Kodėl pavasario–vasaros kolekciją „Trans | Form Cuts“ nusprendėte pristatyti būtent Kaune? Kuo sudomino šis miestas?

– Iš tikrųjų viskas prasidėjo tuo metu, kai Kaunas kovojo dėl 2022 m. Europos kultūros sostinės vardo. Besikalbant su drauge juoko forma gimė mintis, jog ta KEKS proga man būtinai reikia pristatyti savo kūrybą Kaune. Tada rimtai susimąsčiau: kodėl gi ne? Pati vis naujai pamatau Kauno žavesį ir netikėtai atrandu vis kitokių įdomybių jame, taigi labai norėtųsi dar labiau jį pažinti ir kartu supažindinti su savo kūryba.

Kaip rengėtės pristatymui – kokie darbai buvo svarbiausi, netikėčiausi, įdomiausi?

– Išties pasiruošimas vyko labai smagiai! Suknelės gimsta tiesiog bešokant. Svarbiausia buvo sudėlioti kolekcijos idėją ir paties pristatymo konceptą, viską sujungti į visumą. Aš esu atsakinga už tai, kad kolekcija gimtų, o mano draugė Gabrielė Kartanaitė rūpinasi, kad įvyktų pristatymas. Kadangi veiksmas vyksta intensyviai, visi darbai tampa įdomūs ir rezultatai matomi greitai.

Kokia pagrindinė pristatymo idėja?

– Šio pristatymo mintis – supažindinti su mano kūryba ir jos koncepcija. Todėl organizuoju jaukų vakarą, kurio metu bus galima artimiau susipažinti, pabendrauti, diskutuoti. Pasirinkau neįprastą formatą – šiuolaikinį šokį. Taip pat papasakosiu apie savo kūrybą, atskleisiu kolekcijų kūrimo užkulisius, kuriamų drabužių transformacijos galimybes ir atsakingo vartojimo aspektus.

– Drabužius pristatyti padės „Auros“ šokėjos. Papasakokite apie šią idėją. Ar pavyksta suderinti madą ir judesį, šokį?

– Šiai kolekcijai norėjosi kitokio formato pristatymo. Kažkaip iškart pagalvojau apie šokį. Neseniai teko kurti kostiumus šiuolaikinio šokio spektakliui, per šį procesą užsimezgė draugystė su „Aura“ ir aš pati iš naujo susižavėjau ta meno rūšimi. Taigi natūraliai išėjo, jog naujas sukneles pristatys šokėjos. Tai bus improvizacija tvarumo ir transformacijos tema. Palikau šokėjoms kūrybos procesą, todėl ir pačiai bus labai įdomu pamatyti jų interpretaciją. Džiaugiuosi, kad pristatymo metu susijungs kelios meno rūšys.

– Kas įkvėpė kolekciją? Kokias emocijas norite perteikti drabužius nešiosiančioms moterims?

– Kiekvieną sykį mano kolekcijas stipriai veikia asmeniniai potyriai ir mintys. Šįkart įkvėpimas mane pagavo galvojant apie asmenybės transformacijas, to ryšį su buvimu čia ir dabar. Bandžiau rasti atsakymą, kiek vidiniai ar išoriniai pokyčiai susiję ir yra nulemti sąmoningo mėgavimosi šia akimirka.

Ar keičiamės ir augame tik tada, kai esame nepatenkinti dabartine situacija, ar norime prisitaikyti patys, ar norime pakeisti išorines aplinkybes? Žvelgiant į drabužius – kas yra mūsų vidinė išraiška ar išorinis prisitaikymas? Todėl ir šįkart drabužiai transformuojami, bet žmogus nebūtinai turi tai daryti – jis pats renkasi, pats nusprendžia, ar apranga bus jo vidaus atspindys, ar išorinė kaukė.

Šia kolekcija norėčiau suteikti laisvės pojūtį – laisvę keistis, drąsą būti čia, mėgautis gyvenimu ir džiaugtis esama akimirka.

– Ką reiškia pavadinimas „Trans | Form Cuts“?

– Tai užkoduoti trys angliški žodžiai. „Transform“ – transformuoti, pakeisti – užuomina į drabužių transformacijos galimybes. „Trans form“ – per formą – nuoroda, kokiomis priemonėmis vyksta drabužio kaita. „Cuts“ – gabalėliai – užuomina į atsakingą madą: panaudojamos likusios medžiagų atraižos, iš jų siuvamos įvairios drabužių detalės arba elementai, įgalinantys aprangos transformacijas.

– Kokios spalvos, tekstūros dominuoja? Kodėl būtent jas pasirinkote?

– Šį kartą kolekcijai rinkausi ramesnes spalvas – violetinę, pilką, kreminę, garstyčių ir mėlyną. Spalvos susidėliojo natūraliai – galvodama apie kolekciją mačiau brandesnius tonus. O renkantis audinius spalvynas labai gražiai susiderino. Šiai vasarai man norėjosi lengvumo ir švelnumo, todėl audinio – skirtingų faktūrų viskozės – vienas paviršius aksominis, o kitas subtiliai žvilga.

– Tarptautinio ir prestižinio „A’Design Award and Competition“ konkurso mados ir dizaino kategorijoje jūsų kolekcija „BlueBlackPurpleShine“ gavo bronzos apdovanojimą. Ką jis reiškia jums?

– Emocijų buvo daug! Gavusi šį apdovanojimą išties lyg skraidžiau ant debesų. Bet dabar, jau praėjus šiek tiek laiko, žiūriu ramiau. Žinoma, džiaugiuosi įvertinimu tarptautiniu mastu, bet kartu ir priimu tai kaip iššūkį – išlaikyti ir kelti profesionalumą. Aišku, kartu su apdovanojimu gavau labai daug įkvėpimo, paskatinimo kurti toliau.

– Papasakokite apie konkurso eigą – ar tikėjotės laimėti?

Tai, kad atsidūriau konkurse, buvo visai netikėta, kaip ir laimėjimas. Tiesiog rudenį galiausiai sukėliau savo darbus į jaunųjų dizainerių tarptautinę platformą ir jau po kelių dienų pašto dėžutėje radau laišką. Jame – „A’Design Award“ konkurso agentės pagyrimai mano kolekcijai „BlueBlackPurpleShine“ ir kvietimas dalyvauti konkurse specialiomis sąlygomis. Tokių specialių kvietimų per metus išsiunčiama labai nedaug. Buvau maloniai nustebinta, nes, kaip ir dauguma kūrėjų, gan kritiškai vertinu savo darbus. Tuomet sukaupiau drąsą ir pasiryžau. Kadangi visas konkursas vyksta etapais ir rezultatai turėjo būti tik balandį, apskritai pamiršau jį. Įdomu, jog atsiuntė laišką su preliminariais rezultatais, buvo minima bronza, bet tuo metu nesureikšminau ir pagalvojau – tiesiog taškai. Pagaliau balandžio viduryje, vieną eilinį vakarą, gavau laišką – jame buvo pranešama, jog laimėjau. Tikrai vienas ypatingesnių gyvenimo vakarų.

– Pamažu jaukinatės ir vyrų madą (tiksliau, paltus).

– O, taip! Tai viena naujų mano kūrybos krypčių. Ilgai mąsčiau, kol galiausiai pasiryžau ir pradėjau! Kol kas tai individualūs užsakymai – prireikė laiko, patirties ir supratimo, ko vyrams reikia. Dabar jau turiu konkrečių minčių artimiausiu metu sukurti vyrams skirtą kolekciją. Ši sritis man labai patinka ir noriu gilintis toliau. Man regis, tai kryptis, kurioje toks mėgstamas funkcionalumas vaidina svarbiausią vaidmenį. Ir dar labai džiaugiuosi, jog vyrai tikrai nebijo eksperimentų.

– Kurdama daug dėmesio skiriate tvarumui, sveikam požiūriui į madą. Kaip tai pasireiškia? Kodėl tai svarbu?

– Taip susiklostė natūraliai. Man visada atrodė svarbus mūsų planetos likimas. Noriu, kad mano kūryba prisidėtų prie išsaugojimo, o ne prie dar didesnių problemų. Taip vis labiau į kūrybą įtraukiu transformaciją, t. y. tas pats drabužis gali būti nešiojamas keliais būdais. Ši galimybė labai prisideda prie atsakingo vartojimo. Taip pat stengiuosi kuo mažiau išmesti: audinių atraižas, kurias dar įmanoma naudoti, įtraukiu kurdama kitus dalykus (pvz., aksesuarus, arba naudoju kaip spalvinę detalę). Siekiu, kad drabužis būtų unikalaus dizaino ir vertingas ilgą laiką, o ne vieną sezoną, kol keisis tendencijos.

– Kurdama renkatės ir pastelines, žemės spalvas, ir labai ryškius tonus. Koks jūsų santykis su spalvomis? Kas jas padiktuoja?

– Man būna skirtingi spalvų etapai. Vienu metu norisi tik juodos, kitu – net ir neoninių spalvų. Įsimyliu labai skirtingas spalvas, pagal nuotaiką ir būseną. Bet nė vienai nepasakyčiau „ne“. Man patinka eksperimentuoti ir atrasti netikėtus derinius, patinka žaisti spalvų dėliones, sublokuoti jas. Tai jau tapo mano kūrybos skiriamuoju bruožu. Taip pasireiškia mano meilė tapybai ir kūrybinė stiprybė.

– Esate sakiusi, kad niekada neatsisakytumėte guminukų, marcipanų bei keptų bulvyčių. Kas dar jūs gyvenime yra įkvėpimo, džiaugsmo šaltiniai?

– Dalykai keičiasi ir dabar gal sakyčiau kitaip. Šiuo gyvenimo momentu įkvepia sutikti žmonės, kelionės, miestai ir architektūra, parodos, filmai, muzika. Negalėčiau kurti be pasivaikščiojimų gamtoje ir pabuvimo vienumoje.

– Dažnai esate pristatoma kaip inovatyvi dizainerė. Kas jums yra inovatyvumas, ar jo siekiate sąmoningai?

– Man inovatyvumas – tai drąsa ieškoti naujovių. Manau, toks dalykas vyksta natūraliai, kūryba nelabai egzistuotų be naujų taškų, kampų atradimo. Nauji sprendimai man gimsta eksperimentuojant ir nesilaikant taisyklių, žvelgiant į dalykus naujoko akimis.

– Kokius drabužius, siluetus pati renkatės dažniausiai?

– Savo aprangoje mėgstu eksperimentuoti ir derinti įvairius dalykus. Patinka asimetrija, skirtingi ilgiai, sluoksniai, įvairios faktūros (mezginiai, oda, vilna ir pan.) Labai mėgstu paremeikint – perdaryti drabužius ir taip sukurti originalų, vienetinį apdarą. Dažnai sau kuriu drabužius, o panešiojusi nusprendžiu, kad toks modelis galėtų gyvuoti toliau. Stengiuosi pirma pati išbandyti ir patirti, ką sugalvojau.