Su modelių agentūromis „Next“, „Elite“, „Storm“, „Viva“, „Milk“, „Body“ ir „Wilhelmina“ bendradarbiaujantis lietuvis, kiekvieną dieną blyksi kamera, padėdamas merginoms tapti modeliais – kuria fotosesijas, iš kurių nuotraukų turi atsiskleisti gražiausi modelio bruožai ir figūros ypatumai.

Kaip sukurti sėkmingą modelio portfolio, kad patrauktum užsakovų dėmesį?

– Svarbiausia – žvilgsnis! Žmogus, žiūrintis į nuotrauką, pirmiausia turi atkreipti dėmesį į modelio akis. Tik tada nuotrauka yra sėkminga.

Palikote savo fotostudiją Klaipėdoje ir persikėlėte į Londoną. Su kokiais sunkumais susidūrėte, iškeitęs darbą Lietuvoje į darbą Anglijoje?

– Sunkiausia buvo apsispręsti, žengti tą pirmą žingsnį. Lietuvoje mane jau gerai žinojo, o Anglijoje reikėjo viską pradėti nuo nulio.

Nuo ko pradėjote, atvykęs į Londoną?

– Kadangi mane domino tik mados industrija, aš turėjau du kelius: dirbti asistentu studijoje arba pradėti bendradarbiauti su modelių agentūromis ir daryti modelio testus. Pasirinkau antrą variantą, nes turėjau daug patirties šioje sferoje.

Koks, dirbant su modelių agentūromis, darbo ypatumas?

– Kiekviena modelių agentūra yra labai savotiška. Taip pat reikia suprasti, kad Londone yra milžiniška konkurencija ir labai daug fotografų svajoja dirbti su agentūromis.

Su kokiomis modelių agentūromis bendradarbiavote?

– Mano portfolio yra nuotraukos su modeliais iš tokių agentūrų, kaip„Next“, „Elite“, „Storm“, „Viva“, „Milk“, „Body“ ir „Wilhelmina“.

Ar tiesa, kad reklamos agentūros pageidauja tik jaunų modelių?

– Visose agentūrose yra keli tipai modelių. Pirmas tipas: modeliai jau turintys patirties, jų amžius 20-30 metų. Antras tipas: nauji veidai – tai talentingi modeliai nuo 15-20 metų. Taip pat yra komerciniai modeliai, labai suprantamo grožio, labiau tinkantys reklamai. Kai kurios modelių agentūros turi plius dydžio modelius. Amžius nėra kliūtis būti geru modeliu. Viskas priklauso nuo išvaizdos, patirties, gebėjimų.

Kokios didžiausios pradedančiųjų modelių pozavimo klaidos?

– Jeigu modelis visai neturi patirties, jai labai sunku suprasti, ko iš jos reikalaujama. Jaunutėms mergaitėms labai sunku atsipalaiduoti kartais. Ne visos į fotosesiją ateina pasiruošusios. Daug standartinio pozavimo, tinkamo tik socialiniams tinklams. Modelio testas yra labai svarbi detalė modelio karjeroje, ypač pradedančio modelio. Man pačiam reikia įdėti labai daug darbo prieš fotosesiją ir jos metu, kad padėčiau modeliui gauti tinkamą rezultatą.

Kas svarbiausia modelio testų nuotraukose? Nuo ko priklauso nuotraukų sėkmė?

– Modelis turi parodyti savo grožį ir individualumą iš vidaus, o ne bandyti parodyti tik savo išvaizdą. Bet svarbiausia – žvilgsnis! Žmogus, žiūrintis į nuotrauką, pirmiausia turi atkreipti dėmesį į modelio akis. Tik tada nuotrauka yra sėkminga. Mano manymu 80% nuotraukos sėkmės priklauso nuo modelio.

Kokiais būdais, gudrybėmis priverčiate nepatyrusį modelį atsipalaiduoti ir išgauti norimą nuotaiką priešais objektyvą?

– Visada, dar prieš fotosesiją, bendrauju su modeliu, kad užsimegztų ryšys, priprastum vienas prie kito. Bendrauju labai lengvai ir draugiškai: parodau nuotraukų pavyzdžius, pasidalinu tarptautinių modelių agentūrų nuorodomis. Fotosesijos metu visada reikia pagirti modelį, parodyti vieną, kitą nuotrauką, bet taip pat nepamiršti nurodyti klaidas ir kontroliuoti, kad jos nebūtų kartojamos. Humoras taip pat padeda atpalaiduoti modelį.

Jūsų akimis, kokie modeliai yra paklausiausi? Ko dažniausiai pageidauja užsakovai?

– Kiekvienas klientas žino, kokį rezultatą jis nori gauti, ir jis renkasi tokį modelį, kuris gali realizuoti jo sumanymą. Tarkim, jeigu fotografuoji juvelyriką, tai modelis turi turėti gražias rankas ir mokėti grakščiai pozuoti.

Kaip jūs suprantate grožį?

– Nepakankama turėti tik gražius vaido bruožus. Turi būti vidinė energija, individualumas, gyvas žvilgsnis.

Kaip suprasti, esi fotogeniškas žmogus, ar ne?

– Fotogeniškas žmogus net be patirties, pasiruošimo, bet kokiu stiliumi atrodo nuotraukose labai gerai. O nefotogeniškam žmogui viskas gaunasi daug sunkiau, su tokiu žmogumi reikia daugiau dirbti.

Ar žadate pasilikti Londone?

– Mano planai pasilikti Londone, dirbti su geriausiomis modelio agentūromis, su geriausiais mados industrijos specialistais, atstovais, susikurti stiprią komandą.

Kiek įmanoma uždirbti, fotografuojant modelių testus?

– Pačioje pradžioje tenka dirbti nemokamai. Agentūros siūlo tau padaryti keletą nemokamų testų ir jeigu tavo stilius tinka ir patinka, tariamasi dėl apmokamų testų. Bet tokių ryšių atsiradimas užtrunka.

Ką patartumėte fotografams, kurie taip pat siekia karjeros Londone?

– Būti pasirengusiems, kad tai užtrunka labai ilgai. Visą laiką mokytis, tobulėti, susipažinti su naujais žmonėmis ir sėkmė taip pat yra labai svarbu.