Į senoviniame rūsyje Vilniaus senamiestyje įsikūrusią vienintelę Lietuvoje peteliškių parduotuvę "Dom bow ties" dažnas užsuka tarsi į galeriją, ne tik papildyti savo garderobo, bet ir praplėsti akiračio.

Peteliškių ten - gyva galybė: nuo klasikinių medvilninių bei šilkinių iki retam regėtų kailinių, odinių, medinių, megztų.

Ant vienos iš parduotuvės sienų - istorinių asmenybių, taip pat įamžintų su peteliškėmis, portretai - nuo istoriko Simono Daukanto iki pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos.

Kai kurių peteliškės - tokio dydžio ir formos, kad šiandien ją užsirišęs vyras greičiausiai būtų palaikytas išsišokėliu stileiva.

Parduotuvėje besidarbuojantis Dominykas užsukusius pasitinka, kaip ir dera, ryšėdamas mėlyną lininę peteliškę.

"Ji labai praktiška - dvipusė, dviejų skirtingų spalvų, tad net keturias dienas iš eilės galiu tą pačią peteliškę susirišti vis kitaip ir ji bus neatpažįstama", - patikino jaunas vyras ir tuoj pat pavyzdžiais patvirtino savo žodžius.

Į parduotuvę užsukę vilniečiai į tokias pačių surišamas peteliškes dar žvelgia nedrąsiai - renkasi jau surištas ir vienu rankos judesiu užsegamas peteliškes.

Tačiau padrąsinti čia pat pabandyti ir pasipraktikuoti, įgauna pasitikėjimo.

"Gebėti susirišti peteliškę - gero tono ženklas, tačiau dėvėti jau surištą varlytę tikrai nėra jokia gėda.

Toli gražu! Turime ir tokių peteliškių, kurių tiesiog neįmanoma susirišti, o jos labai originalios ir stilingos, pavyzdžiui, medinės.

Jas dėvėti ne mažiau patogu nei tekstilines.

Natūralios medžio spalvos ypač patinka užsieniečiams - jas perka kaip suvenyrus iš mūsų šalies.

O lietuviai perka juodas, mėlynas ir rudas. Žiūri praktiškai - medinės nesiglamžo, ištepus lengva nuvalyti, o iš toliau nė nepasakytum, medinė ar medvilninė", - pasakojo D.Žėkas.

Peteliškėms neabejingas ir įvairiomis progomis jas dėvintis vyras ragina ir kitus šiuo aksesuaru paįvairinti savo aprangą - ne tik per vestuves ar jubiliejus.

"Kiekvienas užsukęs stebisi, kokių šaunių peteliškių kuria lietuviai.

Visos jos - rankų darbo, kruopščiai pasiūtos iš šilko, medvilnės, lino, vilnos.

Vilniečių duetas "Soulaccess" jas mezga, kauniečiai "Ai Dandy" siuva odos bei kailio.

Ir ne tik vyrams - taip pat vaikams bei moterims. Pastarąsias, beja, jau įvertino ir žinomos Lietuvoje damos -dainininkė Kristina Ivanova, renginių planuotoja Kristina Kaikarienė ir kitos.

Pasipuošusios pačios moterys nepamiršta peteliškėmis pradžiuginti ir savo antrųjų pusių", - sakė D.Žėkas.