairas, Egiptas. Kairas mums atrodė svajonių miestas, bet jis tapo košmaru. Žmonės siaubingai vairuoja, visur pilna šiukšlių, įkyrūs prekiautojai, elgetos, godūs gidai, įtartinai padėti besisiūlantys vietiniai. Taigi neskaitant Egipto muziejaus, tai gana baugus miestas.
Kairas, Egiptas

6. Naujasis Delis, Indija. Daugelio nuomone, tai slogus, nešvarus miestas. Vieno skaitytojo teigimu, po kelionės jam prireikė trijų savaičių atsigauti. Kiti skundėsi tiek užterštu oru, kad draugams medikai netgi patarė išvykti. Siaubingi transporto kamščiai, grubūs vairuotojai, jei nesi su tinkamais žmonėmis ar turistų grupėje, tikrai yra pagrindo sunerimti dėl saugumo. Vasarą – baisus karštis, o gatvėse pamatysi visko – šiukšlių, karvių, beždžionių...

5. Nairobis, Kenija. Pavojingas, nepastovus Nairobis nėra saugi vieta. „Rytais, kai bėgiodavau, mane „Jeep“‘automobiliu lydėdavo viešbučio policija“, – atsimena vienas keliautojas. Smogo persmelkta Kenijos sostinė – tarsi klampynė, o oro uostas prasčiausias, kokį tik galima įsivaizduoti. Geriausia trumpam užsukti įsigyti afrikietiškų dirbinių, apsilankyti Karen Blixen muziejuje ar trumpam stabtelėti vykstant į safarį.

4. Gvatemala, Gvatemalos respublika. Nešvarus, nedraugiškas Centrinės Amerikos miestas – nesvetinga vieta turistams. Net vietiniai nerimauja dėl nusikalstamumo ir žiaurumų vidury baltos dienos. Būtina pamatyti gražų Atitlano ežerą, pakeliui vietiniams pasakyti, kad mėsos kepsnys San Lucase pats skaniausias, bet daugumai ši kelione atrodo per daug pavojinga.

3. Guandžou, Kinija. Trečią pagal dydį Kinijos miestą vienas keliautojas apibūdino kaip pilnutėlį žmonių, nešvarų, užterštą miestą. Jame daugybė įdomių, lankytinų vietų, pvz., Šešių banjanų šventykla. Miestą nuo Honkongo skiria tik dviejų valandų kelionė traukiniu. Guandžou tapo didžiausiu pramonės centru, jame pardavinėjama viskas, kas tik pagaminama šalyje. Tiesa, keliautojai giria vietos virtuvę.
Kasablanka, Marokas

2. Kasablanka, Marokas. Gyvenimas čia – ne kaip garsiajame filme. Laikas nešvariam miestui nepasitarnavo. Mieste gausų įkyrių prekiautojų, šaukiančių žmonių, nuolatinių transporto kamščių. Vieno keliautojo teigimu, Hasano II mečetė – stulbinamo grožio, tačiau už trijų kvartalų nuo jos galėjai pamatyti tik skurdą.

1. Karakasas, Venesuela. Karakasas buvo svetingas, kosmopolitiškas miestas, bet pastarąjį dešimtmetį jame sustiprėjo nusikalstamumas, suvešėjo skurdas, pabrėžė vienas skaitytojas. Anot jo, ryte čia nepabėgiosi, nepasivaikščiosi, net saldumynų aparatas buvo užrakintas, o raktas buvo maisto prekių parduotu