Kvepalų gamintojų industrijos pozicija aiški – pirkite kuo daugiau, kvėpinkitės kuo gausiau ir būsite žavūs bei nepamirštami. O ką kvapų klausimu sako natūralumo puoselėtojai? Lietuvoje natūralius kvepalus propaguojanti „Marmozel“ įkūrėja Vilma Žmakova sako, jog žmonių savijauta ir net tarpusavio santykiai stipriai priklauso nuo kvapo. Ir skuba pabrėžti, jog kalbama visų pirma apie asmeninį kvapą, ne kvepalus.

Kiekvienas žmogus turi savo, dažnai specifinį kvapą. Sakoma, kad brunetai/brunetės kvepia skirtingai nei auksaplaukiai, o pastarieji – kitaip nei blondinai/blondinės. Skirtingu kvapu pasižymi net atskiros rasės, o Hellen Keller (kuri iš prigimties buvo akla, kurčia ir nebyli, todėl pasaulį lietė ir uodė) žmogui praėjus pro šalį, galėjo susidaryti įspūdį vietos, kur jis prieš tai buvo bei nustatyti žmogaus profesiją: ar jis dirba su medžiu, metalu, vaistais, dažais, knygomis, vaikais.

Mėsą valgantys kvepia skirtingai nei vegetarai, vaikai kvepia skirtingai nuo suaugusių, senatvė irgi turi savo kvapą; kiti turi savitus kvapus dėl paveldimumo, sveikatos, darbo, emocinės būklės, net pagal nuotaiką.

Kūno kvapas „kyla“ iš apokrininių liaukų. Jų veikla priklauso nuo lytinės sistemos. Iki lytinio subrendimo jos silpnai išsivysčiusios, labiausiai išveši lytinio aktyvumo laikotarpiu, o senatvėje jų sumažėja. Žmogaus oda turi apie 2–2,5 ml prakaito liaukų (įskaitant apokrinines, kurios yra prakaitavimo srityse ir ekrinines, esančias visur odoje).

Kvepalų industrija nukreipta į asmeninio kvapo maskavimą, todėl prarandame daug informacijos, kurią neretai priskiriame intuicijai: su kuo bendrauti – ar jums žmogus tinkamas, ar juo galima pasitikėti bei kurių žmonių geriau vengti. Toldami nuo gamtos ribojame savo galimybes. Tai patvirtina tyrimas apie miestiečių gyvenimo būdą.

Paaiškėjo, kad moterys nelabai skiria tikro vyro kvapo nuo jo kvepalų ir renkasi, kad tiesiog skaniai kvepėtų. Dažnai pasiduodame kvepalų pramonės vilionėms tikėdami, kad galime pritraukti priešingos lyties atstovus ne savo individualiu, o sintetiniais kvapais.

Mokslininkai tyrė vyriško prakaito poveikį moteriai psichologiniu ir fiziologiniu aspektais. Nustatyta, kad tai tiesiogiai veikia moters nuotaiką, hormonus, net menstruacijų trukmę. Galbūt tai yra viena iš priežasčių, kodėl einame į barus, kavines – priešingos lyties kvapas teigiamai veikia emocijas, padeda atsipalaiduoti.

Poros pasirinkimas pagal kvapą

Žmogaus kvapas suteikia informacijos apie kito žmogaus imuninę sistemą, vaisingumą, seksualinį susidomėjimą. Kvapo informacija labiau linkusios remtis moterys, vyrai daugiau „skenuoja“ akimis.

Indijos meilės meno raštuose „Kama sutroje“ rašoma, kad vyrai pirma renkasi akimis, tuomet pagal kvapą, sekantis kriterijus yra moters balsas, kitas – oda. Remiantis kvapu moteris pasąmoningai pasirenka vyrą su priešinga sau imunine sistema, kad kūdikis turėtų stipresnį imunitetą. Kiekvienai moteriai, kokios jos panašios ar artimos draugės bebūtų, patinka skirtingi vyrų kvapai, nes kiekvienai reikia skirtingų genotipų.

Tyrimai įrodė, kad moterys, kurios nevartoja kontraceptinių priemonių, sugeba teisingai pasirinkti vyro kvapą – turintį priešingą jai imunitetą. Kontraceptines priemones naudojančios moterys dažniau pasirenka joms artimiausią genotipą. Šalia tokio pat genotipo jos jaučiasi saugiai, lyg šeimoje.

Kvepalai su feromonais?

Jau daug šimtų metų parfumerija naudoja gyvūnų išskyras, sekrecijas, liaukas kvapų gamybai, fiksavimui, olfaktorinės erdvės praplėtimui. Daugelis šių ingridientų jau nebenaudojami, bent jau yra nelegalūs. „Ambergris“ – banginių sperma, „castoreum“ – bebro liauka, „civetas“ – etiopinės katės sekretas, „muskusas“ – Azijos elnio sekretas.

Laimei, šiuolaikinė chemija yra išradusi kelias dešimtis sintetinių muskuso pakaitalų. Esmė – gyvūnų išskyrų kvapo cheminė sudėtis labai artima žmogaus išskyrų kvapo cheminei sudėčiai ir tai iššaukia seksualinį potraukį. Taigi, kvapas veikia mus biologiškai, per instinktus.

Dar įdomiau tai, kad ir augalai turi žmogų jaudinančią cheminę sudėtį, todėl nekenkdami gyvūnams galime naudoti augalinius kvepalus. Iš augalų išgaunami eteriniai aliejai geba nuraminti ir atpalaiduoti protą, pakylėti nuotaiką, sušildyti širdį. Pasijuntame saugiai, tampame juslingesni, tuomet ir kyla noras glaustis prie kito žmogaus.

„Nepraraskite savęs kvepalų jūroje. Vertinantiems intymumą, rekomenduoju išmėginti pasaulyje pamažu populiarėjančius natūralius aliejinius ar vaškinius, ant odos tepamus kvepalus. Jie nekuria šleifo, maloniai priglunda prie kūno ir kutena jūsų bei partnerio nosį. Nieko blogo nėra ir „šleifu“ besidriekiančiuose kvapuose, tačiau nederėtų persistengti, juk kvepalai tik akcentas šalia jūsų asmenybės, ne atvirkščiai,“ – įsitikinusi Vilma Žmakova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)