Atidarydama parodą, Vilniaus Dailės Akademijos kostiumo dizaino katedros vedėja ir įkūrėja Lijana Karpavičienė pasidžiaugė, kad per katedros gyvavimo dešimtmetį į pasaulį išleista nemažai gabių drabužių modeliuotojų, jau suradusių savo vietą po saule.

Parodos idėjos autoriai – jaunieji modeliuotojai Kristina Norvilaitė ir Tomas Karpavičius. Jie sugalvojo ir intriguojantį parodos pavadinimą – DIZIŠ, turintį visą puokštę paaiškinimų. Pirmiausia DIZIŠ – tai žodžio cool sinonimas. Jis turėtų reikšti “dizainerį su sveikos pretenzijos prieskoniu”. Kadangi dizzy anglų kalboje reiškia “apsvaigęs”, diziš – tai apsvaigę nuo darbų ir šlovės dizaineriai. Tačiau su sveikos pretenzijos prieskoniu.

Pabendrauti su parodos lankytojais atvyko tik du dizaineriai – Sandra Straukaitė ir Seržas Gandžumianas. Jie sutiko atsakyti į DELFI pateiktus klausimus.

Sandra Straukaitė sakėsi nemėgstanti žiūrėti atgal – tik į priekį. Ir visai nesijaučianti jokia žvaigžde.

DELFI: Koks pirmasis įspūdis, pamačius savo piešinius po 10 metų?

Sandra: Pirmiausia pagalvojau: "Jėzau, negi čia mano? Ar aš galėjau tai daryti?"

DELFI: Koks yra skiriamasis Sandros braižas?

Sandra: Tai nesentimentalumas, nesnobiškumas, ironija, nemiesčioniškumas…

DELFI: Ar dar kuriate drabužius teatrui?

Sandra: Taip, kuriu. Bet daugiausia ne Lietuvoje, o Maskvoje.

DELFI: Seržai, ar atpažįstate savo darbus?

Seržas: Taip, žinoma.

DELFI: Ar sunkus buvo tas kūrybos 10-metis?

Seržas: Negalėčiau pasakyti, kad labai sunkus. Tiesiog reikia pasiduoti nešamam tėkmės. Kai matai, kad negali nugalėti kliūties – tiesiog plaukti.

DELFI: Kas yra Jūsų kūrybos stimulas? Ar tai tas nepasitenkinimas, kai matydamas savo darbą, supranti, kad galėjai kažką padaryti geriau?

Seržas: Menininko darbas – tai ambicinga kelionė. Niekada negali žinoti, ar tau pavyks geriau, ar blogiau. Tiesiog reikia žinoti STOP mygtuką. Žinoti, kada turi sustoti. Juk, kaip sakoma, Dievas duoda, Dievas ir atima…

DELFI: Ar prisimenate, apie ką svajojote prieš tuos 10 metų? Ar tos svajonės išsipildė?

SERŽAS: Nežinau… Ką gerai prisimenu, tai kad tos svajonės labai dažnai keisdavosi. O šiaip tai – kai kurios svajonės ir norai išsipildė – kad būtų pastovūs sezoniniai modeliuotojų pasirodymai, kad kiekvienas turėtų galimybę parodyti tai, ką daro…

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją