Ant mados podiumo vis stengiamasi prikelti senąjį vyro „vyriškumą“ ir moters „moteriškumą“ arba tiesiog sukeisti vietomis. UNISEX mada – XX amžiaus išradimas, tarytum utopija, grasinusi moteris ir vyrus paversti kone vienalyčiais ar bent jau panašiais vienas į kitą. Šiandien jos kibirkščiavimas prislopo, įsiliejo į mados kultūrą.

Tačiau drabužio funkcija – ne viena nurodyti socialinius ar lytinius skirtumus. Pagrindine funkcija išlieka apsauginė funkcija. Gamtoje taip jau viskas sudėliota, kad svarbų vaidmenį atlieka įgimti ar įgyjami instinktai – maitintis, daugintis, saugotis. Vieni skleidžia kvapą, kiti – ispūdingus garsus, o dar kiti apie save informuoja šviesdami. Mokydamiesi vieni iš kitų, žmonės, norėdami dar labiau informuoti apie save, perėmė iš gamtos šį „švytėjimo metodą“,kuris vis dažniau tikslingai naudojamas aprangoje.

Kolekcijoje išryškėja dvi problemos: tai „vyriškumo“ ir „moteriškumo“ įvaizdžių konfliktas; kita – atšvaito naudojimas, kuri kaip priemonė suteikia kostiumui apsauginę funkciją, integravimą į neįprasto garderobo terpę. Apsauginės funkcijos nagrinėjimas pasirinktas neatsitiktinai. Nelaimės tamsoje – viena didžiausių visuomenės saugumo problemų. Todėl savo kolekcijoje A.Petrusevičiūtė ieško sprendimo būdų, kaip atšvaitą integruoti į kostiumą, taip siekiant sužadinti žmonių poreikį nešioti drabužius, saugančius ne tik nuo klimatiniu salygu, bet ir nuo nelaimių tamsoje.

Kolekcijoje „the *WO*Men“ atsispindi nusistovėjusių klasikos formų neigimas, pagrindžiamas subkultūroms būdingais elementais – ryškiom sintetinėm spalvom, metalo grandinių dekoru, žiogeliais. Kolekcija tampa avangardinė, kuomet deformuojami klasikiniai kirpimai ( į vieną kostiumą supinami tiek vyrišksi, tiek moteriški kirpimai, suteikiantys drabužiui universalumo). Įsivyrauja destrukcija, siūlėse integruojamas atšvaitas. Kadangi kolekcija paremta kontrasto principu, šalia chaotiškų elementų įsivyrauja kontrastinga ramybė – šiltos ir jaukios vilnos audiniai, ramios įvairių atspalvių juodos ir pilkos tonų spalvos.

Fotografas: Ramūnas Bulevičius
Modeliai: Neringa Bagdonienė
Vilius Venckevičius

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją