Pasak stilisto ir knygos „Keisk drabužius – keisk gyvenimą“ (iš anglų k. vertė Aušra Stanaitytė- Karsokienė, išleido „Tyto alba“) autoriaus Georgeʼo Brescia, mūsų apranga labai svarbi, svarbesnė, nei įsivaizduojame.

„Matydami jus pirmą kartą, žmonės patys to nesuprasdami pagauna slapčiausius jūsų aprangos siunčiamus signalus ir daro išvadas apie jūsų asmenybę. Drabužiai gali daug apie jus pasakyti – ir jie kalba, jums net nespėjus prasižioti. Todėl jūsų apranga visada kitiems turi sakyti tai, ką norite pasauliui apie save pranešti. Ir visai nesvarbu, ar einate į pokalbį dėl darbo, ar į pasimatymą su mergina, kurios seniai nematėte.“

Georgeʼo Brescia knyga „Keisk drabužius – keisk gyvenimą“ skirta tiems, kurie sutrinka, prireikus įsigyti naują drabužį ar apsirengti ypatingai progai, tiems, kurie nežino, kaip išnaudoti savo privalumus ir pabrėžti veido bruožus.

Knygos „Keisk drabužius – keisk gyvenimą“ autorių kalbina mados žurnalistė, leidėja Eden Univer.

- Savo knygoje „Keisk drabužius – keisk gyvenimą“ raginate rengiantis atsižvelgti ne tik į progą, bet ir tai, kokį įspūdį norime sukurti. Paaiškinkite plačiau, ką turite galvoje.

- Ypatinga proga visi nori atrodyti tinkamai. Vis dėlto turite savęs paklausti, ko tikitės iš renginio ar įvykio. Jeigu einate į prašmatnų kokteilių vakarėlį ar privatų klubą, turbūt norėsite atrodyti ne šiaip puikiai, bet kad jūsų apranga atitiktų aplinką ir kuriamą nuotaiką. Jei turite gražią nugarą ir dailias rankas, tuomet tiesiog privalote jas išryškinti ir visiems parodyti!

- Ką patartumėte moterims, kurioms reikia papildyti garderobą, bet jos nežino, nuo ko pradėti?

- Pirmiausia patarsiu joms kreiptis į mane! O jei rimtai, pasakysiu du žodžius – asmeninis Džordžas. Asmeninis stilistas ir tikras apsipirkimo virtuozas padės jums išsirinkti tinkamas spalvas ir modelius, pabrėšiančius jūsų privalumus. Be to, stilistai žino daugybę puikių butikų ir parduotuvėlių, kur parduodami išskirtiniai, vienetiniai drabužiai. Juk jie mėnesių mėnesius ieško originalių sprendimų ir tobulina savo slaptą mados arsenalą. Geras stilistas visada atsižvelgs į jūsų gyvenimo būdą, į tai, kaip leidžiate laisvalaikį ir kokie jūsų profesiniai poreikiai. Stilistai žino, kas tuo metu madinga, bet nepamiršta ir klasikos, to, kas laiko patikrinta.

- Ką patartumėte žmogui, kuris neturi susikūręs asmeninio stiliaus? Jis tiesiog perka tai, kas naujo atsiranda parduotuvėse arba kopijuoja savo kolegų ar draugų įvaizdį. Ar galima išsiugdyti asmeninio stiliaus pojūtį?

- Žinoma, galima! Svarbiausia užduoti sau klausimą: ką noriu pasakyti savo drabužiais? Pamirškite kaprizus ir įnorius. Gali būti, kad turite kokį sąsiuvinį ar kažką panašaus į lentą, kur klijuojate iškarpas su patinkančiais drabužių modeliais, šukuosenomis, papuošalais ir aksesuarais ar net garsenybių, kurių stiliumi žavitės, nuotraukas iš mėgstamų žurnalų. Atkreipkite dėmesį į tai, kas jus traukia, kas jums gražu, ir pagalvokite, ką tas įvaizdis jums sako. Tai būtų puiki pradžia – taip išsiaiškinsite, kokį įvaizdį norite susikurti. Nepamirškite, kas jus įkvepia, ir klausykite savo vidinio balso, – tuomet jūsų stilius išties taps nepriekaištingas.

- Vienas Jūsų knygos skyrių skirtas spalvoms. Ar yra atspalvių, kurių kai kurie žmonės turėtų vengti? O gal kiekvienas gali vilkėti bet kokios spalvos drabužius, jei, žinoma, moka juos tinkamai suderinti?

- Turbūt pastebėjote, kad kai kurios spalvos pagyvina žmogaus veidą ir paryškina jo privalumus – tereikia jas parinkti, atsižvelgiant į akių, plaukų ir odos spalvą. Bet yra ir tokių spalvų, su kuriomis žmogaus bruožai tarsi išblunka, jis atrodo išvargęs. Jei dievinate kokią nors spalvą, bet jaučiate, kad ji pjaunasi su jūsų palete, ieškokite tokių jos atspalvių, kurie nušviestų veidą, ir puoškitės tų atspalvių aksesuarais, batais ar skraistėmis. O palaidines, megztinius, sukneles ir švarkus pirkite tų spalvų, kurios jums labiausiai tinka.

- Kas kiek laiko reikėtų iškuopti savo drabužių spintą?

- Tikrai nepritariu tiems, kas išmeta daiktus vien tam, kad išmestų. Tai kvaila – lygiai kaip ir pirkti daiktus vien dėl aistros pirkti. Pagalvokite, kokią žinią norite pranešti pasauliui savo drabužiais. Pastebėjusi, kad kokio nors drabužio nebuvote apsivilkusi ištisus metus, paklauskite savęs, kodėl. Gal laukiate, kad stebuklinga dieta padės jums sulieknėti ir įlįsti į tą rūbą? O gal saugote jį ypatingai progai, bet tinkamos progos vis nepasitaiko?

O gal tas rūbas – vienas tų, kuriuos nusipirkote vedama keisto impulso, vien todėl, kad jį įsigijo geriausia draugė, nors puikiai žinojote, kad nei medžiaga, nei modelis jūsų tikrai nepuošia... Arba sugalvokite, prie ko jį priderinti, arba jo atsikratykite. Aš noriu, kad jūsų drabužių spintoje būtų vien dešimtuko verti apdarai. Be jokių išlygų! Kiekvienas drabužis ar aksesuaras – tiek kasdienis, tiek proginis, tiek laisvalaikio – turi jus džiuginti ir įkvėpti, o ne varyti į neviltį ir ašaras.

- Kokius penkis patarimus duotumėt žmogui, einančiam į svarbų susitikimą, renginį ar netgi pokalbį dėl darbo?

- 1. Spalvos užtaisas – geriausias būdas atrodyti stilingai.

Vilkitės drabužius tų spalvų, kurios jums labiausiai tinka. Norit tikėkit, norit ne, jūsų akys, plaukai ir odos atspalvis – geriausi patarėjai. Įsiklausykit, ką jie byloja! Jie lemia jūsų spalvų paletę. Įtikinti klientę, kad ji rinktųsi spalvas, pabrėžiančias jos bruožus, – vienas didžiausių iššūkių, su kuriais susiduriu formuodamas klienčių garderobą ir padėdamas joms susikurti stilių.

Jei jūs mėlynakė, negi mamytė jums nesakė: „Brangute, vilkis mėlyną megztinį! Jis išryškina tavo akis!“ O gal jūsų akys tamsios, o plaukai juodi? Tuomet, prisipažinkit, negi nepastebėjot, kad apsivilkusi rubino raudonumo suknelę vedate visus iš proto? O jei jūs raudonplaukė, ir jūsų veidą puošia tikros airiškos strazdanėlės, negi nepastebėjote, kad jums tinka smaragdinė žalia? Žinoma, aš čia viską supaprastinau, bet tai tiesa. Tai pagrindai, kuriuos turite žinoti.

Dažnai nuo spalvos priklauso, ar jūsų susikurtas įvaizdis bus sėkmingas. Pavyzdžiui, pastelinės spalvos labiau tinka šviesiaodėms, o štai ryškios, sodrios spalvos – tamsesnės odos moterims. Sidabro atspalviai ir šviesi levandų spalva nepaprastai tinka brandesnėms moterims. Bet jei atvirai, įsiklausykite į komplimentus, atkreipkite dėmesį, kada jų sulaukiate daugiausiai. Atsižvelgdama į tai ir rinkitės spalvas!

2. Pabrėžkite savo privalumus.

Dėvėkite drabužius, kurie dailiai išryškina jūsų kūno linijas. Rengdamas klientę aš visada pradedu nuo pliusų. Būkite sau atvira: atsistokite priešais didelį veidrodį ir atidžiai ištyrinėkite savo kūną. Ar jums patinka jūsų rankos? Gal turite nuodėmės vertą krūtinę arba fantastiškas kojas? Gal pasižymite itin moteriškomis linijomis ir smėlio laikrodžio figūra? O gal jūs liaunutė kaip modelis?

Beje, vyrams taip pat rekomenduočiau save atidžiai ištyrinėti. Ar jūs plačiapetis kaip amerikietiškojo futbolo puolėjas, ar labiau primenate bankininką su pilvuku? Versle besisukantys žmonės neprivalo atrodyti kaip podiumų žvaigždės ar aktoriai, bet jie gali rengtis drabužiais, kurie pabrėžia patraukliausius jų bruožus. Dizaineriai ar siuvėjai žino tam tikrų sukirpimo gudrybių ir gali sumodeliuoti drabužį, kuris pakeis jūsų siluetą ir paslėps trūkumus.

3. Dėvėkite tik tinkamo dydžio drabužius.

Gal turite žavią (-ų) draugę (-ą), kuri(-s) skiria daug dėmesio išvaizdai, bet kažkaip įsigudrina atrodyti apgailėtinai ir kartais netgi kvailai? Gal taip yra todėl, kad tas žmogus dėvi netinkamo dydžio drabužius? Aš visiškai rimtai! Ypač tai taikytina vyrams. Jie dažnai perka vienu ar dviem dydžiais didesnius drabužius.

Kodėl? Ogi todėl, kad jie atseit „patogesni“! Kita vertus, ir mano klientės dažnai daro tą pačią klaidą. Jei žinote savo privalumus, pabrėžkite juos tinkamo dydžio drabužiu. Nevilkėkite pernelyg laisvų ar pernelyg aptempiančių drabužių. Pavyzdžiui, jei norite pademonstruoti dailius pečius apsivilkdama vasarišką paplūdimio suknelę be rankovių, žiūrėkite, kad ji nekabotų ant jūsų kaip maišas!

4. Apgalvokite, ką norite pasakyti savo drabužiais.

Nepaliauju kartoti: „Rinkitės drabužius, kurie perteikia norimą žinią!“ Jei einate į kokį susitikimą darbo reikalais, apmąstykite, kokio rezultato norite pasiekti, ir kruopščiai apgalvokite savo aprangą. Stilistai rūpestingai parenka aktoriams drabužius, atsižvelgdami į kiekvieną detalę – situaciją, progą, aplinkybes, nuotaiką ir t. t. Dažnai filmo, serialo ar spektaklio sėkmė priklauso nuo to, ką ir kaip vilkės aktorius. Jūs taip pat galite šį tą nusižiūrėti ir pritaikyti savo reikmėms!

5. Atkreipkite dėmesį į detales!

Regis, tai jau turėtų būti savaime suprantama, bet nėra. Net jei apsivilkote gerai pasiūtus, tinkamos spalvos ir tinkamo sukirpimo drabužius, visą įspūdį sugadinsite viena smulkmena. Kaip? Labai paprastai – pavyzdžiui, netvarkinga šukuosena, neprižiūrėtais nagais ar batais, kuriuos tąsyk patingėjote nublizginti. Juk neitumėte į renginį nesivalę dantų ir nepasirūpinę gaiviu burnos kvapu, tai kodėl einate iš namų mūvėdami neišlygintas kelnes, vilkėdami marškinius apspurusiais rankogaliais ir pajuodusia apykakle, švarką, kuriame trūksta sagos, arba kandžių suėstą megztinį?

Kreipiuosi į vyrus: taip, dabar apžėlusio vyruko įvaizdis madingas, bet būkite malonūs, skuskite kaklą ir pasirūpinkite, kad jūsų barzda būtų tvarkinga ir atitiktų žandikaulio liniją. Patikėkit, neįmanoma nesiskutant užsiauginti simetriškos barzdos, želiančios visur vienodai tankiai. Jei šeriai želia lopais, atrodysite ne stilingai, o kaip valkata (na, nebent einate į perklausą dėl benamio vaidmens...). Damos, pasidariusios makiažą ypatingai progai, nekalbėkite telefonu. Pačios žinote kodėl. Tuoj pat liaukitės!

Baigdamas pasakysiu, kad mano darbe didžiausias džiaugsmas – matyti, kaip klientės keičiasi, kaip pražysta atradusios savo stilių. Jos pasijunta kaip naujai gimusios, atradusios savo tikrąjį aš, jas užplūsta energija. Ir visai nesvarbu, kokį darbą jos dirba. Tuomet pajuntu didžiausią pasitenkinimą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)