Clinto Eastwoodo filmo „Mergina, verta milijono“ pagrindinė herojė Hilary Swank – ideali tomboy mergina. Psichologiniam šios veikėjos portretui nusakyti akivaizdžiai galima panaudoti šnekamosios anglų kalbos žodžio tomboy interpretaciją: mergina atrodo, rengiasi, elgiasi kaip vyras, domisi išskirtinai vyriškais laisvalaikio leidimo būdais, atsainiai žiūri į madą ar tiesiog visiškai ja nesidomi.

Mados pasaulis sukluso: pasisavinęs tomboy terminą, jis pateikė savų interpretacijų. Vyriškas moters įvaizdis tapo psichologinio jos paveikslo atspindžiu. Kita vertus, tomboy laikytinas aštuntojo–devintojo dešimtmečių androginiško stiliaus atmaina. Paprastesnis siluetas, mažiau blizgių detalių, vadinamojo glam rock. Žvelgiant ironiškai, tai tiesiog mažesnė vyriško kostiumo kopija. Vyriško ir moteriško kostiumų susiliejimas, tam tikrų detalių naudojimas madoje yra cikliškas, tik šiuo atveju jis itin stipriai ir tiesmukai išreiškiamas.

Įvaizdžio spąstuose. Be jokios abejonės, greičiausiai tomboy įvaizdį įsisavino mados pasaulio atstovės – modeliai ir stiliaus naujovių ištroškusios žvaigždės. Viena ryškiausių tomboy įvaizdžio gerbėjų laikytina modelis Agyness Deyn. Beje, ši mergina mados pasaulio atstovų buvo pastebėta ne tik dėl puikios išvaizdos (tipiškas androginiškas modelis: aukštaūgė, itin liekna, siaurių klubų, išraiškingų, prakaulių veido bruožų trumpaplaukė), bet ir dėl savito, išskirtinio stiliaus pojūčio.

Lietuvos padangėje taip pat yra gerų pavyzdžių. Viena iš nedaugelio tomboy įvaizdžio gerbėjų yra žymus modelis ir modelių agentūros bendrasavininkė Renata Mikailionytė. Visai neseniai vykusiame jaunųjų kūrėjų mados renginyje „Mados injekcija“ Renata tarsi iliustravo tomboy įvaizdį: didoki balti vyriško kirpimo marškiniai, juodos kelnės paaukštintu liemeniu, besibaigiančios ties kauliukais, stambus diržas ir ekscentriški žali aukštakulniai.

Tomboy apranga ir dailūs aukštakulniai – puikus pasirinkimas. Jie veikiausiai yra bene vienintelis moteriškas akcentas, kuris netampa tomboy įvaizdžio antikūnu. Tiesa, kai kurie dizaineriai atkakliai bando mus įtikinti vyriškos avalynės aktualumu, tačiau kiti drąsiai kuria grakštumo ir atsainaus vyriškumo mišinį.

Tomboy abėcėlė. Daugumai dizainerių klasikiniai vyriški marškiniai tampa įkvėpimo šaltiniu. Mados namai Céline eksperimentuoja su marškinių detalėmis: apykaklės virsta juostelėmis, marškinių priekyje atsiranda menamos prijuostės motyvas, o rankogaliai itin stipriai didėja.

Balenciaga taip pat kuria futuristinius baltutėlius marškinius su vyriškumo prieskoniu. Kiti mados namai vyriškų marškinių prototipą tiesiog pailgina, padidina proporcijas ir suteikia laisvai krintantį siluetą. Taigi kiek padidinti balti vyriško tipo marškiniai – geriausias stileivos pasirinkimas. Toks drabužis, beje, yra ir pavasario–vasaros podiumo geidžiamiausiųjų sąraše.

Proporcijų menas. Be jokios abejonės, vyriško kirpimo švarkas yra vienas pagrindinių tomboy stiliaus elementų. Šiuolaikiniai kūrėjai į vyrišką švarką žvelgia išradingai: nevengia naudoti dekonstrukcijos, keisti proporcijų ar įvesti naujų detalių.

Driesas van Notenas manipuliuoja padidinto vyriško švarko proporcijomis, dvieiliais užsegimais, atlasiniais atlapais, bet sušvelnina rūstų kokteilį baltais marškiniais, blizgiu palaidinės audiniu ir ryškiaspalviais aukštakulniais. Kuklūs dizainerio rudens–žiemos eksperimentai su smėlio spalvos vadinamaisiais oversized švarkais ir pailgintomis kostiumo liemenėmis šį pavasarį virsta drąsiais bandymais: gaunami itin dideli švarkai su iškalbingomis detalėmis (apykaklėmis, rankogaliais).

Platus mostas. Aukšta liemens linija, ilgas antukas, siaurėjimas į apačią – tai savybės, tiesiog būtinos šiemet madingiausioms tomboy stiliaus kelnėms. Akivaizdi dizainerių aistra – moteriškų kojyčių kauliukai, jie apnuoginami jau kelintą sezoną iš eilės. Tiesa, rudens–žiemos sezono topuose taip pat karaliauja itin plačios tiesaus kirpimo kostiumo kelnės. Dvi puikios alternatyvos vyriško stiliaus gerbėjoms! Akyliausios mados mylėtojos pastebės, kad šie du kelnių tipai karaliauja ir pavasario–vasaros kolekcijose.

Aksesuarams – taip? Vieni dažniausių tomboy stiliaus aksesuarų – taip pat vyriškos aprangos atributai: kaklaraiščiai, kaklaskarės, peteliškės ar fantazijos. Tačiau nebijokite eksperimentuoti su papuošalais. Jie gali būti visai minimalistiniai arba tapti ryškia vyriško stiliaus atsvara: prabangūs, vienetiniai, vintažiniai. Daugumos dizainerių žvilgsnis nukreiptas į kaklą ir rankas. Jau rudens–žiemos sezonas leido suprasti, kad kaklo papuošalas užima ypatingą vietą aksesuarų plejadoje. Patartina, kad jis būtų unikalaus dizaino, dažniau stambus nei smulkus, idealu – siaura virvelė ar grandinėlė su masyviu pakabučiu ar kitokia detale.

Trumpas ekskursas į netolimą ateitį. Ne veltui visą žiemos sezoną karaliavęs tomboy įvaizdis matomas ir 2011 metų pavasario–vasaros kolekcijose. Mados namų Paul Smith pavasario–vasaros kolekcija neabejotinai atstovauja tomboy įvaizdžiui. Šių namų kūryboje galime aptikti visą tomboy tendencijos abėcėlę: vyriško kirpimo švarkai, didoki balti marškiniai, kostiumo kelnės, liemenės, vyriški aksesuarai.

Modeliai dėvi laisvai krintančias, judesių nevaržančias kauliukus siekiančias kelnes paaukštintu liemeniu baltutėlius tarsi kiek didokus marškinius, švarkus su išraiškingais atlapais, liemenes, kaklaraiščius ir žemakulnius batus. Viskas tarsi matyta, bet akį džiugina... Ypač spalvos – jos šį pavasarį ypatingos: kiek blankesnių tonų oranžinė, sodri violetinė, tamsi mėlyna, chaki ir, žinoma, baltos ir pilkos derinys.

Kitoks požiūris, arba Femme fatale

Iš vienos pusės, femme fatale – visiška tomboy priešingybė. Kita vertus, abu įvaizdžiai gali žaisti seksualumo, aštrumo sąvokomis. Žodis „lemtis“, „lemtinga“ – tai frazės femme fatale dėmuo, bet jis vargiai tiks tomboy barikadų pusėje.

Apie femme fatale istoriją, pirmąją lemtingą moterį – biblinę Ievą, apie žymiąsias kino žvaigždes nepasakosiu, nes visas šias istorijas skaitėte ne kartą. Prieš keletą metų Miuccia Prada ištarė: „Femme fatale moteris sugrįžo su trenksmu.“ Tiesa, ji niekur nebuvo išėjusi, tiesiog vėl stipriai išpopuliarėjo provokuojantis, ryškus ir seksualus įvaizdis. 2010 metų rudens–žiemos femme fatale įvaizdis kontroversiškas: mados kūrėjai sutrikę ieškojo įkvėpimo saugiuose retro variantuose, kai kurie – architektūrinėse formose ar pasakose.

Fetišas: griežtas siluetas ir atviras kaklas. Šiais metais vieni ryškiausių femme fatale įvaizdžio kūrėjų – Lanvin. Paklausite, kodėl? Todėl, kad mados namų Lanvin pagrindinis dizaineris Alberas Elbazas puikiai išmano moterišką logiką: šiuolaikinės moterys siekia vyriško įvaizdžio, bet tuo pačiu metu nori išlikti trapios. Atsigręžęs į savo gimtosios Afrikos architektūrą, dizaineris sukūrė stiprios, savimi pasitikinčios, atšiauriai seksualios moters įvaizdį.

„Švarus“, minimalistinis siluetas, kur ne kur išnyrančios klostės, dėmesys pečių linijai ir prigludusios formos. Spalvų spektras gotiškai niūrus: pradedant klasikine juoda, metalo atspalviais ir tarsi netyčia atsiradusia raudona ir pieno spalvomis. Daug dėmesio skiriama rankoms ir kojoms – jos tampa odos įkaitėmis. Aksesuarų detalės (kniedės, stambios sagtys) tik dar labiau sustiprina goslumo įspūdį. Lanvin suknelių konstrukcijos kinta nuo griežtų, visiškai prigludusių iki ramesnių, klostuotų variacijų.

Atkreipkite dėmesį į suknelių kaklo liniją: nėra jokių dekoro elementų, tik subtili konstrukcija. Beje, apie kaklo liniją prakalbau ne veltui, nes viena iš pagrindinių mados kūrėjų tendencijų – „švari“, griežtai geometrinė drabužio kaklo linija. Mados kritikai tarsi susitarę kartoja genialią frazę: „Kaklas be nesąmonių.“

Dizaineris Antonio Berardi mėgaujasi išgrynintomis linijomis ir geometrinėmis formomis. Jo suknelės primena aštuntojo dešimtmečio Yves’o Saint Laurent’o kūrybą: tiesus pieštuko siluetas ir atvira kaklo sritis.

Čia mados kūrėjas leidžia savo fantazijai įsižaisti, derina kelių audinių detales, bet dėlioja jas preciziškai, griežtai, geometriškai.

Mados namų Dsquared² rudens–žiemos kolekcija nesulaukė mados kritikų liaupsių, tačiau bendra femme fatale populiarėjimo tendencija yra akivaizdi. Juodos odos mini suknelės, raudono latekso kojinės – puikus vaizdinys fetišistinių drabužėlių mėgėjams, bet mados kontekste tai atrodo gana nykiai.

Buduaras. Fatališkos moters vaizdinys pro šiek tiek rožinius akinius. Nėriniai – tokia subtili medžiaga, kad jos padauginusi rizikuojate tapti naftalinu dvelkiančia mados auka. Bet nėriniai nėriniams nelygu, todėl išsamiau apžvelgsime, kas, kaip ir su kuo „patiekiama“.

Dolce & Gabbana stačia galva nėrė į nėrinių, šilko, satino klostes ir sukūrė kiek retro prieskoniu dvelkiančią kolekciją. Čia vertėtų prisiminti pasaką „Karalius nuogas!“, mat fatališką damą duetas aprengia nėriniuotu triko, perregima suknia, kojas apmauna juodomis kojinaitėmis ir juodo aksomo bateliais. Paveikslas vertas nuodėmės! Subtilesnėms būtybėms – kuklesni apdarai: mini ilgio šilko suknutės su santūria nėrinių puošyba. Beje, jos įtartinai panašios į naktinukus! Apie kačių šeimos gyvūnėlių raštus neverta net kalbėti, nes ir taip aišku, kad leopardo kailio rašto suknelės su nėriniais yra labiausiai trokštama sezono aktualija.

Dekonstrukcijos meistras dizaineris Alexanderis Wangas iš naujo atrado biuro drabužius. Tiesa, jie tiesiog tapo įkvėpimo šaltiniu, o tai, kas iš to išėjo, vargu ar tiktų vilktis einant į klasikinį ofisą. Trumputė kostiumo audinio suknelė, kurios konstrukcijoje atsiranda liemenės elementas, puošta subtiliais nėriniais, tik dar kartą įrodo, kad kartais nėrinių ir ofiso stiliaus samplaika gali būti graži.

Dėmesio verta jaunojo škotų dizainerio Christopherio Kane’o kolekcija. Nepaisant greitojo vartojimo taisyklės – seksualu, tai kas trumpa, – joje galima atrasti ir mados perliukų. A formos suknučių oda derinama su nėriniais ir siuvinėjimais. Išsiuvinėtos gėlės – vienas iš trijų elementų, suteikiančių kolekcijai koketiškumo.

Raudoniems padams – ne. Viena „skaniausių“ naujienų batų gerbėjų pasaulyje – odos ir nėrinių dermė. Vis dar įsivaizduojate femme fatale su numylėtais ir jau kiek pabodusiais raudonpadžiais Christiano Louboutino aukštakulniais? Pamirškite! Italų batų dizaineris Cesare Paciotti sukūrė nuostabius aukštakulnius su nėriniais. Puiki proga kilstelėti savo kojytę aukštyn!

Tikrai aišku, kad femme fatale žemakulniais bateliais neavi, patogesnė pozicija – šiek tiek arčiau dangaus. Taigi tokie aukštakulniai verti dėmesio: retro stilistikos bateliai, puošti nėriniais (Dolce & Gabbana), griežti, minimalistiniai, įkvėpti geometrinių formų ar šiurkštesni, su masyviomis diržo sagtimis, taip pat devintąjį dešimtmetį primenantys smailianosiai kiek suapvalinta nosele (Lanvin). Spalvos – nuo varno juodumo iki sodrios rudos, skaisčios raudonos ar metalinio blizgesio. Svarbiausia, kad kulniuko aukštis svaigintų, o plotis būtų neįtikėtinai siauras.

Aksesuarai. Neišvengiama fatališkos moters aprangos sudėtinė dalis – aksesuarai. Plonytės odos pirštinės (ar tik viena iš jų), derintos su metalo kniedėmis, subtiliomis sagtimis ar be jų – puiki sąjunga su griežta minimalistine femme fatale suknele. Lanvin pateisina išsiblaškėles: viena ranka, papuošta įspūdinga pirštine, atrodo viliojamai. Tiesa, padabinusios rankas, nepamirškime kojų: jas dizaineriai lepina įvairaus ilgio kojinėmis. Lanvin, Alexander Wang, Dsquared2 uždengia kelius, o Dolce & Gabbana juos atidengia.

Papuošalai šiuo atveju tiesiog privalo organiškai įsilieti į visumą, nes vyraujantis minimalizmas diktuoja savas taisykles. Perlus atidėkite retro vakarėliui – su šiuolaikiniu femme fatale įvaizdžiu tai neturi nieko bendra. Stambus kaklo papuošalas iš odos, virvelių, plunksnų, metalo gali tapti svarbiausiu aprangos akcentu. Lanvin dizaineris puikiai įpynė savo šalies kultūros paveldą ir sukūrė nebanalių kaklo papuošalų, pasakojančių savitą istoriją. Kiti dizaineriai linkę palikti kaklo sritį atvirą – suknelės dekoltė tik dar labiau pabrėžia kaklo grakštumą ir linijas.

Rankose laikoma rankinė – nedidelis subtilus minimalistinių linijų kūrinys. Ji turi tiesiog paslėpti reikalingiausius niekučius. Šį sezoną geidžiamiausia laikoma kailio rankinė čia tikrai netiks, bet naujam gyvenimui prikelta močiutės rankinė gali būti verta dėmesio. Beje, nebijokite spalvų: šiuo atveju truputis žaismingumo nepakenks.

Telieka pasirinkti, kas norite būti jūs: valiūkiška tomboy mergina ar gundanti femme fatale...

Žurnalo "L'Officiel" kovo numeryje skaitykite:

Interviu su aktore Leighton Meester

Akcijų, kainų ir sijonų ilgio sąsajos

Socialinė dilema: kieno kelnės, kieno sijonai?

Tomas Bagackas: auksinis mados narvas – ne man

Tobulo kūno miražas

Hubertas Barrère’as: korsetų virtuozas