Pasak specialistų, retas mūsų galime pasigirti ją turintys nepriekaištingą. Laikyseną veikia daugybė kasdienių smulkmenų. Viena jų – avalynė. Ortopedai pataria, kokią ją rinktis šiltuoju metų laiku.

Patogumas madingas

Ortopedai vieningi – bet kokie kraštutinumai, nešiojant avalynę, stiprina stresą, kurį patiria stuburas. Todėl visiškai be pakulnės batai tokie pat blogi kaip ir labai aukšta pakulne. Tiesa, pastarieji stuburui sukelia daugiausia problemų.

Geriausias variantas, pasak specialistų, avalynė neaukšta – 2-3 cm – pakulne. Kasdien avimi batai aukštesne, nei nurodyta, pakulnė – tiesus kelias į artritą ir artrozę. Ypač jei dar avalynės „nosys“ yra siauros. Dar vienas užmokestis už ištikimybę tokiai avalynei – kraujotakos sutrikimai, kurie, beje, būdingi ir avintiesiems smailianosius batelius, nes pirštai visuomet yra per daug suspausti ir dėl to keičiasi pėdos forma. Įaugę nagai – dažniausiai pasitaikanti smailianosių batelių avėjimo pasekmė.

Ne sintetikai

Neverta net ginčytis, kad avėdami natūralios, geriausia minkštos, odos batelius jausitės patogiau nei pagamintus iš sintetinės odos. Sintetika neigiamai veikia ne tik kojų odą, bet ir kraujotaką. Ypač tai vyksta šiltuoju metų laiku. Vasarą geriau tinka minkštos odos apavas, kuris ne taip žaloja odą.

Pliusai ir minusai

Šliurės

Šiltomis dienomis gatvėse nemažai išvysi avinčiųjų šliures. Tačiau ortopedai perspėja, kad ilgai vaikščioti jas apsiavus pavojinga, nes pėda joje nefiksuojama. Tokių batų paskirtis – vaikščioti pliaže. Nuolat juos avint gali susiformuoti plokščiapadystė.

Aukštakulnės basutės be dirželių

Tai tos pačios šliurės, tik dar pavojingesnės, nes labai padidėja traumų rizika. Avint tokias basutes didelis krūvis tenka kojos pirštams, o tai darko eiseną.

Vasariniai aulinukai (kotiljonai)

Jeigu vasariniai aulinukai nėra labai aukšta pakulne, jie yra saugūs avėti. Vienas trūkumas, jeigu aulas yra iš daugybės dirželių, kurie veržia blauzdą.

Laiveliai

Ortopedai šiems vasarą dažnai nešiojamiems bateliams neturi daug priekaištų, jeigu tik jie turi nedidelę pakulnę. Jeigu ne, nenešiokite jų kasdieną, nes tai didina plokščiapadystės susiformavimo riziką.

Mokasinai

Patogūs ir tinkami vasarai batai. Tik kaip ir visa avalynė geriau, jei turi pakulnę.

„Kroksai“

Prieš dešimtmetį amerikiečių sukurti guminiai batai „Crocs“, išsyk užkariavę pasaulį, populiarumo nepraranda ir šiandien. Nors tikroji jų paskirtis – pakeisti gumines šlepetes, tarkim, paplūdimyje ar ilsintis prie baseino, tačiau nemažai daliai žmonių dėl lengvumo, patogumo, paprastos priežiūros ir ilgaamžiškumo jie tapo kasdiene avalyne.

Vis dėlto medikai perspėja, kad tokia avalynė neturėtų kiekvieną dieną pakeisti odinių basučių ar batelių. Ypač vaikams nėra gerai nuo ryto iki vakaro avėti „kroksų“.