Atradus tą maršrutą po tam tikrų paieškų, pagalvojau, kad tokia sukramtyta informacija gali būti patogi ir kitiems - atsispausdinate, sėdate savaitgalį į mašiną, susivedat taškus į GPS ir važiuojate. Maršrutas nėra ilgas, o dvarų ypač Ukmergės rajone tikrai labai daug, kokia Dzūkija galėtų mirti iš pavydo.

Susidėliokite tinkamą atstumą dienai ir vienam iš laisvų savaitgalių bus tikrai įdomus ir gana greitas maršrutas. 10 dvarų gana mažoje teritorijoje - ne daug kur Lietuvoje taip rasi, o čia dar praktiškai visai šalia Vilniaus.

Šitą maršrutą bandėme jau porą kartų, ir nepažadu, kad šią ar kitą vasarą kurį laisvesnį savaitgalį vėl neišbandysim - dalis dvarų jau bus pasikeitę (deja, į abi puses, tiek į gerąją, tiek į blogąją).

Pats maršrutas praktiškai atrodo taip - Vilnius, tada pro Kernavę, bet galima ir autostrada, pora dvarų, grįžimas į autostradą, Ukmergė, dar keli dvarai skirtinguose Ukmergės rajonuo galuose, ir po to jau neįtrauktas grįžimas į Vilnių. Vienai dienai čia per daug, nebent nuo pat ryto iki vėlyvo vakaro - kas netinka, galit išsimesti, trumpės maršrutas ir tilpsite į vieną dieną.

Ir eilės tvarka trumpai apie kiekvieną ir dar kelis papildomus objektus:

- Lapšių dvaras (privatus, bet labai gražus, ant upės skardžio bent per tvorą paspoksoti privažiavus galima).

- Bartkuškio dvaras – didelis, neremontuojamas klasicizmo dvaras, dar kažkada buvo galima į vidų įlįsti, bet dabar visas užkaltas.

- Krikštėnų dvaras (naujai sutvarkytas, dabar nuomojamas pokyliams). Išlindus nuo Bartkuškio į autostradą važiuoti apie 20,5 km ir sukti į dešinę)

- Vaitkuškio dvaras (nebuvome, gali būti sunku surasti, sugriuvęs, tik bokštas likęs). Pirmas įvažiavimas į Ukmergę, iškart už Skominų yra Vaitkuškis)

- Ukmerge – kaip tik gera vieta pietums senamiestyje.

- Leonpolio dvaras (mažas ir jaukus, nerestauruotas, bet neblogai išsilaikęs – kada nors bus labai gera vieta, ypač dėl vaizdo, kuris turėtų atsiverti nuo laiptų žemyn, jei iškirs medžius). Ukmergėje važiuoti Jonavos link, už miesto apie 2-3 km bus posūkis į kairę).

- Deltuvos bažnycios griuvėsiai (reikia grįžti į Kėdainių plentą pro Ukmergę, tada keli km už Ukmergės bus Deltuva, jei nerasit bažnyčios, klauskite vietinių).

- Veprių dvaras – fainas pats miestelis, yra nedidelis baltas dvaras, tiek ir tepamenu.

- Siesikų pilis (jau toliau už Ukmergės į šiaurės vakarus, Siesikuose klauskit, kaip nuvažiuoti iki pilies, nes ten už miestelio prie ežero ji). Kažkoks žmogus ją išsinuomojo 99 metams ir dabar kiša milijonus į jos remontą – dar pernai tik pirmą aukštą baiginėjo. Labai graži vieto, ant ežero kranto.

- Smetonos dvaras – Užugiryje. Atrodo jis taip:
A. Smetonos dvaras
- Taujėnų dvaras (10 km nuo Ukmergės link Panevėžio senuoju plentu). Visiškai sutvarkytas, nuomoja pokyliams, tai gali ir neįleisti į teritoriją.
Taujėnų dvaras
- Šešuolėlių dvaras - čia jau klasika, vienas geriausiai sutvarkytų dvarų Lietuvoje, daug renginių jame vyksta, ir dėl to ne visada įsileidžia į teritoriją.

Jei trumpinti maršrutą vienai dienai (tam, kad grįžtumėte anksti vakare), galima bandyti ir tokį:
Vilnius – Lapšiai – Bartkuškis – Ukmergė – Leonpolis – Deltuva – Siesikai –
Šešuolėliai.

Dalintis
Nuomonės