Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

„Obuolio“ formos moters figūra viršutinėje kūno dalyje atrodo stambi. Klubai panašios apimties kaip krūtinė, liemuo dažnai neišraiškingas, diafragma ir pilvas gali būti išsikišę. Paprastai platoki ir nuolaidūs pečiai. Tuo tarpu kojų blauzdos dažnai plonos. Siluetas iš tolo primena apvalų saldainį ant pagaliuko.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Svoris pirmiausia kaupiasi ant liemens, pilvo, paskui apgula šlaunis ir viršutinę kūno dalį. Deja, tai pats problematiškiausias figūros tipas.
Tai - putlios, minkštos, stambokos moters figūra.

Apkūni moteris yra aptakių, švelnių linijų, tad koreguojant figūrą drabužiais, siūloma rinktis švarias, daugiau kampuotas, aštresnes linijas. Lieknumo įspūdį galima kurti naudojant V formos iškirptes ir apykakles, nedidelius stačiakampius petukus (pataisančius pečių liniją), figūrą ištempiančius bei vizualiai liemens sritį išryškinančius elementus.

Dėmesį nuo pilnų kūno dalių gali nukreipti paprasto kirpimo, laisvai krintantys drabužiai, vertikalios dizaino linijos kurios ištempia, prailgina siluetą. Pagrindinė vizualios korekcijos užduotis - išlyginti nuolaidžią pečių liniją ir sukurti vizualiai siauresnę vertikalią liniją.

„Obuolio“ tipo figūrai tinka:

Pati gražiausia šios figūros kūno dalis - krūtinė ir dekoltė. Jas tiesiog būtina demonstruoti, ir čia vizualiai sutelkti dėmesį. Siūlomi krūtinės sritį paryškinantys elementai:

- palaidinės ir švarkeliai su giliomis iškirptėmis,

- V formos arba perpus padalinto šešiakampio formos iškirptė,
ilgi stambesni aksesuarai (karoliai, stambesnės grandinėlės, ilgesni dekoratyvūs šalikėliai).

Pečių liniją koreguojantys elementai: nedideli stačiakampiai petukai apvalią pečių liniją pakelia bei vizualiai padaro tiesesnę, griežtesnę. Tuo pačiu vizualiai pailginama figūra.

Kelnes rinkitės: ilgesnes, platesnes, laisvokas, nuo klubų tiesiai ir laisvai ant batų krintančias (taip vizualiai suvienodinamos plačios šlaunys ir siauros blauzdos, ištempiamas siluetas). Kelnės nuo kelių gali būti su nedideliu išplatėjimu, kliošu apačioje. Rinkitės gerai krentančius audinius, venkite kietų, grubių medžiagų.

Šiam figūros tipui tinka tiesaus kirpimo sijonai iki kelių, platėjantys į apačią sijonai arba ilgi sijonai su trikampiais įsiuvais.

„Obuolio“ figūrai būtina vizualiai pabrėžti liemens sritį: įliemenuoti paltai, apsiaustai, marškiniai, trumpi švarkai ties liemeniu galėtų būti lengvai suveržti diržu (tokiu būdu iš apskritimo yra sumodeliuojamas smėlio laikrodžio siluetas).

Šiai figūrai tinka trumpesni įliemenuoti švarkai, su klasikine apykakle iš vienspalvių, lengvai krintančių medžiagų. Siūlomas V formos aukštas švarko ar palto užsegimas. Pailginto juosmens linijos drabužiai arba liemenė ant marškinių taip pat vizualiai suformuoja taliją.

Švarkai, palaidinės ir suknelės nuo pečių turėtų kristi paprasta, tiesia linija - reikėtų vengti raukinių, klosčių, įmantrių detalių, sudėtingo drabužio kirpimo ir konstrukcijų.

Jei dėvimas megztukas aukštu kaklu ar glaustinukė, siūloma tada derinti kontrastingos spalvos švarką kuo atviresne priekine dalimi.

Audinys stambiais raštais dažnai pabrėžia nedidelį ūgį, todėl neaukštoms apvalioms moterims tinka smulkaus ir vidutinio rašto, abstrakčių piešinių ir geometrinio marginimo audiniai. Audinys gali turėti išaustas ar kitaip susidarančias vertikalias linijas - tai suteiks figūrai ilginimo optinę iliuziją.

Šio figūros tipo pečių juosta, kaklo nugarinė dalis bei rankų viršutinė dalis dažnai yra putlios ar stambokos. Tinkamiausias vasarinių drabužių rankovių ilgis - siauros iki alkūnės ar trijų ketvirčių rankovės, jei nenorite neapnuoginti pečių. Renkantis berankovę dieninę ar vakarinę suknelę, siūloma rinktis pusės šešiakampio formos gilią iškirptę, su ne siauresnėmis nei 5 cm pločio petnešėlėmis, stipriai nutolusiomis nuo kaklo ir einančiomis beveik per pečių kraštą.

Stambesnio sudėjimo moterims labai svarbu tinkamai parinkti apatiniai drabužiai, ypač liemenėlė. Vizualiai figūros korekcijai, ypatingai vakariniams aprangos variantams, labai padeda korsetas - jis vizualiai suspaudžia liemens dalį ir pakelia krūtinę. Tiesa, kasdieniniam dėvėjimui korsetas yra nepatogus.

Kadangi „obuolio“ siluetas labai apvalus, šukuosena turėtų būti aiškių linijų, švaraus kontūro. Labai ilgi palaidi plaukai, ovali ar trapecinė šukuosena vizualiai žemina žmogų, tuo pačiu suteikia sunkumo efektą. Kirpimas bei plaukų spalva turi derėti prie veido bruožų, odos tipo ir taip pat juos vizualiai papildyti ar koreguoti.

Ko reikėtų vengti

Tiesaus arba trapecinio drabužių silueto bei palaidų plačių marškinių (atrodysite kaip palapinė).

Akcentų ant krūtinės: kišenių, didelių nukarusių apykaklių - jos dar labiau išdidina ir taip esančią apvalią figūrą.

Apvalių apykaklių, apvalių kišenėlių ar kitų apvalių dekoratyvių elementų, raukinukų.

Labai aptemptų ir nereikalingus riebaliukus liemens srityje išryškinančių palaidinių bei golfų.

Po krūtine kirptų suknelių, švarkų ir palaidinių.

Palaidinių plačiomis, stipriai rauktomis ar pūstas galvutes turinčiomis rankovėmis (pečiai atrodys dar apvalesni, o figūra dar didesnė nei yra iš tikrųjų). Taip pat labai plačių pečių, per daug krentančių, didelių, beformių drabužių.

Vasarinių suknelių ir palaidinių labai siaurų petnešėlių (jos atrodys neproporcingai pagal pečių plotį, krūtinės bei kūno dydį)

Trapecijos formos berankovių glaustinukių, apnuoginančių apvalius pečius (vadinamųjų „amerikietišku petimi“).

Kelnių ir sijonų paaukštintu liemeniu (jie vizualiai trumpina viršutinę liemens dalį ir dar labiau padidina krūtinę).

Labai aptemptų kelnių (stipriai išryškėja disproporcija tarp stambios viršutinės ir apatinės kūno dalių; bei didelis skirtumas tarp stambesnių šlaunų ir pakankamai plonų blauzdų).

Ilgaaulių blauzdas aptempiančių batų.

Aksomo, velveto audinių - jie vizualiai dar labiau minkština, didina ir platina figūrą.

Ryškių, erzinančių didelių piešinių ir marginimų, nes dėl jų atrodysite dar stambesnė nei esate.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)