Per visą istoriją tiek vyriškos, tiek moteriškos kelnės ne kartą virto „elegantiškais šortais“. O gal atvirkščiai? Mados istorikai iki šiol nesutaria, kas buvo pirmiau: kiaušinis ar višta, t.y. trumpos kelnės ar ilgos kelnės?

Šortų pavadinimas yra kilęs iš angliško žodžio „short“, reiškiantį „trumpas, -a“. Kitap tariant, bet kokias trumpas kelnes jau galima vadinti šortais. Tačiau skirtingo trumpumo kelnės turi savus pavadinimus ir bruožus.

Bridžiai ir bermudai

Pačios seniausios kelnės iki kelių, pasiūtos iš gyvūnų odos, pavaizduotos dar Akmens amžiaus piešiniuose ant olų sienų. Keltų ir germanų tautos VI a. prieš mūsų erą taip pat nešiojo trumpas kelnes – medžiagos ar odos gabalus, dengiančius šlaunis.

Po kelių šimtmečių Prancūzijoje trumpi šosai (chausses) tapo šortų prototipu. Jie leidosi iki blauzdos vidurio ir buvo gausiai išpuošti kaspinais. Tokias kelnes mūvėjo ir Aleksandro Diuma muškietininkai.

Kito tipo trumpos, žemiau kelių užsegamos kelnės – kiulotai (culotte) – į madą atėjo XI amžiuje prie Henriko III. Šios trumpos kelnės buvo taip paplitusios, kad žymaus karveždžio Wellingtono (to paties, kuris nugalėjo Napoleoną) neįleido į klubą, kai jis mėgino patekti ten mūvėdamas tuo metu nemadingomis, ilgomis kelnėmis.

Dar viena trumpų kelnių atmaina – bridžiai – yra kilę iš Anglijos. Vakarų Europoje jie atsirado XIII a. Tuomet jie buvo nešiojami su kojinėmis ir batais. XVII a. pabaigoje šių kelnių mada pasiekė Rusiją, kur jie buvo vadinami pantalonais.

Bridžiai

Vėliau atsirado ir moteriški pantalonai. Jie šiek tiek skyrėsi savo sukirpimu ir buvo laikomi apatiniu drabužiu: ilgi sijonai neužleido jiems savo pozicijų. Pirmieji bandymai pakeisti tradicijas pasirodė Prancūzijoje XIX amžiaus pradžioje, kuomet Bulonės miškuose vaikščiojusius žmones šokiravo žirgais jojusios moterys, mūvėjusios vyriškas jodinėjimo kelnes.

Kapriai – dar viena, pačių ilgiausių šortų atmaina. Tai XIX a. matadorų kostiumų dalis. Maždaug tuo pačiu metu Didžiosios Britanijos kolonistinėms pajėgoms ir Karališkajam jūrų laivynui buvo sugalvota pasiūti šortus – bermudus, skirtus nešioti karšto klimato šalyse.

Anglai, tarnavę Bermudos salose, nukirpo griežto stiliaus kelnes iki kelių. 1950-aisiais metais šis modelis buvo reklamuojamas madų žurnaluose. Bermudus buvo patariama nešioti su bateliais, ilgomis kojinėmis, striukėmis ir net kaklaraiščiais.

Nuo suaugusiųjų bermudus nusižiūrėjo skautai, o nuo skautų – ir Sovietų sąjungos pionieriai. Pionierių vadai tai pat mūvėdavo šortais, tačiau vyresnioji Sovietų sąjungos karta iki pat 9-ojo dešimtmečio vidurio nenoriai pripažino suaugusiųjų įprotį apnuoginti kojas. O Wellingtono neįleido į klubą su ilgomis kelnėmis!

Gianfranco Ferre

Mokslas, paplūdimys, glamūras...

Šiuolaikinių šortų pradininkais galima laikyti Kembridžo studentus, užsiėmusius vandens sportu. Netrukus šortai Europoje paplito kaip sportinė, o vėliau - ir kasdienė apranga. Praėjusio amžiaus 5-ojo dešimtmečio pabaigoje Jungtinėse Valstijose įvyksta tikra revoliucija – pasirodo trumpi šortukai, atidengiantys beveik visas šlaunis.

Iš pradžių šortais, atsidūrusiais „ties padorumo riba“, rengėsi tik modeliai, pozavę vyriškiems žurnalams. Vėliau juos pradėjo mūvėti „nakties plaštakės“ ir aktorės. Trumpi šortai savo apogėjų pasiekė sekso revoliucijos laikais, o dabar juos nešioja net dažniau, negu klasikinius šortus.

Pirmasis šortus į paplūdimio madą įvedė Calvinas Kleinas, savo kolekcijose išplėtojęs bermudų idėją. Paplūdimiui skirti šortai būna ryškesnių spalvų, o jei jie turi kišenę, tai tik viduje.

Idealiausias vasarinis šio sezono variantas – šviesūs šortai iš medvilnės, lino arba džinsinės medžiagos. Beje, vėl madingas paaukštintas liemuo – mūvint tokiais šortais, kojos atrodo ilgesnės.

Iš kasdienių rūbų šortai perėjo ir į vakarinės aprangos lygmenį. Priderinus švarką ar palaidinę, su šortais galima pasirodyti ir ant raudonojo kilimo: taip buvo apsirengusi Kate Moss, Misha Barton ir kitos žvaigždės.

Dolce & Gabbana

Gwyneth Paltrow per Davido Lettermano šou mūvėjo šortus prie lengvos palaidinės, o Jessica Simpson vieną muzikinį projektą pristatė prie šortų avėdama aukštakulnius.

Gwyneth Paltrow

Pamela Anderson mėgsta sportinį stilių ir pirmenybę teikia lengviems, lininiams šortams. Boho stiliaus mėgėja Nicole Ritchie trumpus džinsinius šortukus nešioja su etninio stiliaus tunikomis ir basutėmis, o Jessica Alba prie džinsinių šortų avi baikeriškus batus.

Pamela Anderson
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)