Kūrėjos tikslas – išlaisvinti šiuolaikinę moterį ir skatinti ją nebijoti spalvų. Siekdama šio tikslo dizainerė kuria vasariškas, gamtos įkvėptas delninukes kiekvienai moteriai.

Kaip vyksta rankinių kūrimo procesai?

‒ Įkvėpimo semiuosi iš gamtos. Esu meno žmogus, man patinka gėlės: stebiu kiekvieną pavasarinį žiedą, lapus, pumpurus. Tada dažniausiai darau eskizus, stengiuosi įamžinti gėlių laikinumą, grožį. Kartais piešiu naujus piešinius, kartais panaudoju ką nors iš senų studijų laikų piešinių. Jie perkeliami ant medžiagos, karpomi ir pincetu perkeliami ant rankinių. Taip gimsta mano darbai.

Gėlės man patinka nuo mažens, o menas man nėra svetimas. Esu baigusi Dailės gimnaziją, Dailės akademiją. Mamai visada dovanodavau būtent gėles: kartais gyvas, kartais grafines, pieštas akvarele.

Rankines kuriu ne tik gėlėtas, kuriu ir paprastas, be jokio dekoro. Vis dažniau pagalvoju apie vasarinį rankinių variantą, ant kurio būtų pavaizduoti vabalai. Jie – taip pat gamtos dalis, o aš ją dievinu. Ant rankinių laipiojantys vabalai atrodytų puikiai.

Ant rankinių galima vaizduoti ir lapus, rudeniop jų spalva kistų, jie susisuktų. Idėjų turiu daug, bet nuo gamtos niekada toli nenutolstu.

Kurti rankinę galiu valandų valandas. Tai nėra padaroma greitai – klijuoti ir leisti išdžiūti užtrunka maždaug tris paras.

Kurdama labiausiai pasikliauju šeimos narių – mamos, tėčio, vyro, sūnaus – patarimais ir nuomonėmis. Man aktuali 18-mečio sūnaus nuomonė – jis bendrauja su jaunimu, mato madas ir visada man pataria.

Ar įmanoma delninukę ar rankinę kuo nors pakeisti?

‒ Tai – nepakeičiamas aksesuaras. Į maišelį daiktų juk nesusidėsi (juokiasi). Dabar nešioti kasdien madingos kuprinės, bet jos – tik mados klyksmas. Rankinės ir delninukėsmados neišeis niekada.

Pati mėgstu gėlėtas rankines. Mano mėgstamiausia – paprastos formos delninukė, dekoruota gėlėmis. Visada su savimi turiu mobilųjį telefoną, pudrą, lūpų blizgį, vienkartines servetėles.
Jovitos Martin rankinės

Kodėl rankines gaminate rankomis?

‒ Norėjosi atrasti ką nors paprasta, bet labai stilinga, kad tai būtų vienetinis gaminys, kad jis nebūtų masinės gamybos. Norėjau atrasti tai, kas remtųsi origamio principais, kad daiktas nebūtų siuvamas, bet lankstomas arba klijuojamas. Pabandžiau vieną kartą, žinoma, nepasisekė, sugadinau.

Pabandžiau antrą. Pasiteiravau vienų specialistų, vėliau – kitų. Pradėjau mokytis, sėkmė atėjo iš klaidų. Klysdama atradau paprastas, bet romantiškas rankines. Apjungus gėlės, paprastumą ir rankų darbą išėjo man priimtinas variantas.

Kiekvieną savo rankinę išmyluoju, į jas įdedu labai daug meilės. Smagu, kai kur nors dalyvaujant žmonės tai pastebi. Džiaugiuosi, kad klientui įsigijus rankinę ar delninukę, jis būna patenkintas, o aš sulaukiu komplimentų. Kartais prašo, kad pamėginčiau padaryti tokią pačią kaip turi klientės draugė, bet tai – neįmanoma. Piešinys visada skirsis. Aš vėl sėsiu prie popieriaus lapo ir iš naujo piešiu. Tai leidžia sukurti vienetinį, išskirtinį gaminį. Rankų darbo gaminiai yra nuostabūs, jie turi neapsakomą aurą, klientai tai jaučia. Kiekviena rankinė – tarsi mano kūdikis.
Jovitos Martin rankinės

Kuo jus sužavėjo kutai?

‒ Kutai visada buvo madingi. Vienais metais jų daugiau, kitais – mažiau. Visada juos derinu su rankinės modeliu. Dabar vyrauja bohemiškas stilius, tinkamas vasarai, kuriame dominuoja kutai.

Ar sekate pasaulines rankinių mados tendencijas?

‒ Madų neseku. Žinoma, domiuosi, kokios spalvos yra madingos, kokios tendencijos vyrauja, bet tik tiek. Lietuvių dizaineriais beveik nesidomiu. Tiesiog darau tai, kas man pačiai labai patinka, kuriu tai, ką pati norėčiau turėti.

Rankinių spalvas diktuoja metų laikas ir nuotaika. Kartai nuvažiavusi rinktis odos pagauta impulso išsirenku spalvas, kurios nėra priimtinos lietuvėms. Jas renkuosi „nelietuviškas“ – labiau itališkas ir ispaniškas. Noriu įnešti temperamento. Labai norėčiau išauklėti ir išlavinti lietuvę moterį, kad ji nebijotų spalvų, jas pamėgtų.

Mes, lietuviai, dažnai linkstame prie juodos, rudos, pilkos ir smėlio spalvų. Vis prisibijome, stabdome save. Moterims sakau, kad jos nebijotų. Rankinė yra puikus akcentas, taip pat kaip auskarai ar apyranke. Praėjo tie laikai, kai viską reikėjo derinti prie batelių ar kitos aprangos detalės.

Galima puikiausiai apsirengti džinsais, laisva palaidine ir pasiimti ryškią rankinę. Ji papildys jūsų garderobą, atrodysite unikaliai. Dabar populiari nude spalva (liet. kūno, pudros) – tokios spalvos rankines dažnai renkasi nuotakos. Ji net vadinama antrąją juoda spalva.

O kokios rankinės nori lietuvės moterys?

‒ Norai būna įvairūs. Labai skiriasi kauniečių ir vilniečių moterų norai. Šios mėgsta didesnes, bet paprastesnes rankines. Kaunietės mėgsta mažesnes, dekoruotas. Vilnietės yra kosmopolitės, jos linksta vyraujančio minimalizmo link, mėgsta minimalią madą. Rankines renkasi tokias, kad tilptų A4 formato segtuvai, planšetė ar nešiojamas kompiuteris. Kaunietės mėgsta puoštis, mėgsta rankines ar delninukes derinti su šventine apranga.

Rankines siūlysiu ne tik lietuvėms. Dabar deramės su lietuve, kuriai labai patiko mano rankinės, gyvenančia Čikagoje. Ji ten turi butiką. Bandysime įeiti į Čikagos rinką. Lietuvių dizaineriai daugelį stebina, nes esame gabūs ir darbštūs.
Jovitos Martin rankinės

Kokios delninukės vyrauja vestuvių tematikoje?

‒ Daugelis galvoja, kad nuotakai ji nereikalinga. Žinoma, neprivaloma delninukės neštis prie altoriaus, nuotaka turi nešti gėlių puokštę. Iki atvažiavimo, ceremonijos ir po jos moteriai visada norisi turėti lūpdažį, pudrą, mobilųjį telefoną. O kur juos susidėti? Juk jaunikiui į kišenes nesudėsi.

Nuotakos delninukes derina su suknele ir bendru stiliumi. Kaune nuotakos jas mėgsta.

Kokiai moteriai yra skirta delninukė? Dažniau kuriate delninukes nei rankines. Kodėl?

‒ Į rankinę turi tilpti pusė moters gyvenimo. Ji nebus išpuoselėta ar gausiai dekoruota. Puošni rankinė lietuvei dažnai yra nepriimtina, nes ją norisi neštis į darbą, ji gali būti per puošni.

Kurdama rankines ir delninukes, moters, kuri ją nešios, neįsivaizduoju. Viską derinu pagal save, nes matau, kad žmonėms patinka mano stilius. Gatvėje pastebi, kokią delninukę renkuosi, sulaukiu daug komplimentų iš draugų ir aplinkinių. Negalėčiau išskirti moters, kuriai jos skirtos. Jas nešioti gali ir mergina, dirbanti biure, ir mėgstanti puoštis dama, ir vyresnio amžiaus moteris. Esu sukūrusi ir padovanojusi rankinę net savo mamai, jos draugėms.

Mane traukia mažas daiktas, prie kurio galima ilgai krapštytis. Delninukės pamažu ateina ir į kasdienę madą. Daugelis jas pasiima į biurus. Net pasaulinėse tendencijose didelės rankinės pamažu traukiasi iš savo pozicijų.
Jovita Martin

Kaip išsirinkti delninukę arba rankinę? Su kuo ją derinti?

‒ Rankinės su bateliais derinti nebereikia. Ji gali atsirasti kaip dėmė – tai būtų superinis jūsų stiliaus akcentas. Jei mėgstate derinti delninukę su bateliais, drąsiai tai darykite. Rankinė arba delninukė turėtų būti daiktas, atskleidžiantis jūsų asmenybę.

Šią vasarą siūlau rinktis arba labai ryškią rankinę ir jos nederinti prie nieko, arba pastelines spalvas. Pamažu atsiranda aukso detalės, suteikiančios neįprasto švytėjimo. Klientės mėgsta raudoną, burgundišką, vyno spalvas, mėgstamos ir pastelinės – žydra, rausva. Jos niekada neišeina iš mados, moterys vis randa, kur jas pritaikyti. Jos tinka ir prie paskutinio mados klyksmo – plėšytų džinsų, ir prie suknelės.

Jau ruošiuosi rudens ir žiemos sezonui. Dabar labai madingi kutai, bumbuliukai. Jie nebūtinai turi būti odiniai, jie gali būti ir megzti. Į madą ateina kailis, todėl ir mano rankinėse tai atsiras.

Kaip manote, kiek moteriai reikėtų turėti rankinių? Kiek jų turite pati?

‒ Rankinės – kaip bateliai. Moteriai jų niekada nebus per daug. Pati turiu jų nemažai, savo kurtų turiu 5. Įvertinus žiemos ir vasaros sezoną, manau, kad moteriai reikėtų bent 8 rankinių. Visada norisi pasikeisti, atspindėti tos dienos nuotaiką ir stilių.